Ekonomija

Radulović: Preko 2,1 milion turista, ostvarićemo magičnu cifru od milijardu eura prihoda

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, na prezentaciji rezultata ovog resora povodom dvije godine rada Vlade, kazao da je da je u prvih 10 mjeseci ove godine u Crnoj Gori boravilo preko 2,1 miliona turista, odnosno preko 100.000 više nego u čitavoj 2017. godini, a 12,5 miliona noćenja je za 550.000 više nego cijele prošle godine.

“Milion turista u kolektivnom smještaju za prvih 10 mjeseci predstavlja rast od 200.000 u odnosu na čitavu 2016. godinu, a 4 miliona noćenja u hotelima rast od pola miliona za isti period. Takođe, po prvi put je preko milion turista boravilo u crnogorskim hotelima u toku godine. Postigli smo cilj da preko 50 odsto kreveta bude u kategoriji 4 i 5*. Za posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od 4000 ležajeva. Danas imamo 19 hotela sa 5* i 2834 kreveta, dok ih je 2016. bilo 9”, naveo je Radulović.

Unaprijeđena je, ističe, avio dostupnost.

“Ove godine su turisti dolazili u Crnu Goru sa 95 čarter i redovnih linija”, istakao je on.

Radulović je naveo da je za manifestacije i unapređenje turističke ponude izdvojena najveća suma do sada kroz podsticajne mjere – 650.000 eura.

“Kada je riječ o prihodima, do kraja trećeg kvartala ukupno smo prihodovali oko 970 miliona eura što je već za skoro 100 miliona bolji rezultat nego 2016. i veoma aktivan indikator da ćemo ove, godine dostići magičnu cifru od milijardu eura prihoda od turizma”, istakao je Radulović.

Upoređujući dvije godine prije svog dolaska na mjesto ministra sa dvije godine od kako je na čelu Ministarstva, Radulović je kazao da su usvojena državna planska dokumenta za tri puta veću površinu teritorije, a za tri puta manje vremena.

“Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata rezultiralo je većom efikasnošću, unapređenjem sistema i transparentnije i kvalitetnije izrade prostorno-planske dokumentacije“, naglasio je Radulović.

On nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata. Zato je najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

Kao veoma važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće faze projekta 1000+ koja će rezultirati rješavanjem stambenog pitanja za 400 domaćinstava, uz najpovoljniju kamatu do sada, od 2,99 odsto.

“Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, 10. decemar 2018. otvorili smo Poglavlje 27– životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja“, kazao je Radulović.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JOKSIM
Gost
JOKSIM

O.K. Vjerujemo te. ALI, ĐE SU PARE?! Osim nešto malo u Podgorici, niđe drugo nema novca. ĐE JE MILIJARDA?!

Raulio
Gost
Raulio

Nikakve koristi narod nema od toga, ni da je deset milijardi. Opet bi plata bila 195 eura i gorivo skupo.

russ
Gost
russ

…opet…????🙄

Smrdica
Gost
Smrdica

Pala ti si najbolji Milovac kunem ti se

Sizzerb
Gost
Sizzerb

U Srbiji preko 3 miliona tursita ove godine. Isto tako i prosle.

MonteZuma
Gost
MonteZuma

1,35 milijardi eura oni imaju od turizma, a to im je koja po jačini privredna grana? Sigurno nije najvažnija kao nama. I tek su počeli da daju turizmu na značaju. I za razliku od nas, pola turista su im domaći turisti, koje mi nazivamo pogrdno “paradajz” turistima. Ali neka, samo ako ne budu imali problem oko Kosova, zbog kojeg bi… Više »

Dej💔Sava bacić
Gost
Dej💔Sava bacić

Postoji jedna razlika što i u inostranstvu možeš da se prehranis sa 2,06centi dnevno ili sa 50 eura mjesečno. Evo kako malo leba malo sira malo mlijeka mrvica mesa pršute i tako.👍

Dej💔Sava bacić
Gost
Dej💔Sava bacić

Slabo je to neće nikad biti bolje. Slabo se penje zarada od turizma. 👍

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Tesko Markovicu sa ovim pravim ………. sa kojim ce daleko dogurati …….. “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.”

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Statistika. Najvece mogucnosti za laz. Stvarno me ubijedio ministar da je sve ovo njegov uspjeh. Medjutim, toliki problem ovaj minimalac da ga ni ovaj Radulovic ne moze rijesiti. Evo ministre novog izazova za vas,posto ste turizam ojavali. Pomozite malo ovo pa da vam isplete moja baka jednu kapu za skijanje, ili zatvor ne daj boze. A napuniste dzepove tajkunima ovim… Više »

Žužu XIV
Gost
Žužu XIV

Ima li nešto da proizvodimo?

Pjer
Gost
Pjer

Maglu koliko oces za izvoz

Iki
Gost
Iki

Zar ne vidis kako dps proizvodi fals ministre i fals cifre dok prosjecan gradjanin ima 300 eura mjesecno, zivi u iznajmljenom stanu koji placa 200 e, ostaje mu 100 e za porodicu mjesecno, tj 3 e dnevno sto je vise od prosjeka 2.06 i uz mjeseca u mjesec uzima kredite koje ne moze da vrati. Pred kraj mu banka uzme… Više »

Roro
Gost
Roro

Što je više rekorda i magija,to stanovnici Milogore više skapavaju od bijede i siromaštva!
Ali dostojanstveno,glasajući Dps.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Samo nam jos magija fali

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Ličnog mišljenja sam da je ovo najgori ministar na ovim prostorima.

Drljo Sekulić
Gost
Drljo Sekulić

Samo u nasoj vladi ima ogromnu konkurenciju!

