Ekonomija

Radunović: Pregovaramo o dobijanju pomoći, nismo kandidati za otpis duga

Darko Radunović

Ministar finansija Darko Radunović kazao je za Dan da su u kontaktu sa svim inostranim finansijskim institucijama sa kojima Crna Gora sarađuje, ne po pitanju otpisa dugova, već upoznavanja sa njihovim kriznim programima u vremenu pandemije virusa korona.

“U kontaktu smo sa svim inofinansijskim organizacijama sa kojima sarađujemo ali ne po temi otpisa potraživanja već upoznavanja sa njihovim kriznim programima za vanredne situacije, a što jeste situacija pandemije koja se dešava svuda u svijetu, pa nažalost i kod nas. Mislim da je trenutno prerano razmišljati o otpisima dugova, ali biti uključen u program podrške koji oni spremaju za ovu situaciju svakako smatram umjesnim”, rekao je Radunović.

Čelnici Svjetske banke (SB) i Među narodnog monetarnog fonda (MMF) prije nekoliko dana saopštili su da bi dugovi siromašnijih zemalja, teško pogođenih pandemijom virusa korona, trebalo da budu otpisani kako bi im se oslobodili resursi za borbu protiv bolesti.

Na pitanje da li Crna Gora spada u te zemlje, Radunović je kazao da Crna Gora nije u toj grupi zemalja.

“Ne, Crna Gora nije u grupi tih zemalja i mi nemamo program sa MMF-om. Takođe, Crna Gora sve svoje obaveze redovno servisira prema svim povjeriocima. Dakle, ne odnosi se na Crnu Goru”, objasnio je Radunović.

Javni dug Crne Gore je, prema projekcijama iz decembra, oko 3,8 milijardi eura. Ministarstvo finansija bi trebalo uskoro da objavi iznos duga na kraju 2019. godine.

MMF i Svjetska banka prije nekoliko dana uveli su krizne programe bespovratne pomoći i kredita za zemlje članice, dajući prioritet tranzicijskim i zemljama u razvoju koje već imaju teškoća s vraćanjem dugova.

Ujedno su pozvali službene bilateralne kreditore da zbog epidemije u što kraćem roku otpišudugove najsiromašnijih zemalja svijeta, prenijele su agencije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NURKO USA
Gost
NURKO USA

Crna Gora je na ivici BANKROTA.Ako izvrsimo to ime drzave se mora promijenit s tim i nacija.

Anonimus
Gost
Anonimus

Otpisaće dugove svima.

Haris
Gost
Haris

Zemlje iz okruženja nam nude pomoć u respratorima. Velika zahvalnost naroda Crne Gore. E viva Montenegro🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Otpisani
Gost
Otpisani

Povratak otpisanih

Bećo
Gost
Bećo

Vi i o dobijanju pomoći pregovarate??? Aooo, e onda vidim da smo sigurni sa vama. Oko pomoći se ne pregovara, nego ako hoće neko da ti pomogne- hoće, kao ono Srbija onomad. Vidim ja da ćemo mi tu “pomoć” debelo da vratimo s kamatom.

nedipr
Gost
nedipr

Kad Srbija, prosvijetli nas? Više smo mi njima pomogli nego oni nama. A i kad su nam pomogli, posle zemljotresa, naplatili su najboljim lokacijama po CG.

STARA HERCEGOVI
Gost
STARA HERCEGOVI

Sta ste vi to imali i cime ste i kada mogli da pomognete Srbiji.Pa vi vec nekoliko decenija ne možete da ekonomski opstanete bez tudje pomoci.

brkoo
Gost
brkoo

Samo trebamo biti svjesni da ova kriza pogađa sve zemlje i da su svi prvenstveno okrenuti rješavanju sopstvenih problema. Naš najveći problem je velika zaduženost i ne postojanje proizvodnje prosto rečeno ovakav ekonomski sistem je neodrživ

Pg cg
Gost
Pg cg

Manje sile a veceg duga…

200 biliona DB
Gost
200 biliona DB

Ćikin i ja sam iste srece kao što si ti ovaj svet je lažan to nek znaju svi. ……

200 biliona DB
Gost
200 biliona DB

U njegovu sam se kuću podigao. ……

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

samo opusteno pratite eu i nato ….tamo nema skrivenih podataka i lazi …naidje problem prodje idemo dalje ….sve sto valja u svijetu su dale zemlje eu kulturu istoriju muziku modu zivot dostojan covjeka …o platama da ne pricamo …ovi kriticari vazda mogu put srbije rusije kine sjeverne koreje i da nam je milo

