Ekonomija

Raspisan Javni poziv: 100.000 eura za podršku klasterima

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 26. aprila prijave za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu, sa raspoloživim sredstvima u iznosu od 100 hiljada eura

U okviru ovog poziva, Ministarstvo ekonomije odobrava finansijsku pomoć do 50 odsto ukupnih opravdanih troškova, odnosno do 65 odsto za klastere iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, i to u iznosu najviše do 15 hiljada eura po jednom projektu.

“Osim što je maksimalan iznos subvencije po aplikaciji povećan sa deset hiljada na 15 hiljada eura, novina u ovom javnom pozivu je i da aplikanti mogu predati dva projekta, pod uslovom da se odnose na različite predmete podrške”, navodi se u saopštenju.

Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju: preradu poljoprivrednih proizvoda/prehrambenu industriju, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti u skladu sa Programom, kao i turizam i ugostiteljstvo.

Ministarstvo će, tokom trajanja javnog poziva, organizovati niz Info dana u nekoliko crnogorskih jedinica lokalne samouprave, kako bi prezentovalo Program i pružilo sve potrebne informacije zaiteresovanim klasterima.

Info dani će biti organizovani u periodu od 3. do 7. aprila, a detaljne informacije o datumu, jedinici lokalne samouprave, mjestu i vremenu održavanja Info dana blagovremeno će biti objavljene na sajtu Ministarstva ekonomije.

Osim toga, Minstarstvo ekonomije je u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori i ove godine obezbijedilo tehničku podršku za klastere koja će se odnositi na pripremu Predloga projekata sa kojima će klasteri aplicirati.

Ministarstvo ekonomije, u cilju jačanja konkurentnosti i razvoja preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, od 2012. godine u kontinuitetu radi na implementaciji politike razvoja klastera u Crnoj Gori.

“Cilj Programa podsticanja razvoja klastera je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Konkursna dokumentacija za učešće u Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije, kao i na web stranici Ministarstva www.mek.gov.me.

Send this to a friend