Vrac
Gost
Vrac

Pavle madzionicar, MONSTAT pomocnica madzionicara. Abraka dabraka postani Turista, puf puf jedan, dva, tri, cetiri, milion, dva milona. Ljete ljete turisti ali mi nije jasno dje, jer u na nase primorije vode nema za kupanje i pice o cemu ovi ljudi pricaju, “Ja nisam odavle….”

Tvoje ogledalo
Gost
Tvoje ogledalo

Hvala na podršci, savjetima i humour, moj Vrače. To što ti pišeš ne umanjuje vrijednost doprinosa Pavla Radulovića.

Pavle
Gost
Pavle

Bravo, Pavle!

Ispravka
Gost
Ispravka

Ne postoji MONSTAT, to je MONŠTAP I KANAP, po potrebi!

Sova
Gost
Sova

Nisi odavle, vidi se. Svi koji dolaze na primorje vide da se sezona produžila, i to mnogo.

Sjever
Gost
Sjever

Sto se tiče turizma, vidi se napredak. Potrebno je smanjiti zavisnos od uvoza, fokus staviti na potrošnju domaćih proizvoda i pospješilo proizvodnju istih , dabi sto više novca ostalo u ch.

TonyZ
Gost
TonyZ

Dabi hi!

Ljega
Gost
Ljega

Ja sa zadovoljstvom dodjem u cg na odmor, a jedina najslabija karika vam je cekanje na granice po tri cetiri sata. Putujemo po 15 sati najmanje i plus na granice cekamo predugo.

Miki
Gost
Miki

LJ: Uglavnom je čekanje sa srpske strane. Idem često u Srbiju, ali ljeti je s naše strane puno brže.

Uno , due , tre
Gost
Uno , due , tre

Milioni , bilioni , trilioni , zilioni , koliko još treba tvoje srce 💝 da se slomi .. 🎶

VVVV
Gost
VVVV

Sezona svakog ljeta traje sve krace i kraace. Ove godine nije trajala ni mjesec dana. U Baru imamo 2 prsla hotela kojim upravljaju lopovi. O cemu pricamo? Koga lazes ti? Jedino tacno u tvojoj izjavi je da je to ,,magicna cifra” i kao takva ce ostati u tvojoj masti.

atak
Gost
atak

Hahahah bravo MAGICNA CIFRA kreirana magicnim putem 🙂

Sova
Gost
Sova

Bravo! Podaci o dužini sezone koje si iznio nemaju veze sa istinom. Kako da di vjerujem za nešto drugo?

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Ja bih tebe imenovao za ministra,jer se vidi da si kreativan.Možda ti smeta napredak ove države.Oslobodi se samo zavisti i kritika.

Morpheus
Gost
Morpheus

Kako je ruzno ovo sto radi-bukvalno se kiti tudjim perjem. On i ova polukvalifikovana ekipa oko njega ama nista nisu doprinjeli razvoju Cg ali zive od projekata i aktivnosti prethodnika ali im ni malo ne smeta da uzmu sve zasluge

Nepismeni
Gost
Nepismeni

Rece gospodin od turizma a mi cekamo….pa opet cekamo….i tako iz god..u god..Zivot prodje u cekanju…..
PLATA….PENZIJA…..
cakamo…

Maks
Gost
Maks

Da mi pripazimo ovoga cojeka da nam ga rusi ne ukradu, vidim u sve se razumije, u ekologiju, juce u smece ,danas u milione
Potencijal treba sacuvat. Mozda nam ga uzme vaterpolo reprezentacija Srbije.

Budva
Gost
Budva

Opet manje od 30% nocenja je ostvareno u hotelima a vise od 70% u privatnom smjestaju koji se rijetko pominje. I pored ovakvih rezultata,Vlada i lokalne uprave prednost na svim prezentacijama daje hotelijerima,kao i sve povoljnosti kao sto su komunalije itd.. Izgleda da bi voljeli kada bi se privatni smjestaj potpuno ugasio,jer ga smatraju za nelojalnu konkurenciju. Jadni su to… Više »

CG Kralj
Gost
CG Kralj

Samo forsirati hotele, a dići poreze na stanove i apartmane, oni su smrt za turizam

Dej💔Sava bacić
Gost
Dej💔Sava bacić

Zašto crna gora ne naplaćuje putarinu kroz crnu goru recimo od hrvatske do albanije. 👍

daka
Gost
daka

naplacuje kroz akcize na gorivo. dje si vidjeo da se naplacuju putevi dje ne mozes preko 50kmh, a u sezoni 7-8kmh

Kkkkk
Gost
Kkkkk

Vrijeme se promjenilo sad turisti zahtjevaju puno. Potrebno je da imate stanove (40/50m2)… Vise sobe i studio apartmani izlaze iz mode. Da bi napravili kucu npr 400 m2 da u osnovu 200m2 tj 4 apartmana, pa puta 3 sprata… Za 12 apartmna i da imate svoj plac je potrebno 150h do 200h a plus komunalije. A od jednog stana mozete… Više »

razocarang i
Gost
razocarang i

E sada je vrijeme da se VIDI koliko ce GRADJANI osjetiti boljitak na svoj standard .
Nekako sam skeptik,na sve ono sto dolazi od ,,Monsata,,pa i prema ovoj informaciji.
Zar ,energicno odbijanhe Vlade,da poveca najnizu cijenu rada,inace NAJNIZU u Regionu,ne govori,u prilog,da je i ova informacija plasirana od strane Markovica,sa kojom zeli ,,dokazati,,svoju ,,sposobnos,,i ,,sposobnost ,,svoje Vlade.

Send this to a friend