Ekonomija

Radulović: Radnici u Crnoj Gori nijesu spremni da rade više i zarade dobru platu

Žarko Radulović

Radne snage u turizmu nedostaje, ali su radnici u Crnoj Gori spremni da se žale kako su im plate male, a neće da rade prekovreno kako bi zaradili i više od hiljadu eura. Ovo za CdM tvrdi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović.

On naglašava da radne snage ima manje nego prošle godine, a iduće godine će problem biti još veći. Radulović tvrdi da radnici nijesu spremni da rade više i tako zarade dobru platu.

“Priča je sljedeća. U Splendidu imam 15 čistača javnih površina. Startna plata im je 299 eura. Sa prekovremenim i noćnim satima plata im je od 400 do 450 eura. Imaju tri obroka u hotelu i plaćen stan. Predlagao sam im, da makar tokom ljeta rade dvije smjene, uz naravno jedan dan sedmično slobodan. Rekao sam im, ako budete tako radili, plata će vam biti od 850 do 1.200 eura, zavisno od smjene. I to samo da tako rade tokom tri sljedeća mjeseca. Znate li koliko je njih prihvatilo da rade za ovu platu i pod ovim uslovima? Nijedan!”, objašnjava Radulović.

Najtraženiji sezonski radnici

Prema njegovim riječima u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji plata za ove poslove iznosi od 800 do 1.200 eura.

“A njima tamo treba da bi preživjeli do 1.500 eura jer poslodavac ne plaća stan. Tamo svi rade dva posla da bi preživjeli. Naš čovjek tamo može i radi dva posla, a ovdje to neće. Ja nemam objašnjenja za ovo. Još jedna uporedba. 500 eura kod nas vrijedi kao 1.500 u Njemačkoj”, ističe Radulović.

On napominje da 37 odsto od ukupnih prihoda njegove kompanije troši za plate.

“Ja nisam zadovoljan s platama u Splendidu, treba da to bude više, ali ako ih podignem, onda sam ugrozio biznis. Recimo, kada smo napravili presjek za prva četiri mjeseca ove godine, mjesečno me radnik koštao 1.023 eura. Plata, doprinosi, putni troškovi, stan, a hranu ne računam”, priča sagovornik CdM-a.

Ima još jedno poređenje, tačnije primjer koliko radnik sa naših prostora zarađuje vani, a koliki su mu troškovi.

“Ako naš radnik ode u SAD da radi kao konobar, sedmična plata u boljem restoranu ili kafeu je oko 350 dolara, a soba studio je oko 1.500 do 1.800 dolara mjesečno, i to udaljena dva sata vožnje do posla. Oni tamo žive od bakšiša”, istakao je on.

Radulović objašnjava kako da se riješi problem radne snage.

“Jedini izlaz iz ove situacije nedostatka radne snage je da Vlada i Ministrsva vanjskih poslova, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova vizni režim omekšaju kako bi mogli da dovodimo radnu snagu iz Indonezije, Filipina za turizam, za poljoprivredu i građevinu Pakistan i Indiju. To je jedini način. Jer, stanje je teško, haotično”, zaključio je Radulović.

Miraš Dušević

278

avatar
1000
198
80
0
 
184
SmijurijaSamo pitam...liviaDraLefilipinac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
livia
Gost
livia

ne lazi,ovde radnici dobijaju samo 300 eura,i nemajuslobodan dan,ni prijavjeni poso a kamo da plate prekovremeno,u europi provereno plata minimalna je 1200 eura,a nesme dase radi vise 36 sati nedeljeno,ovde samo posten i radan covek umire od gladi

DraLe
Gost
DraLe

Ovo je još jedan šamar radničkoj klasi ove zemlje, od strane robovlasnika ove zemlje! Što gazite svoj narod tako nemilosrdno…???

filipinac
Gost
filipinac

Zare samo mi znamo kako je dobro biti dio tvoga biznisa. Svaki dan imamo za burek i jogurt. Dolazimo doma nasmijani ka ludi pa nas pitaju roditelji pusimo li kakvija trava kod tebe te se sve smijemo. Dolazim biciklom na posao jer je taksi preskup OO Zareee. Tvoji Filipinci

Ljuma
Gost
Ljuma

Kakva neistina,kod tebe sanker ima 290 e radio 8 ili 12 h i vise,ne plaćate vi prekovremeno nikome,da pricate istinu svi po primorju imali bi radnike za vrijeme sezone.

