Ekonomija

Ratković: Ova godina u Crnoj Gori je stecište jahača apokalipse

Za Rada Ratkovića, dekana Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, ova godina je u Crnoj Gori stecište “Jahača Apokalipse” (zdravstvena kriza, politička kriza, ekonomska kriza, turistička kriza), tako da se dobrim rezultatima u turizmu mogu nadati još jedino “veseli optimisti”, piše Skala radio.

Rana predsezona (januar – mart) je, uglavnom, izgubljena, kasna predsezona (april – jun) neizvjesna, glavna sezona i podsezona još uvijek upitna.

Ratković je mišljenja da se naša strategija i taktika u turizmu moraju fokusirati na sezonu 2022. godine, kako bi se mogli nadati jednoj solidnoj turističkoj godini.

Doprinos ovogodišnje glavne sezone i podsezone će, vjerovatno, kaže, biti jako skroman zbog minimalnih šansi za organizovani turizam (jaka pandemija u vrijeme očekivanog ugovaranja i promocije, ulični protesti i politička napetost koja prijeti eskalacijom…), kratke sezone i niske platežne moći regionalnog tržišta i neizvjesnosti dolazaka sa ruskog, ukrajinskog i drugih istočnih tržišta.

“Jednu turističku godinu nam je odnijela pandemija, drugu prati još jača pandemija sa izostankom adekvatnih antipandemijskih mjera do marta mjeseca, tako da se eventualna poboljšanja mogu očekivati tek u glavnoj sezoni i možda malo jače u podsezoni. Ovo sve uz uslov da radikalno snizimo nove pandemije i da niska stopa potraje do kraja godine, kao i da uvedemo adekvatu organizaciju prijema i boravka turista i preduzmemo učinkovitu marketinšku kampanju. Sada smo na vrijeme da preduprijedimo isti takav scenario i za 2022. godinu. Nužno je napraviti kompleksan srednjoročni plan do 2024. godine, i to u tijesnoj saradnji sa privrednim subjektima iz oblasti turizam”,kazao je Ratković za portal Radio Skala.

Kako je dodao, destinacijski plan oporavka bi trebao biti svojevrsna sublimacija i rekapitulacija pojedinačnih sanacionih planova privrednih subjekata.

“Plan bi morao imati kvalitativne (plan aktivnosti) i kvantitativne (prilivi i odlivi, prihodi i rashodi, izvori finansiranja sanacionih programa…) projekcije, odnosno ciljne zadatke i operativne koridore za njihovo dostizanje, odnosno upravljanje implementacijom sanacionog plana”, smatra Ratković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Mi imamo svetosavsku Vladu apokalipse u CG!

Thor
Gost
Thor

Profesor Ratković je u pravu. Moja porodica se dugo bavi hotelijerstvom i generalno turizmom i znamo da će i ova sezona bit jako teška jer je puno neizvjesnosti ali isto tako smatramo da će sezona 2022 godine biti sigurno između 60-70% prometa u odnosu na 2019 godinu. Nadamo se da će epidemija da jenjava, i da u buduće nećemo morati… Više »

eko
Gost
eko

Sa tom razlikom što ih nema 4 ,nego 12.

Send this to a friend