Ekonomija

Raspisani pozivi za bespovratna sredstva u oblastima zapošljavanja i socijalne zaštite

Osnovni cilj programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu vrijednog 4,6 miliona eura, koji je predstavljen danas, je da se obezbijedi razvijeno i kohezivno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva.

U pitanju su dva poziva. Prvi se tiče podrške osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica za deficitarna zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika romske i egipćanske populacije koja za cilj ima povećanje zapošljivosti nezaposlenih lica kroz sticanje ključnih znanja, vještina i kompetencija za prepoznata deficitarna zanimanja u Crnoj Gori.

“Vrijednosti bespovratnih sredstava je 1,6 miliona eura, poziv je otvoren 1. marta i biće zatvoren 15. aprila”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Drugi program tiče se daljeg razvoja i kvalitetnog pružanja usluga socijalne i dječje zaštite u zajednici na lokalnom nivou u cilju razvijanja i pružanja usluga socijalne i dječje zaštite koje su u skladu sa lokalnim planovima za socijalnu inkluziju, standardima kvaliteta, planovima za deinstitucionalizaciju i nacionalnim prioritetima.

“Vrijednosti bespovratnih sredstava iznosi oko 3 miliona eura, poziv je otvoren 5. marta i biće zatvoren 19. aprila”, ističe se u saopštenju.

Konferencija je bila prilika da se predstavi Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, čija ukupna vrijednost iznosi 18 miliona eura, od čega je nacionalni doprinos 2,7 miliona eura.

“Program ima multisektorski pristup i obuhvata sektore tržišta rada i zapošljavanje, obrazovanje, nauku i istraživanje, ljudska i manjinska prava i sektor socijalne zaštite”, navodi se u saopštenju.

Program predstavlja nastavak Programa „Razvoj ljudskih resursa“ i doprinjeće daljem unapređenje administrativnih kapaciteta državnih službenika, kao i korsnika podrške za korišćenje sredstava koja će biti nakon pristupanja EU biti dostupna kroz Evropski socijalni fond (ESF).

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je kordinator aktivnosti za ovaj Program, a pored njega učestvuju i: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a za finansijsku realizaciju je zaduženo Ministarstvo finansija (CFCU).

“U oblasti zapošljavanja i tržišta rada, kroz Program je za različite aktivnosti u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura. Za sistem socijalne i dječje zaštite i manjinske grupe oko 4,1 miliona eura, za oblast obrazovanja, istraživanja i inovacija oko 4,3 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Pored pomenuta dva poziva u narednom periodu biće objavljen pozivi za podršku samozapošljavanju za šta je opredjeljeno 3,5 miliona eura; za podršku zapošljavanju u sjevernom dijelu Crne Gore, u iznosu od 2, 7 miliona eura i Ministarstva za ljudska i manjinska prava je takođe u pripremi poziva za dodjelu bespovratnih sredstva.

Ministarstva prosvjete sprovodi aktivnosti na realizaciji obaveza iz ovog Programa, dok je Ministarstva nauke već objavilo poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

Tokom Konferencije, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, odnosno Plamena Halacheva je naglasila da je ovaj Program svijetao primjer saradnje Crne Gore i Evropske unije na unaprijeđenju životnog standarda crnogorskih građana.

U tom pravcu, kako je istakla, istraživanja i inovacije su na samom vrhu političke i ekonomske agende Crne Gore i Evropske unije što su svojevrsni stimulansi “pametnog rasta”.

Takođe, istakla je da smo poslednjih godina svjedoci značajnog napretka i uspješnih rezultata u Crnoj Gori, ali i da postoji značajan prostor za unapređenja, posebno po pitanjima nejednakosti i nezapošljivosti, što su ujedno dva značajna izazova i u zemljama Evropske unije, posebno za mlade ljude.

“Objavljeni pozivi za dodjelu bespovratne pomoći, u oblasti nauke i inovacija, tržišta rada i zapošljavanja, kao i socijalnih usluga u cilju njihove održivosti i decentralizacije, otvaraju višestruke mogućnosti za njihove buduće korisnike, što vodi krajnjem, željenom cilju, da se smanji rizik od socijalne marginalizacije i siromaštva kako bi kroz zajedničke napore Crna Gora postala bolje mjesto za život i rad”, navodi se u saopštenju.

Send this to a friend