Ekonomija sastanak sa čelnicima opštine

Rajnke u Herceg Novom: Grad od skalina atraktivan za američke turiste

Američka ambasada otvorena je za saradnju sa Opštinom Herceg Novi, a mogućnosti za razmjenu su brojne, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na sastanku sa predsjednikom ove opštine Stevanom Katićem.

Kako je kazala, nada se unapređenju partnerstva sa Herceg Novim, kao gradom koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj američkih državljana, i vjeruje da će u budućnosti biti dosta prilika za povezivanje i zajedničke projekte.

Rajnke se takođe interesovala za razvoj nautičkog i kruzing turizma i mogućnosti koje postoje u toj oblasti, kao i za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja kroz različite projeke i razmjene.

Prema riječima Katića, lokalna uprava je usmjerena na poboljšanje infrastrukture i poboljšanje uslova za život građana, te dobru komunikaciju sa investitorima.

Govoreći o potencijalima za razvoj, apostrofirao je poluostrvo Luštica kao zonu koja je veoma atraktivna za investitore. Kazao je da Opština aktivno učestvuje u postupku izrade projekata za vodovodnu i putnu infrastrukturu ovog dijela opštine, na kojem je u toku i realizacija projekta jedne američke kompanije.

Katić je, sa druge strane, kako je istakao, nezadovoljan komunikacijom sa državnom vlasti, od koje vrlo često zavise značajni projekti, kao i novim zakonskim rješenjima koja otežavaju funkacionisanje i smanjuju autonomiju lokalnih uprava.

Kao značajne temu naveo je saobraćajni problem sa kojim se suočavaju svi gradovi Boke Kotorske, te problem gužvi na graničnim prelazima koji je osnovni razlog negodovanja turista. Osim toga, informisao je o lošim privatizacionim aranžmanima koje je država sprovela u Herceg Novom, njihovim efektima na privredu grada i aktuelnim statusom.

Katić je istakao da je lani evidentirano 59 odsto više noćenja američkih turista u odnosu na godinu ranije, što pokazuje da je naš grad izuzetno atraktivna destinacija.

“Turistička ponuda je značajno unaprijeđena otvaranjem novih smještajnih kapaciteta visoke kategorije, a grad ne zaostaje ni kada je u pitanju kulturna ponuda”, dodao je Katić.

Send this to a friend