Ekonomija

Radulović: U sivoj zoni ostalo 300 miliona eura

Radulović

Nova 2019.  godina je počela bolje nego što smo očekivali, za novogodišnje praznike zaradili smo bolje nego ikad i već smo počeli sa planovima za narednu sezonu i za 2020. godinu, kazao je Pobjedi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog uruženja Žarko Radulović.

Što se tiče 2018, Radulović ističe da su se njegova predviđanja ostvarila i da je prihodovana prva milijarda eura.

“Prošlogodišnja sezona je počela i završila ranije nego ikad, uz promjenu strukture gostiju. Više nema pretežne destinacije i gosti nam stižu iz cijelog svijeta. Stvara se balans, jer pada broj gostiju iz ranije pretežne destinacije, a raste broj ostalih, pa ako jedni zakažu, neće drugi i stalno smo na dobitku. Mi smo imali 56 odsto popunjenosti na godišnjem nivou, odnosno 100 posto u više od šest mjeseci. Ko od sad bude pričao o sezoni o 45 dana, treba da mijenja posao jer ne umije da radi”,  poručuje Radulović, koji očekuje produžetak sezone zbog otvaranja novih jakih tržišta koja nijesu vezana samo za ljeto, kao što je kinesko.

On tvrdi da je rasla i siva ekonomija.

“Razloga je nekoliko. Prvo pojačana kontrola kreće 1. jula do 1. septembra, a sezona je počela 28. marta, a završila u novembru. Drugo, zakonska neusaglašenost, jer inspekcije kontrolišu legalne, a ne ilegalne objekte”, kaže Radulović, koji tvrdi da “imamo neselektivnu bezočnu kontrolu inspekcije gdje se kažnjavaju na uvredljivi način legalni korektni privrednici, a na pet metara od njih nelegalni objekat niko ga ništa ne pita”.

To boli, kako kaže narod ,,ne boli me od malog nego od krivog dijela”.

“Ovo mora da se riješi ove godine. Ove godine je više od 300 miliona pošlo lijevo i desno. Vlada i inspekcije i sve institucije koje treba da prave fiskalnu disciplinu su dužne da to urade, jer smo ih birali i dali im mandat. Da taj novac nije ukraden bilo bi više za zdravstvo, školstvo, kapitalni budžet i sve redom”,  ističe Radulović.

Neko ko prodaje kukuruz, sladoled ili sendviče, tvrdi, prometuje stotine hiljada eura godišnje, a plaća paušal na 18 hiljada.

“Uradili smo elaborat za prodaju točenog sladoleda. To je najjeftinija lokacija i treba samo četiri kvadrata, a da plati zakup, materijal za sladoled, pokrije svoj rad i bude na pozitivnoj nuli treba mu 23.000 eura. Kiosci za brzu hranu dnevno prometuju 30 hiljada, a plaćaju 18 hiljada paušala. Nemam ništa protiv tih kioska, ali red je da zarađuju 21 odsto manje”, smatra Radulović poručujući da će iz CTU da traže pojačanje inspekcije. Zbrzali program privremenih objekata

Radulović smatra da je zbrzan program privremenih objekata u zoni morskog dobra i da je trebalo uraditi bolju analizu.

“Ima ljudi koji od tih objekata stvarno žive i ne smiju ostati na ulici. Mogli su da im ponude da na tom istom prostoru naprave montažni objekat, koji bi bio diskoteka, radio 24 sata i nikog ne bi ugrožavao, jer gradu treba i takav sadržaj. Oni su to jednostavno izbrisali i ko zna koliko vremena će proći da se na pravi način upotrijebi taj prostor”,  ističe Radulović, koji smatra da kiosci za brzu hranu moraju da postoje, ali ne na ovaj način.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Na koliko su ti prijavljeni radnici u hotelu, a koliko dobijaju na ruke ?????

Jumbo
Gost
Jumbo

Potpuno ste u pravu osim jednog. Zasto bi neko placao PDV 21%, a vi 7%? Trebaju uslovi biti isti za sve pa ko je bolji preduzetnik neka vise i zaradjuje, ali mi taj film u CG necemo gledati makar jos 10-20 godina. Ne zato sto to neko hoce, zeli, nego sto je promjena svijesti proces koji traje. Ne postaje se… Više »

Ivica
Gost
Ivica

Dodje ti onda sa desne strane,a sef rece ovo ti je vlasnik hotela.Ocigledno ti sef zbog tvoje eloktevnosti nije odavno izvlacio …

Sinanjevinja
Gost
Sinanjevinja

Covjek je prepametan za biznis i jedan od rijetkih legalnih biznismena u CG.Pravi gospodin.Druga je stvar sto mu je Brano usao u hotel,bez toga se nije moglo.

Radnik
Gost
Radnik

Normalno da je zarada dobra kad 85%radne snage proma platu ne visu od 300-450eur

Bivsiii
Gost
Bivsiii

Tvoj hotel opstaje jer vlasnik samog hotela Brano dotira 2/3 miliona na crno sa tim novcem placate gomilu radnika.
Radio sam u finansijama…
Tu se napreduje preko kreveta, neko ima 2000e a neko 400e za isto mjesto.

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Naš Žare , naš veliki stručnjak za sive Zone

Jovanka
Gost
Jovanka

Vazda ovaj izbaci ovako nesto, gadja se milionima i poslovicama, prosla sezona pa mu dosadno sad do ljeta…

Komsso
Gost
Komsso

Brzo ce i Radulovic put Londona !

ortodox
Gost
ortodox

Kud će veća siva zona od tebe moj Raduloviću.

Ja Ti
Gost
Ja Ti

.Samo snijeg je pao to nam je problem…Vidis li da se nikudj ne moze od snijega u januar🤣🤣🤣🤣

Svetozar ul44BD
Gost
Svetozar ul44BD

Godine pocinju januarom.😍😍😍

Svjedok
Gost
Svjedok

Bitno je da ti nijesi u siboj zoni.

Send this to a friend