Ekonomija

Radulović: Pogubne ekonomske računice oko autoputa

Branko Radulović

Objava Monteputa da će putarina na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mataševa, iznositi 3,3 eura je još jedan pokazatelj tehničke-ekonomske pogubnosti načinu izgradnje ove neophodne saobraćajnice, bilo da se radi o srtukturi realizacije projekta, tajmingu, načinu finansiranja, dokumentaciji ili uvažavanju složenosti crnogorskih prilika, kazao je Branko Radulović, poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore.

<<<Putarina na prvoj dionici autoputa koštaće 3,30 eura<<<<

“Naime, prostom računicom, a na osnovu validnih podataka, preme Studiji izvodljivosti autoputa Bar-Boljare koju je izradio Louis Berger Sas 2008. godine i sprovedenim istraživanjima 2007. godine,  dnevni broj saobraćaja na dionici Podgorica-Kolašin iznosio je 4.325-5.380, zavisno od dionice, na prosječnom godišnjem nivou. Prema istoj studiji, u najoptimističkijoj varijanti 2027. godine, na dionici Smokovac-Mateševo, predviđeni saobraćaj će iznositi 23.241, što bi bila iskorišćenost 2.3 odsto”, tvrdi Radulović.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi taj, zbog mnogih faktora, nedostižni broj od 23.241 vozila preveli na godišnji prihod od putarina, to bi iznosilo 27,6 miliona eura.

“Ukoliko bi podijelili sadašnju cijenu koštanja autoputa sa ukupnim godišnjim prihodom od putarine, koji bi u komplenom iznosu koristio se za otplatu duga, bilo bi potrebno 43 godine da otplatimo izgradnju samo ove dionice, a 31.5 godina da se otplati dug kineskoj Exim banci”, navodi Radulović.

Stanje je, tvrdi on, mnogo gore, “tako da su ove brojke oko frekfencije saobraćaja bilo da se radi o demografiji, socijalnim prilikama, nezgrađenosti cijelog autoputa Bar-Beograda i nepovezanošću sa TNT mrežom ili činenica da nisu kalkulisani troškovi, pa je stvarni profit mnogo manji ili ga možda neće ni biti imajući u vidi stvarnu frekfenciju i iznos troškova”

Prema namjeri Vlade najavljena prihod od putarine će biti namijenjen otplati kredita Monteputa.

“Ukupni trošak ovakve sulude izgradnje ove dionice će pasti na teret građana Crne Gore, uostalom kao i dosadašnji troškovi izgradnje, što će se direktno odraziti na socio-ekonomsko stanje u Crnoj Gori. Jasno je da su, kao i sve što se radi na putnoj infrastrukturi u Crnoj Gori, jedinu korist će imati stvarni vlasnici Bemaksa i pojedini projektanti koji su prodali struku za novac i neistinama pokušali da opravdaju ovaj „projekat vijeka“ i njegove nedostatke i propuste”, navodi Radulović.

On je još jednom upozorio na pogubnost pojedinih odluka oko izgradnje putne infrastrukture.

“Crna Gora će biti jedina koja je na ovakav način i u ovakvim uslovima počela izgradnju potrebne brze saobraćajnice za vezu sa Evropom i svijetom”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Salijeri
Gost
Salijeri

Površni doktor, od silnog jada, ne računa putarine za teretna vozila i autobuse koje su znatno veće, a ta vozila će biti 50% prometa. Putarina od 3,3 eura je za putnicka vozila, doktore!

Jež
Gost
Jež

Ne čudi me kako je ovaj čovjek u Makedoniji završio neki fakultet, no me čudi kako završi osnovnu i gimnazijum kad ga čujemo što i kako priča.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Pogubno je za svaku civilizaciju sto ti imas vazda da nesto saopstis!! No ajde ti doktoru malo – tvoga ponasanje bi se i jednocelijski organizam stideo!!! Bruko od covjeka.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg treba auto put

Priznajem
Gost
Priznajem

I da sam mislio ovako, sad, kad ovaj klovn to kaže, mislio bih suprotno.

POJK
Gost
POJK

E moj Raduloviću, isto kao što su i oni pravili računicu oko ekonomske opravdanosti tako je i ti praviš. Prostu, laičku i nepotpunu. Blago nama i sa njima, a i sa vama. Samo gledate svoje političke i lične interese u svemu.

slanik
Gost
slanik

e vala stvarno je dosta glupiranja i bezobrazluka od ovog “čovjeka” prvo je mlatio da se neće nikada ni napraviti sad mlatinja ove gluposti…

Patriota
Gost
Patriota

On se brine?
A bio je protiv da se izgradi autoput.
Neću dalje…..

Samko
Gost
Samko

Idi čuvaj Hektora!

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Cuti nesoju

Patriota
Gost
Patriota

A oni zabrinuti za autoput!
Najradije bi oni porušili sve ovo što se do sada izgradilo!
Štetočine ovoga društva!

Send this to a friend