Ekonomija Zaduženje od 500 miliona eura

Radunović: Rebalans zbog dobrih rezultata i brige za građane

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim je planirano zaduženje od 500 miliona eura, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

“Odluka o rebalansu budžeta donijeta je zbog dobrih rezultata rada Vlade, brige za građane ali i zbog odgovornog odnosa prema predstojećim obavezama”, kazao je Radunović.

Dajući širu sliku, ministar je rekao da je cilj ekonomske politike Vlade povećanje životnog standarda građana, da se u tom cilju jačala fiskalna stabilnost i snažila konkurentnost ekonomije.

<<<Vlada danas o rebalansu budžeta i visini otpremnina<<<

“Navedene mjere su dale veoma dobre rezultate u prethodne dvije godine, koji se ogledaju u poboljšanoj poziciji Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima, povećanju izvornih prihoda budžeta i poboljšanoj kontroli tekućih rashoda doprinoseći stvaranju suficita tekućeg budžeta u iznosu od 152,8 miliona eura ili 3,3 odsto BDP-a u 2018”, rekao je Radunović.

Podsjeća na rast BDP-a od blizu pet odsto u prethodne dvije godine.

“Jako dobra naplata prihoda, koja je u prvih šest mjeseci za 60 miliona eura ili oko osam odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, kao odluka Vlade da da doprinese poboljšanju standarda građana kroz povećanje minimalne zarade i smanjenju poreskog opterećenja zarada, vodili su ka rebalansu budžeta. Izmijenjenom politikom minimalne zarade i smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za 2 p.p doći će do smanjenja prihoda od doprinosa”, kazao je on.

“Međutim, uprkos prethodno navedenom, kao rezultat povećane ekonomske aktivnosti, brobe protiv neformalne ekonomije i povoljnih kretanja na tržištu rada (rast zaposlenosti), prvu polovinu 2019. karakteriše povećanje naplate ukupnih budžetskih prihoda iznad plana za cca 21 miliona eura ili blizu tri odsto, te je očekivano da će u odnosu na prvobitno planirane, ukupni prihodi na nivou 2019. godine biti veći za šest miliona eura i iznosiće 1.834 miliona eura ili 38,2 odsto procijenjenog BDP-a“, pojasnio je Radunović.

On je dodao da se izmjene budžeta za 2019. godinu predlažu kako bi se stvorili zakonski preduslovi za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve za obaveze koje pristižu na naplatu u 2020. godini.

Ministar je precizirao da se želi stvoriti pravni osnov za moguću emisiju državnih obveznica ili realizacije kreditnog angažmana u iznosu od 500 miliona eura.

“Vlada i Ministarstvo finansija pažljivo prate kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i efekti ovog mogućeg aranžmana bi stvorili povoljnije uslove za refinansiranje dijela javnog duga. Sprovođenje mjera na daljem unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana, potreba obezbjedjivanja dodatnih sredstava za naknade po osnovu nezaposlenosti usljed njihovog povećanja zbog povećanja minimalne zarade, kao i opredjeljivanja dodatnih sredstava za subvencije zarade u okviru pofesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom su takodje uticali na izmjene Zakona o budžetu za 2019.godinu“, rekao je Radunović.

To će, kako je precizirao, uticati na promjene na rashodnoj strani za ukupno 14 miliona eura.

“Od toga 10 miliona eura za potrebe zdravstvenog sistema zbog povećane potrošnje ljekova do koje je došlo zbog veće dostupnosti ljekova, kao i četiri miliona eura za Zavod za zapošljavanje zbog uvećanja izdvajanja za nadoknade nezaposlenim licima i povećanja subvencija za zapošljavanje lica sa inavliditetom. Na rashode su uticale i predložene promjene koje se odnose na povećanje imovine u vlasništvu države za tri miliona, usklađivanja strukture potrošnje shodno dosadašnjoj dinamici i očekivanjima do kraja godine, primarno odnoseći se na nepredvidive troškove u okviru tekuće budžetske rezerve u iznosu od pet miliona eura, kao i procentualnog izdvajanja shodno zakonskim rješenjima“, rekao je Radunović.

Dodatno, ističe ministar, predlogom izmjena Zakona o budžetu za 2019. stvaraju se preduslovi za optimizaciju javne uprave smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru.

Ministar je precizirao da je izmjenom u strukturi rashodne strane budžeta obezbijeđeno dodatnih 1,5 miliona eura za program optimizacije.

“Dakle, izmjenama zakona evidentiraju se promjene u strukturi na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, sa neutralnim fiskalnim efektom“, rekao je Radunović.

Ministar je kazao da se kroz rebalans obezbjeđuju i dvije državne garancije za realizaciju kapitalnih projekata.

Predloženo je, objašnjava, izdavanje državne garancije po zahtjevu opštine Ulcinj za lokalnu infrastrukturu, kao i izdavanje garancije za kapitalni projekat stambene zadruge zaposlenih u prosvjeti Crne Gore “Solidarno“, odnosno završetak građevinskih radova na projektu izgradnje stambenih jedinica u opštini Budva u iznos do 1,2 miliona eura, a u cilju dugoročnog rješavanja stambenog pitanja određenog broja prosvjetnih radnika.

