Ekonomija

Razvoj održivog transporta i digitalizacija prioritetni izazovi Podgorice

Prioritetni izazov Glavnog grada je razvoj održivog transporta, kao i sveobuhvatna digitalizacija, zaključeno je tokom posjete delegacije Evropske investicione banke podgoričkoj upravi, organizovanoj kako bi bile razmotrene teme koje bi mogle biti obuhvaćene EIB-ovom inicijativom za finansiranje urbanih projekata.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, radi se o specijalizovanom fondu EIB-a koji bi, u saradnji sa Glavnim gradom i ostalim državnim i lokalnim institucijama, identifikovao kapitalne urbane projekte koji bi bili interesantni za ovu inicijativu.

“U pitanju je prva faza projekta koja podrazumijeva samo identifikaciju mogućih polja saradnje, nakon čega slijedi podnošenje izvještaja EIB-u, koji dalje preuzima izvođenje i koordinaciju. Kriterijumi, odnosno prioritetne oblasti saradnje su urbana regeneracija, socijalna inkluzija, klimatske akcije i smart cities rješenja. Takođe, u okviru ovoga, tretiraju se i problem recikliranja, kao i problem neformalnih naselja. Ova inicijativa podrazumijeva, osim konkretne realizacije projekata i pomoć u vidu izrade tehničke i projektne dokumentacije. Kada je u pitanju finansiranje projekata, radi se o kreditima i grantovima”, objašnjavaju u Glavnom gradu.

Direktor gradskog preduzeća Deponija, Arsenije Boljević, istakao je da Podgorica u regionu posjeduje najsavremeniju deponiju u svim fazama obrade komunalnog otpada.

“On je podsjetio da je već ostvarena saradnja sa EIB-om na izgradnji kolektora za prečišćavanje ocijednih voda. Ono što bi bilo novo polje saradnje je rješavanje pitanja tretmana zelenog otpada. Nakon izgradnje reciklažnog centra, tri sanitarne kade, baklje, postrojenja za tretman vozila van upotrebe, za tretman ocijednih voda, ovo bi bio logičan slijed u ovoj oblasti. U toku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju kompostare – fabrike za tretman zelenog otpada”, ističu u Glavnom gradu.

Menadžer Grada, Dragutin Đeković, istakao je da bi uprava Grada posebno cijenila pomoć oko pripreme projektne dokumentacije, gdje bi Grad mogao da aplicira za sredstva EU preko IPA-e, ako institucije kao što je EIB pomognu u izradi takve dokumentacije.

“Mi smo već ostvarili saradnju sa privatnim sektorom kompanijom SIEMENS i Elektrotehničkim fakultetom u izradi studije koja se fokusirala na razvoj energetski efikasne strukture i servisa, sa zaključcima i preporukama u kom bi pravcu budući razvoj trebalo da ide”, dodao je Đeković.

On je kazao da, kada su u pitanju projekti regeneracije, treba uzeti u obzir projekat koji se odnosi na razvoj kulturnog dijela gradskog prostora.

Izloženo je i šta je urađeno na planu klimatskih promjena i održivog razvoja, pa je Lazarela Kalezić iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine istakla da Grad posjeduje Akcioni plan za adaptaciju na klimatske promjene, Lokalni plan za održivi razvoj koji imaju samo četiri grada u Evropi, kao i Akcioni plan za održivo korišćenje resursa Glavnog grada.

“Ona je govorila i o aspektu socijalne inkluzije – Glavni grad je član mreže zdravih gradova, što podrazumijeva i adekvatnu brigu o najranjivijim grupama, kao i baziranje na suzbijanje pošasti sadašnjice”, dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju neformalna naselja, Miljan Barović, iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine naglasio je da je završen proces podnošenja dokumenata za legalizaciju nelegalnih objekata ili dijela objekata, te da bi se u ovom smislu mogla ostvariti saradnja na planu uvezivanja svih subjekata koji učestvuju u ovom složenom procesu, što bi kasnije moglo biti od koristi prilikom izrade Plana opšte regulacije Glavnog grada.

“Govorilo se i o primarnoj selekciji otpada, edukaciji i kampanji za građane, što bi dovelo do smanjivanja količine otpada koja se odlaže u sanitarne kade. Delegaciji EIB-a sugerisano je i da su veoma bitna polja saradnje koja nijesu u isključivoj nadležnosti Grada, ali jesu problem Podgorice – tretman veterinarskog otpada i patoanatomskog otpada, prerada guma, te da bi ovi projekti, u saradnji sa nadležnim državnim organima, nesumnjivo trebalo da se delegiraju EIB-u kao prioritetne”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Musa
Gost
Musa

Sto prije da se sredi saobracajna sugnaluzacija u smislu stvaranja ‘zelenog vala’..

Send this to a friend