Ekonomija

Raskinut Sporazum o izgradnji puta Meljine-Petijevići

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte d.o.o. Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

“Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima“, istakao je Spajić.

Vlada Crne Gore je u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte.U rekordnom roku, od nepunih mjesec dana, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan Sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe.

“Ovo je veliki dan za sve građane Herceg Novog i cijele Crne Gore. Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim Vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina“, naglasio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići predviđeno je da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od 4 miliona eura, najkasnije do 31.1.2022. godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom iduće sedmice.

Isti Sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta ove godine. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4.602.150 eura.

Prethodne Vlade, uprkos brojnim inicijativama Opštine Herceg Novi, ali i građana, godinama unazad nisu pokušavale da riješe ovo pitanje. Ova Vlada je, današnjim potpisivanjem Sporazuma, stala na stranu građana i riješila još jedan od mnogobrojnih zatečenih problema, koji su naslijeđeni od prethode vlasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

kakvi uspjeh isplatila ivenstitoru očekivani prihod na naplatu drumarine ukinula desetak radnih mjesta najbolje da postignu dogovor sa firmom koja je vlasnik države da voze besplatno a oni da im isplate predviđenu dobit i troškove održavanja DAKO BI I TU DESETAK RADNIKA OSTALO BEZ POSLA ONI KOJI SU PRODAVALI KARTE

Ana
Gost
Ana

Niđe veze.Posao za tužioca

Send this to a friend