Ekonomija

Raspisan javni poziv za odabir odgajivača pčelinjih matica

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je objavilo javni poziv za dostavljanje zahtjeva za odabir odgajivača pčelinjih matica za 2019. godinu.

Na poziv imaju mogućnost da se prijave registrovani pčelari koji posjeduju minimum 80 pčelinjih društava i adekvatnu opremu za proizvodnju pčelinjih matica.

Trajanje javnog poziva je do 4. maja, a podrška Ministarstva po ovom pozivu je četiri eura po odgojenoj, sparenoj, isporučenoj i preuzetoj pčelinjoj matici.

U cilju podrške što većem broju pčelara i uopšte obnavljanju pčelinjeg fonda povećan je ukupan iznos raspoložive podrške na 40.000 eura.

Odgajivači matica, koji ispunjavaju uslove poziva, počinju sa odgajivanjem matica nakon što potpišu ugovor sa Ministarstvom i Savezom. U ugovoru se obavezuju da će vrijeme odgojiti dogovoreni broj pčelinjih matica. Sve informacije, kao i obrazac zahtjeva za dodjelu podrške po ovom pozivu može se preuzeti sa web stranice Ministarstva, kao i direktno u službenim prostorijama Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija, kao i kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva.

Iz resora je saopšteno da je kroz program unapređenja pčelarstva Ministarstvo nastavlja još snažniju podršku sektoru pčelarstva, posredstvom Saveza pčelarskih organizacija. Ove godine opredijeljeno je 367.000 eura, što je uvećanje za 26 odsto.

Uvedene su i nove linije koje se odnose na sufinansiranje troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela koja osim kontejnera podrazumijeva i podršku pri nabavci prikolica i platformi namijenjenih za transport pčelinjih društava, kao i nabavku plodišnih nastavaka (dio košnice). Javni pozivi za podršku nabavci kontejnera, opreme i plodišnih nastavaka biće objavljeni uskoro.

Značajno su povećana opredijeljena sredstva podrške i za nabavku ljekova za tretiranje pčela protiv varoe. Povećana je podrška za organizovanje pčelarskih manifestacija. Predviđena je izrada Atlasa medonosnog bilja koja će se realizovati kroz MIDAS 2 projekat. Uvedeno je zanimanje i usvojen program pčelar teeći stepen stručnosti na nivou neformalnog obrazovanja odraslih. Podrška se daje za realizaciju programa i angažovanje predavača.

Pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške, kao što su bavljenje ruralnim turizmom, organska proizvodnja. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda.

Send this to a friend