“Predloženim izmjenama, mijenja se dakle, u određenoj mjeri struktura Budžeta za ovu godinu, ali se osigurava očuvanje prethodno planiranog deficita na nivou od 2.97 odsto BDP-a. Istovremeno se stvaraju tehničke pretpostavke daljeg snaženja javnih finansija i značajno umanjenje fiskalnih rizika“, istakao je Radunović.

Na pitanje na šta će ići 10 miliona eura za zdravstvo, Radunović odgovara da je taj iznos opredijeljen na potrošnju ljekova.

“Kao što znate proširena je lista ljekova koji se ne plaćaju. To je rezultat da su njihove potrebe za tu namjenu uvećane za 10 miliona, i to je u funkciji poboljšanja zdravstvenog servisa“, saopštio je Radunović.

On ne očekuje da će rebalans biti do kraja godine.

“Ali, ako okolnosti budu nametale neku promjenu mi ćemo to i odraditi, ali doista ne očekujem da ćemo do kraja godine to morati da radimo“, kazao je ministar o novom rebalansu do kraja ove godine.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Mene suza kanu kad vidju koliko brinete za gradjane.
A tek rezultati

Sasa
Gost
Sasa

Kad vam i dalje prolazi ova sprdnja sa gradjanima svaka vam cast onda ni gradjani ne zasluzuju bolje.

Ljuta
Gost
Ljuta

Da Bog da ovako odgovorno vode svoja domaćinstva ali bez koverata….
Rebalans budžeta za 500miliona….zašto sam ja magistrirao ekonomske nauke….vrat ću diplomu i ovako mi ne valja u CG jer cekam posao od 2007g …

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Stvarno su u pravu za onaj IQ 86,samo ja mislim da je jos manji.

Cole
Gost
Cole

Hahahahahaha e pa sou

Duško
Gost
Duško

6 mjeseci prodje i rebalans….nesto debelo smrdi u finansijama

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto u Cg je ovoliko nezadovoljstvo i ovako loš životni standard odgovor je zbog loše uprave

Justitio
Gost
Justitio

Zaduzuju se zbog dobrih rezultata vlade,kaze ministar….kumim vas bogom,dajte neku vladu sa losim rezultatima, mozda se pocnu vracati dugovi!

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Licno, mogu reci divan gospodin. Ali ono sta predstavlja u nastavku ove sulude politike…ni on ni ostali nece biti zivi dok ovo CG bude pocela da vraca…pa, sto ih briga!

Stussy
Gost
Stussy

Daj Boze da na dobro izadje.. Laik sam al se čini da se olako zadužujemo, a sve će doći na naplatu. Nije ovo vrijeme komunizma kad se čašćavalo i otpisivali dugovi, nego tvrdi kapitalizam, uzeli bi bankari i što nijesu dali, a ne ono što pozajme.. Reklo bi se da ljudi koji brinu o finansijama nemaju ni viziju ni misiju!… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Za običnog čoveka katastrofalna vlast ni neprijatelju da ne poželiš stravično sa 300e se ne može živjet

Mila K
Gost
Mila K

U skladu sa Strategijom fiskalne konsolidacije uspjeh se ogleda u uštedama i manjem deficitu. Ali, zar je to stvarno dokument koji nešto treba da znači ministru?

Mila K
Gost
Mila K

Pola milijarde zbog građana? Koja je ovo lekcija iz fiskalne, pošto je nije bilo u udžbenicima. I koji su to dobri rezultati kad se povećavaju troškovi?

Rajan
Gost
Rajan

To ti je Mila nova lekcija I tek ce uci u udzbenike, a troskovi rastu zato sto niko nista ne placa, gradjani I firme, cast izuzecima…. mnogi bi ovu drzavu do kocke ogulili….

Ljuta
Gost
Ljuta

Palo 18tona kokaina u filadelfiji…?

Još se ne zna čija je droga ali pohapsise neke crnogorce koji odoše trbuhom za lebom iako CG ima svoju flotu..

Newvilage
Gost
Newvilage

Biti glup je kad znaš istinu, vidiš istinu a još uvijek vjeruješ u laž. Mislim da je krajnje vrijeme da ispratio ove 30 godišnje stručnjake

.....
Gost
.....

Hahhaha…evo, sve zog nas, I zaduzenja, I skuplja struja, I prodadose sve, da mi ne brinemo oko toga, sve samo nama da udovolje..
Evo , i milione zbog nas imaju….

Marko
Gost
Marko

Uh, a nemoj molim te.Evo vidimo pukoste od brige za gradjane. Narod nema leba da jede ali vi to ili ne znate ili vas ne interesuje.Prije ce bit ovo drugo.

Strani plaćenik
Gost
Strani plaćenik

E kukala nam majka onda kako bi nam bilo da ne ostvarujemo ovako fantastične rezultate i da nemamo ovako sjajnu vladu koja brine o nama

Send this to a friend