Ekonomija

Rastoder group: Napuštamo Luku Bar, nema kontrole kontejnera

Foto: Prava Crna Gora

Zbog visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke, saopšteno je iz slovenačke kompanije Rastoder group, čiji je vlasnik Izet Rastoder, crnogorski državljanin, porijeklom iz Petnjice. U posao sa bananama, Rastoder je ušao prije više od 20 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby”, u čijim je paketima prije par dana, u Podgorici, pronađena, kako se sumnja, veća količina kokaina.

Iz kompanije Rastodera navode da su tražili od carinskih organa u Luci Bar da pregledaju svaki kontejner koji za njih brod doveze, ali da to nije odobreno.

“Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo ‘dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva’. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da ‘je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju'”, saopšteno je iz Rastoderove kompanije portalu Berane online.

Kompanija Rastoder osnovana prije 30 godina i jedna je od vodećih firmi uvoznika banana iz Srednje i Južne Amerike. Kako navode, banane redovno dostavljaju i tržištu Crne Gore, preko Luke Bar.

“Nažalost, u zadnje dvije godine smo svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj „tovar“ unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda (bez obzira da li su u pitanju banane, neko drugo voće ili proizvodi), navodi se u saopštenju.

Samo u posljednjem mjesecu, podsjećaju, postoje medijski članci o velikim količinama droge pronađene na brodovima u raznim lukama, poput Ploče u Hrvatskoj, Rotterdam u Holandiji, Drač u Albaniji, itd.

Ističu da su zadnje molbe za dodatnu pažnju i pregled kontejnera u Luci Bar poslali 3. i 11. januara, ali da, kako navode, “pozitivni odgovor nijesmu dobili”.

“S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu. Iz gore navedenih razloga želimo naglasiti da smo preduzeli sve mjere, koje su u našoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar”, piše u saopštenju.

Dodaju da su ponosni na psolovnog partnera – kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu

“Pravovremeno su otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore“, zaključuje se.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kiki
Gost
Kiki

Ne razumijemo,on se sad ljuti što su carinici otkrili tovar…poziva da carinici rade svoj posao i kad su uhvatili drogu on oće da napušta Luku Bar…ovo je haos

CeloMNE
Gost
CeloMNE

Nisi dobro procitao! Nisu carinici nasli drogu, no u voli! Eto koliko ti znas o biznesu.
Vidi Hamburg, Rotterdam itd. svaki dan nadju neku drogu, a ti mi se pravis pametan!

Mila
Gost
Mila

Vi ste mi u svemu ovome najdumnjiviji

Serdar
Gost
Serdar

o Da li se salite? Pa sto nije zalutala za vrijeme DPS-a, nego sad kad se pratila posiljka. Dovoljno bi bilo 10kg da se podmetne ako ocete da bude podmetacina, a 400kg kokaina niko nije koristio za podmetanje u istoriji kriminala, jer niko nema toliko novca da podmeće. Davno je poznato da je CG uvozila 96 god. najvise banana u… Više »

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Ovo su apostoli pokusali smjestit Bokanu i Rastoderu jer oce pare Damjanovića su skinuli jer im je popisao cigare da ne mogu sverc radit. Sve u svemu nikad nece ovo bit vlada bar ne moja a od četnika i sotona eto im je ali nece dugo

Turog
Gost
Turog

Pa smijestaju sa 500kg hahahaha

Toto
Gost
Toto

Četiri puta je slovenačka policija upadala u magacine Derby zbog sumnji na švec ovome “poštenome” investitoru, inače bratu Rifatovom

Vele
Gost
Vele

Kako očekujemo da nam posluje luka Bar kad se ovo dozvoljava.Ljudi mole i Rastoder i Bokan da se dobro pošiljke pregledaju ali izgleda to nije nekim u interesu.E lijepo sad zaobidjete luku Bar pa neka sviraju

Caro
Gost
Caro

Prodati luku kinezima pod hitno

Cgcg
Gost
Cgcg

Zamisli kad molis drzavu da radi svoj posao..raspad od vlade i drzave selit se odavde pod hitno

volim svoje
Gost
volim svoje

jos jedna investicija manje…

Rep per
Gost
Rep per

Naljuti nam se rastoder..e mukica..

Koko banana
Gost
Koko banana

Abazović da podnese ostavku!

Darija
Gost
Darija

Kako su vam se pokvarili planovi ?!!! Bravo za gosp. Bokana.

Dragan
Gost
Dragan

Ko je pomorac zna kako se krijuncari droga po kontenerskim teretima. Kolateralna steta u svemu ovome su Rastoder i Bokan koji su ni krivi ni duzni etiketirani zbog toga sto je neka kriminalna organizacija ubacila drogu njihov kontener. Mislim da ce brzo Luka Bar postati pusta bez ijednog klijenta ovako losom upravom.

Prcko
Gost
Prcko

Dobro reče Abazović, ne može tica proć. Valjda od gledanja uvis, nisu mogli viđeti palete sa drogom.

Send this to a friend