Ekonomija

Radunović tvrdi da je Vlada imala slabu procjenu kod akciza na cigarete

Od svih mjera fiskalne strategije, Vlada je imala slabu procjenu kod akciza na cigarete, ali rebalans ne treba doživljavati kao slabost, nego kao rješavanje i prilagođavanje realnim okolnostima, kazao je juče u Skupštini ministar finasija Darko Radunović.

On je drugog dana rasprave o predloženim izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu i o akcizama, rekao da bi odluku o rebalansu trebalo da podrži cjelokupna javnost kako bi se ispravile ranije napravljene slabe procjene.

“Od svih mjera fiskalne strategije imali smo, mogu slobodno da kažem, slabu procjenu kod akciza za cigarete. Želim da se rebalans doživi kao rješenje kroz prilagođavanje realnim okolnostima, a pod tim mislim imamo podršku cjelokupne javnosti da tu stvar ispravimo” istakao je Radunović.

Na početku jučerašnje rasprave bilo je riječi i o javnim finansijama, pa je poslanik DF Milutin Đukanović od ministra tražio argumente kako je u posljednih deset godina javni dug duplo više rastao od bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Kad saberemo strane direktne investicije sa dugom i zaduženjem dolazimo do oko 8,5 milijardi eura, a imamo rast BDP-a od jedne milijarde”, ukazao je Đukanović.

Radunović ipak smatra da su tvrdnje opozicionih poslanika da je Crna Gora pred bankrotstvom pretjerane.

“Sačuvali smo balans i održivost budžeta, a osnovne kategorije deficit i javni dug su u istom pozitivnom trendu. Jedno pitanje svima zar mislite da bismo uspjeli sa emisijom eurobondova da postoji rizik od bankrotstva” poručio je Radunović, dodajući da su postojali ‘izleti’ kada nije dobro procijenjen fiskalni uticaj.

 

8 Komentara na "Radunović tvrdi da je Vlada imala slabu procjenu kod akciza na cigarete"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend