Ekonomija

Rastu doprinijeli pozitivni trendovi u turizmu, industrijskoj proizvodnji i građevinarstvu

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se danas sa timom Svjetske banke, koga je predvodila Linda Van Gelder, regionalna direktorica za Zapadni Balkan, a kojima je prezentovao aktuelne podatke u vezi sa makroekonomskom situacijom, kao i stanjem u bankarskom sektoru.

“Prema preliminarnim podacima, u prvom i drugom kvartalu 2018. godine ostvaren je rast od 4,5 odsto, odnosno 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rastu su, u najvećoj mjeri, doprinijeli pozitivni trendovi u sektorima turizma, industrijske proizvodnje (posebno proizodnje električne energije) i građevinarstva”, istakao je Žugić.

Što se bankarskog sistema tiče, prema podacima za deset mjeseci 2018. godine, svi ključni indikatori poslovanja karakterišu pozitivni trendovi u odnosu na isti period prošle godine, pa je tako ostvaren rast aktive od 6,6 odsto, kredita od 9,2 odsto, depozita od 8,5 odsto i kapitala od 0,1 odsto.

“Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa nastavila je trend pada, dostižući istorijski minimalnu vrijednost od 6,39 odsto. I nekvalitetni krediti bilježe pad, čemu je, u značajnoj mjeri, doprinijela implementacija Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju”, navodi on.

Guverner je upoznao predstavnike Svjetske banke sa uvođenjem privremene uprave u Atlas i IBM banci, izražavajući očekivanje da će se, kroz ovu mjeru, stanje u pomenutim bankama stabilizovati. Uvođenje privremene uprave je, po riječima guvernera, bilo neophodno zbog pogoršanja finansijskog stanja u ovim banakama i za tom mjerom je posegnuto sa primarnim ciljem zaštite interesa deponenata.

Direktorica Van Gelder je pohvalila napredak ostvaren na planu jačanja stabilnosti finansijskog sektora, kome su, po njenim riječima, doprinijele dosadašnje aktivnosti Centralne banke Crne Gore.

Predstavnici Svjetske banke su izrazili spremnost da nastave sa pružanjem podrške daljim aktivnostima Centralne banke Crne Gore, usmjerenim na dodatno snaženje zdravlja bankarskog sektora.

Send this to a friend