Ekonomija

Razmotriti mehanizme zaštite imuniteta zaposlenih koji prijave krivična djela, po potrebi i kroz status zviždač

U saradnji Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Ministarstva ekonomskog razvoja, a u svrhu realizacije zaključka Koordinacionog tijela za implementaciju programa Evropa sad, danas je u Podgorici održan okrugli sto na temu “Saradnja nadležnih institucija u implementaciji programa Evropa sad sa aspekta zaštite prava zaposlenih“. Cilj okruglog stola bio je postizanje sadejstva nadležnih institucija sistema u podršci Inspekciji rada na razotkrivanju i sankcionisanju kršenja prava na zaradu koju zaposleni imaju u skladu sa programom Evropa sad.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici svih relevantnih institucija (Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije, tužilaštvo, sudstvo, resorna ministarstva) i socijalnih partnera. Okruglom stolu prisustvovao je i ministar ekonomskog razvoja i predsjednik Koordinacionog tijela za implementaciju programa Evropa sa Jakov Milatović.

Učesnici okruglog stola saglasili su se da je primjena Evropa sad uspješna što pokazuju podaci nadležnih institucija, ali da je prepoznata i prisutna pojava vršenja krivičnih djela protiv prava iz rada od strane jednog broja poslodavaca i to najčešće u dijelu pritiska na zaposlene da dio isplaćene zarade vrate u gotovini poslodavcu na ruke.

“Institucije nadležne za rješavanje ovog problema obavezale su se da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti otkrivanju i sankcionisanju krivičnih djela protiv prava iz rada za koje je zaprijećena sankcija u vidu novčane kazne ili kazne zatvora do tri godine.

Učesnici okruglog stola saglasni su da je u cilju stvaranja pretpostavki za efikasno otkrivanje krivičnih djela protiv prava iz rada potrebno dodatno osnažiti zaposlene da prijave nezakonito kršenje njihovih prava iz rada.

“U tom smislu neophodno je da Agencija za sprječavanje korupcije razmotri zakonske mehanizme koji bi dali mogućnost zaštite imuniteta zaposlenih koji prijave krivična djela protiv prava iz rada, a po potrebi i kroz status „zviždač“, navode iz Unije.

Navedeni zaključci biće dostavljeni Koordinacionom tijelu za implementaciju programa Evropa sad kako bi preuzelo obavezu praćenja njihove realizacije.

Send this to a friend