Krle
Gost
Krle

I opozicija je naslonjena na ovaj budzet, znaju da kritikuju a i oni deru li deru gradjane…

Kosara
Gost
Kosara

Evo koliko prijatelja imamo da nam pomognu, dje su bogatasi sto im djedovi ostavise ili se obogatise na nacin koji je vec poznat, sto svaki od njih samo po 1 respirator ne kupi i za nas dovoljno. Ali pajtasi vec najavljuju da ce da smanjuju plate radnicima. Ajde moj dobri Ministre suprostavi se ovome. Posto rekoste da CG ima kapaciteta… Više »

kukalo
Gost
kukalo

Evo se jutros javljaju dežurni iz DF-a koji bi nas, inače, sproveli na put blagostanja, demokratije i bogatstva. Sa sve prijateljima Rusima, Sjevernom Korejom i… nema i, niko ih ne voli više.Možda da opet ratujemo, a?! Đe ste kritičari. E da ste kritičari zbog finansijskog stanja, no niste. Vi ste kritičari zbog otklona CG od Srbije, matice vaše zamišljene. Izdajnika… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Pa zasto sve iz Srbije kopiraju …

SFRJ
Gost
SFRJ

EVO ja sam van tvoje I njihove partije jer samo kritikujem ono sto ne valja ..Ne vjerujem nikome A sad mi reci koliko se ekonomski zaduzila Amerika a koliko Evropa ? Sve ce ti biti jasno koliko smo mi znacajni u tome ..Ne zaboravi druze da su se svi zatvorili I o jadu zabavili o svojoj ekonomiji u svijetu ..A… Više »

neka_foliranti
Gost
neka_foliranti

Pošto ti je SFRJ nick, vidim zadovoljan si bio Titovom vladavinom, kao i svi koji se sada foliraju i slave slave u sve 16. Koliko se zadužila Jugoslavija za vrijeme Tita, da li znaš. Previše. Ali nije bitan dug, kad je tebi dobro bilo, zar ne?!

I ja sam
Gost
I ja sam

TITO JE KRAO ALI JE GRADJANIMA DAVAO
OVI DANAS NJEGOVI PIONIRI NE DADOSE GRADJANIMA SEM SAMO UZESE
pozdrav

Lovac
Gost
Lovac

Zivjeh u SFRJ a sada lagano umirem
Zato te MOLIM ” umri muski “

anestezijamozga
Gost
anestezijamozga

Što se na primijeni modifikovana Đukanovićeva teorema: „Каdа dospije naplata 4 milijardi evrа – mi pozajmimo 4 milijarde evra i оtplatimo 4 milijarde, а saldo je nula“.

Testiranje
Gost
Testiranje

AKO NE ZNATE RAPADA VAM SE EU I NATO
RASPADA SE EKONOMIJA SAD I VRIJEME JE DA PRIZNATE …

Prc CG
Gost
Prc CG

Nećete dobiti centa ni od koga,kao sto nećete dobiti ni pomoć od NATO jer ste im nebitni,iskoristili su vas samo j svojim kućnim obračunima sa Rusijom a glava hobotnice u CG je za to vjerovatno dobila dobru nagradu.

Briši
Gost
Briši

Ko tebe što pita? Pametuj po srpskim portalima.

SFRJ
Gost
SFRJ

Brisi
Sto si se uznemirio
Prc samo svoje misljenje napise a tvoje je da izadjes u svijet ekonomije van CDM portala

Prc CG
Gost
Prc CG

Brišu sto si nervozan toliko?Sigurno si na koritu hobotnice pa te pogađaju činjenice.
A ovo je samo cenogorki portal,Ajde nismo znali😂😂😂😂😂😂 Ajde pali.

Eto tako
Gost
Eto tako

E kakvi jadnici.Ne znam šta da se dešava i dalje bi samo o novcu razmišljali.Sve nam je u plusu,lideri u regionu a dug raste i raste

Bnjj
Gost
Bnjj

Ukinite foteljašima budžetskim ogromne plate, uzmite stanove i Auta i biće novca mnogo

Slavko
Gost
Slavko

Opet molite po svijetu, ali naravno nikome nije stalo tamo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Znači nema novca, to je taj lider u regionu, kome Austrija zavidi na rastu Bdp

Miki
Gost
Miki

Odakle nam sad toliki dug od 4 milijarde eura…zaduzujete li se kucnim budzetom tako…lako se praviti domacin na taj nacin

Roro
Gost
Roro

Naplatićemo dug od imovine Dpsovaca.

Send this to a friend