Ekonomija

Radulović: Ušli smo na tržište Zapadne Evrope

Radulović

Sezona je počela bolje od očekivanog i već sad mogu da kažem da će prihodi od turizma dostići milijardu i 100 miliona eura, procjene su suvlasnika Hotelske grupe Montenegro stars i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

On poručuje da će ova godina po svim pokazateljima biti nova rekordna godina kada je turizam u pitanju. Radulović je za Pobjedu kazao da bi tih prihoda bilo mnogo više kada bi neke stvari uspjele da se urede.

“Prije svega, mislim na veću fiskalnu disciplinu, treba ukinuti nelojalnu konkurenciju i da se primorski gradovi urede na onom nivou kako se uređuje turističke destinacije”, kazao je Radulović.

Kao primjer navodi uređenje promenade, tj. šetališta u Budvi što će podići cijenu svemu okolo. Sve će više da vrijedi, a ugostitelji mogu da podignu cijene.

Što se tiče očekivanja od ljetnje turističke sezone, kaže da je krenulo bolje nego što su pretpostavili.

“Odnosno željeli smo da ide ovako, ali realno očekivanja su bila manja. Realna očekivanja su bila da bude pet odsto manje, ali na sreću više je od realnih očekivanja. To je dobar signal, dobar indikator koji govori da će ova godina biti nova rekordna godina kada je turizam Crne Gore u pitanju”, rekao je Radulović.

Turisti su počeli da dolaze, kako ističe, i ranije od prošle godine.

“Čak sredinom marta počelo je ozbiljnije ,,punjenje“, ali bilo je i do marta mjeseca periodično. Za Novu godinu bilo je kao nikad, a onda je bilo u februaru skokovito. Za vikend tradicionalno pune se hoteli do nivoa 60 odsto, što nikad nije bilo ranije. Kongresi, seminari su se pojačali i razne druge manifestacije toga tipa i za razliku od proših godina, sada je totalni miks kada su konferencije u pitanju”, napominje Radulović naglašavajući da turista ima iz cijelog svijeta, a najviše iz Zapadne Evrope što ga, kaže, posebno raduje.

To je, prema njegovim riječima,  znak da smo ušli na to tržište i postali sastavni dio te familije.

“To znači da firme, raznorazna udruženja koja su tradicionalno proteklih godina išla na neke druge destinacije, sad su pronašli Crnu Goru i to će da raste u narednom periodu”,  dodao je Radulović napominjući da to znači da će i zimi biti bolje ,,punjenje“ nego što je bilo proteklih godina.

Broj avionskih linija stalno raste i to je ono, kako kaže Radulović,  što i određuje broj turista.

“Broj letova najavljen u ovom trenutku je približan kao i prošle godine. Malo je manje letova iz Rusije, što je bilo za očekivati, ali ih isto ima dovoljan broj. Međutim, pojavljuju se stalno nove destinacije i iz Zapadne Evrope i van Evrope”, naglašava Radulović.

Što se tiče problema sa privremenim objektima, kaže, nijesu ništa poremetili.

“Oni najviše štete malim i srednjim biznisima koji rade legalno preko cijele godine itd. Privremeni objekti po difoltu se otvaraju kada ima gostiju i zatvaraju se čim prestanu da dolaze. To je problem lokalnih samouprava koje su to dozvolile i poreske uprave da se ti objekti registruju na paušalno oporezivanje. Njima je projektovani promet 18.000 eura za cijeli period koliko mu važi dozvola i na tih 18.000 plati paušalni porez, ne plaća PDV i nije obavezan da ima fiskalnu kasu”, objasnio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ajme mene
Gost
Ajme mene

A dje ovoga nadjoste… “Ugostitelji da dignu cijene” ,pa onda “punjenje”. Ima li ovaj osnovnu?

Mari
Gost
Mari

Glava me boli svaki put kada čitam neki autorski članak na CDM-u. Ljudi, jeste li svjesni da ne morate da prenesete izgovorenu rečenicu doslovno, već da treba stilski da je oblikujete? U pravopis neću ni da zalazim. Da li je iko od novinara na ovom portalu uopšte završio novinarski fakultet?

Bnjj
Gost
Bnjj

Zamislite hotel koji plaća radnike 250e e to je Splendid

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Svake godine dovlače nekakve jadno obučene penzionere,istočna nemačka,gledamo ih po Budvi,ništa ne troše,ni vodu neće da kupe.Jedva hodaju,izgledaju ko zombijevi samo usporeno.Daju im aranžmane tipa 20eura i polupansion.Ako ti je ovo zapadna jevropa Raduloviću,bolje da nas nema.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Gancarlo mi je rekao ostavlja mi sve ako umre

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Znate li koliko ću para da dam ženi 2 miliona eura ima kamatu na njih 70 hiljada može sa njima šta oće. Milion joj dajem ja milion joj daje moja majka. Mene ostaje 9 majki ostaje 4 gancarlo i dalje ima više od milijarde.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

1 100 000 000 miliona prihoduju privatnici ukupno. Ja prihodujem 50 miliona godišnje ako kupim što to će biti hotel Princess u bar ali ima vremena to malo kasnije ako se oženim.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cijene hotela su kao u Hr a plate radnika u Hr su duplo bolje pritom porezi su veci u Hr sto znaci da se nasi radnici pljackaju uz pomoć drzave, krivi su sindikati i radnici

Šaner evropski
Gost
Šaner evropski

Je li pajserom ili kalauzom?