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

Sve si u pravu i svaka cast, ali to ljudi ovdje nikad nece shvatiti!

Wilkins
Gost
Wilkins

KAŽE ovako, startna plata 299 e, pa onda sa prekovremenim i noćnim 400 e, a na kraju kaže PLATA će vam biti do 1200 eura. KAKOOOOO ????? Za koliko radnih sati ? Pa ne mogu da radim 45 sati DNEVNO ????? Što je ovo ??? Koja je ovo računica ???

Radares
Gost
Radares

U pravu si Zarko, samo sto to je tesko objasnjivo nasem “amaterskom” narodu!

pediculus start
Gost
pediculus start

us – a ti si profesionalac kod žarka za 299

Wilkins
Gost
Wilkins

Objasnite mi g. Raduloviću, ako sve svoje VRIJEME potrošim na rad, redovni, prekovremeni, dva posla, dvije smjene, koje mi to VRIJEME ostaje da trošim te pare i da uživam u njima ?????

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

Nemoj da pricas gluposti. Ako si, kao sto pretpostavljam u 20-30 godinama, sad treba da radis i zaradjujes, pa kad nesto steknes onda ces da uzivas i trosis. Kako mislis, zivota ti, da ista steknes u zivotu ako ti je samo uzivanje na pameti i slobodno vrijeme? Sigurno ta kuca/stan dje zivis koju su ti djed ili otac stekli, sigurno… Više »

Samo pitam...
Gost
Samo pitam...

@Pametnica_PG
Radulovicu, ti li si?!

Aleksferg
Gost
Aleksferg

Prvo trosimo zdravlje da bi zaradili novac …zatim trosimo novac kako bi povratili zdravlje ….zivimo kao da cemo vjecno zivjeti a umiremo kao da nikad nismo zivjeli…. Hvala na savjetu popravio si nam dan inace bi bilo strasno dosadno 🙂

Fihreta
Gost
Fihreta

To je ona plata kao na trafici, obecaju 400€, a onda pred kraj mjeseca gazda uradi popos odnosno odnese pola iz trafike i kaze da hvali roba , i onda em sto ne dobijete nista molite Boga da vam ne kaze i da ste mu duzni, a ako ne prekinete posao odmah iz duga se necete izvuci i ima da… Više »

Radares
Gost
Radares

Nije “hvali” , nego “fali”…dalje ne bih bi citao

Nije dobro
Gost
Nije dobro

Pitala bih ga kako bi on zivio od plate 500e,i izdrzavao porodicu.

Dadare
Gost
Dadare

Evo ima posla kod nas! Minimalac je 700

Aleksferg
Gost
Aleksferg

Da smo u svemu slozni kao oko ovog clanka …dolazili bi iz Njemacke kod nas da rade …ali dobro sto je veca patnja veci je mir… I ovo ce proci …

Baranin
Gost
Baranin

Hahhahahahahahahha, kakva izjava, to ste i zasluzili, smo nastavite da glasate DPS. Jos vam se sprdaju, a vi ih branite. Srecom pomorac sam pa ne zivim od drzave ali da nijesam gadno bih se nervirao.

vlado
Gost
vlado

Ovo me podsjeca na buksovce kad kaze onaj:gazda mi je dobar,radim samo 19 sati na dan..pored ovoga mogu jos jedan posao da radim..plata mi je 200e,jes da nije redovna al dobro je 🙂

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

“Dobra plata”??? Čitam i ne mogu da vjerujem… Njima je to “dobra plata” kad je drugi prima, a kad oni primaju malo im je kad je i četvorocifren broj. Đe će im duša?

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

Mirjana pricamo i ljudima kojima se dake 1200 da CISTE SMECE!
Kod nas doktor ne prima 1200 eura, ima stan i hranu placenu a radi duple smjene kad treba.
Nemoj molim te da zanovetas.

Send this to a friend