Ekonomija

Radunović: Efikasan sistem javnih nabavki doprinosi stabilnosti javnih finansija

Efikasan sistem javnih nabavki, sa aspekta države i budžeta, omogućava uštede i troškovnu efikasnost, što daje doprinos uspostavljanju održivih i stabilnih javnih finansija, a, sa aspekta privrede i biznisa, smanjuje administrativne i transakcione troškove učesnicima u postupcima i time doprinosi intenzivnijoj ekonomskoj aktivnosti u zemlji, kazao je ministar finansija Darko Radunović na otvaranju Osme Regionalne IPA konferencije iz oblasti javnih nabavki danas u Bečićima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Radunović je ukazao da su u prethodnom periodu aktivnosti tog resora bile dominantno usmjerene na pripremu strategijskih dokumenata, kojima su utvrđeni ciljevi i smjernice politika, čija implementacija treba da doprinese da sistem javnih finansija bude održiv, čime se doprinosi i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u zemlji.

“Pored seta fiskalnih mjera kojima će u periodu do 2020. godine nastojati da stabilizuju javne finansije i dovedu budžet u stanje ravnoteže i potom suficita, posebna pažnja se posvećuje oblastima koje dominantno doprinose smanjenju javnih izdataka”, naglasio je.

Ministar je zadovoljan što je jedna od tema konferencije posvećena elektronskim javnim nabavkama, koje, kako je pojasnio, omogućuju transparentniji i konkurentniji proces javnih nabavki i značajno doprinose smanjenju troškova.

“Očekujem da će i Crna Gora uskoro moći da se pohvali uspostavljanjem ovakvog e-servisa. Vjerujem da ćemo sa novim zakonskim rješenjem biti korak bliže modernim standardima u ovoj oblasti”, dodao je Radunović.

Zahvaljujući predstavnicima SIGMA-e (Podrška unapređenju sistema državne uprave u zemljama Istočne i Centralne Evrope) i Evropske komisije na podršci našoj zemlji u reformama oblasti javnih nabavki, zaključio je da je konferencija dobra prilika za razmjenu informacija i umrežavanje centralnih institucija za javne nabavke iz zemalja koisnica IPA-e iz regiona i šire.

Osmu Regionalna IPA konferencija iz oblasti javnih nabavki održava se, u organizaciji Uprave za javne nabavke i SIGMA-e, danas i sjutra u Bečićima. Okupila je visoke zvaničnike iz zemalja SIGMA IPA partnera koji su odgovorni za kreiranje i implementaciju reformi u javnim nabavkama, DG GROW EK (Generalni direktorat za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP) i pojedinih nacionalnih eksperata iz zemalja članica EU, kao i predstavnike međunarodnih donatora koji su aktivni u regionu (EBRD, EIB, Svjetska banka).

Ž.N.

Send this to a friend