Perun
Gost
Perun

Daj crno na bijelo koliko placas radnike! Zato si i skupio 3 glasa za SD u cijelu budvu. Ni tvoji te ne glasaju. I sidji vise sa medija, ili se zaposli u ministarstvo ka coek

U prolazu
Gost
U prolazu

Sa visokim cijenama sigurno ste na vrh alo niscim vise ni smestajem ni uslugom ni sa playama radnika jer cim je radnik nezadovoljan sve ide u propast.

Max
Gost
Max

Svi pricaju o eliti i turizmu a osoblje bi da plate od 300-350€, da znaju neki strani jezik i naravno 16 sati da rade na dan.

Faul
Gost
Faul

Plati radnike dobro legendo

Marko
Gost
Marko

A sto da plati radnike? Radnici treba da su zadovoljni sto imaju posao, a ko nije zadovoljan sa platom beka trazi drugi posao. Niko ne radi na silu.
Pozdrav

Dzikic
Gost
Dzikic

Kad ce biti objelodanjeno, koliko drzava ima koristi od hotela u kojem radi glumac !

obrad-mišo
Gost
obrad-mišo

Cijela Bosna i Hercegovina dolazi nam na ljetovanje.

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Koliko od toga ce imati obican narod, koliko cete povecati plate, ukoliko ne lazete.

Marv
Gost
Marv

Kakve plate kada ti je dug u BDP preko 80%, kada se spusti na ispod 60% onda mozda i ima sanse. Budi srecan da ih ne smanjuju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Idi u Hr radi bolje plate

Ljuta
Gost
Ljuta

Da nema SD sve bi propalo…
Kotor postade tranzitno mjestasce bez hotela i već 2g sa zabranom gradnje …..imaš li sto o tome reci?

Ljuma
Gost
Ljuma

Sto, usli ste na trziste ZE ,trebali ste dovesti otud radnike za vas hotel da rade 8+4 h za 250 e.

PlagistarBečić
Gost
PlagistarBečić

A ti bi da imaš firmu plaćao radnika iz ZE 1500e a imaš radnika iz Srbije koji trčeći radi za 250 i smještaj?

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Nema on kad da otvori firmu, mora da gustira dojc i bistri o globalnim kretanjima.

Dzikic
Gost
Dzikic

Na tako male plate, uz sve olaksice, sto mu je drzava dala, i bez osnovne bi mogao voditi hotel !

Basa
Gost
Basa

A plate iste a ??? Svake godine prihodi veci a plate ne mrdaju ?

Bnjj
Gost
Bnjj

Da to je u sprezi sa vlastima sprdaju se sa narodom

Mila K
Gost
Mila K

Ko će drugi bez političar u turizmu?

Kotor66
Gost
Kotor66

postenjacina….mah

CRNI
Gost
CRNI

Što je sa prilazima do hotela, niđe bus ne može normalno prić do hotela, gosti se ostavljaju na 200-300 m od hotela.

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovaj čovjek se toliko pogubio u iznošenju neistina da ni sam sebi ne vjeruje sto prica…..Ima li ko da pomogne ovom čovjeku????

Nenad
Gost
Nenad

Nema mu spasa, kasno je:))

A. Gotovina
Gost
A. Gotovina

Pravac Palić ili Ada ciganlija, ajmo!

Džogaz i Lukić
Gost
Džogaz i Lukić

Dje si Ante, imamo nešto važno da ti kažemo!

Bnjj
Gost
Bnjj

On je slika CG po onoj narodnoj sit gladnom ne veruje, boli njega briga za narod samo ga profit interesuje

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Sto je to milijardu i sto miliona ? Ko to prihoduje, poreski sistem u Cg, ili privatni sektor i hoteli (vecinom u stranom vlasnistvu) ?

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Budzet

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Pa ako je budjet u dobiti za tu sumu onda nemamo problema da isplacujemo vece panzije, plate i socijalna davanja.

Madlena
Gost
Madlena

Bravo.Neka je sa srecom.Da bog da ostvarili mnogo vise od planiranog….

mornar
Gost
mornar

a ti radila kod njega za 300 eura

djuradj
Gost
djuradj

…to su lijepe vijesti…konacno rezultati stizu,tesko je bilo sve pokrenuti…sad ce pojedini da pljuju i negoduju,a morate priznati bolje je i vise hotela je…samo da vrijeme posluzi, a kisa je bila sinoc na mjesecevu mijenu,stari kazu citav mjesec kisovit…a i Ramazan pocinje sa kisom…odoh neke priganice da jedem…:))..e sad kazite :prijatno ti bilo…:)))

Ljuta
Gost
Ljuta

Imate li neki hotel u prijestonicu?

Gun
Gost
Gun

Ovo je najveca faca ikad.

Send this to a friend