Ekonomija

Rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u maju porasla je 5,8 odsto u odnosu na april, pokazuju podaci Monstata.

Industrijska proizvodnja u maju je pala 1,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

“Posmatrano prema sektorima, u odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja je povećana u sektorima vađenje ruda i kamena 165,1 odsto i prerađivačka industrija 33,3 odsto, dok je u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija smanjena 74,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano sektorski, u prvih pet mjeseci je u poređenju sa istim periodom prošle godine sektor vađenje ruda i kamena zabilježio je rast proizvodnje 140,2 odsto, dok su pad proizvodnje zabilježili prerađivačka industrija pet odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 31,2 odsto.

“Indeks prometa u industriji u Crnoj Gori u maju bilježi rast odnosu na isti mjesec prošle godine 27 odsto i u odnosu na prosječni promet iz prošle godine 16,5 odsto”, rekli su iz Monstata.

Statističari su objasnili da, posmatrano sektorski, u prvih pet mjeseci u poređenju sa uporednim periodom sektor vađenje ruda i kamena zabilježio je rast prometa 72,8 odsto i sektor prerađivačka industrija 1,2 odsto.

Send this to a friend