Ekonomija

Radunović: Stvaranje fiskalnih rezervi kao odgovor na moguće usporavanje rasta

Ministar finansija Darko Radunović je učestvovao u radu Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji je održan tokom 14. i 15. juna u Bečićima, odakle je poručio da je potrebno stvaranje fiskalnih rezervi kao odgovor zemalja regiona na moguće usporavanje rasta.

Na panelu ministara finansija pod nazivom „Stabilnost javnih finansija i privredni rast“ je diskutovano o izazovima zemalja regiona u slučaju usporavanja ekonomskog rasta u Evropi i mogućnostima stvaranja fiskalnih rezervi.

“Nastaviti sa mjerama fiskalne konsolidacije i sa radom na strukturnim reformama kako bi se 2020. godine ušlo u zonu suficita budžeta i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga“, saopštio je Radunović.

On je istakao da je fokus ekonomskih reformi na borbi protiv sive ekonomije i da to predstavlja zajednički problem zemalja regiona.

Posebno je naglasio značaj saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom u sprovođenju fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori, ali i napomenuo značaj njihovih izvještaja i ocjena u kreiranju međunarodne investicione pozicije zemlje, odnosno pribavljanja potrebnih sredstava za uspješno upravljanje javnim dugom.

Samit je organizovan od strane Saveza ekonomista Srbije zajedno sa nedjeljnikom NIN, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore i Poreske uprave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nebojša
Gost
nebojša

Da bi se formirala fiskalna rezerve moraju se imati veći prihodi od rashoda,a što je za Crnu Goru i njen budžet do sada bila nemoguća misija.Naime,mi trošimo godinama i decenijama unazad više nego što stvaramo i razliku pokrivamo kreditima i raznim drugim zaduživanjima,prodajom imovine i slično i ove priče ove vlasti o stvaranju fiskalnih rezervi pod ovakvim uslovima su samo… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav rast sva statistika u CG je lažna

Send this to a friend