Ekonomija Golubović na Forumu o saobraćajnoj povezanosti

Razvoj saobraćajne infrastrukture je ključni umreženi faktor Zapadnog Balkana

Razvoj saobraćajne infrastrukture tretira se kao nezaobilazan činilac regionalne saradnje i ključni integrativni faktor Zapadnog Balkana, smatra predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. 

On je na Forum o saobraćajnoj povezanosti u Podgorici kazao da je saobraćajna integracija regiona jedan od prioriteta politike proširenja.

“O tome govori podatak da će Evropska komisija, do 2020. godine, za sufinansiranje infrastrukturnih saobraćajnih projekata regionu obezbijediti bespovratnu finansijsku pomoć od milijardu eura. Saobraćajno povezivanje i zajedničko kandidovanje infrastrukturnih projekata je katalizator integracije tržišta i poslovnih zajednica regiona, koji na taj način može postati sigurna investiciona destinacija”, dodao je Golubović.

Naglašava da je, u prethodnom periodu, Crna Gora napravila krupne iskorake u razvoju saobraćajne infrastrukture i stvorila preduslove za pozicioniranje naše države kao tranzitnog čvorišta regiona.

“Najavljena modernizacija crnogorskih pruga, aerodroma i luka, izgradnja autoputa Bar-Boljare i, nadamo se, u najskorije vrijeme izgradnja Jadransko – jonske ceste, s pravom zauzimaju primarni značaj u razvojnim planovima Crne Gore, jer će podstaći ekonomske aktivnosti i ublažiti migracione tokove, naročito na sjeveru naše zemlje. U cilju unapređenja funkcionisanja transportnog sistema Crna Gora planira da do 2030. uloži 3,3 milijarde eura u 12 projekata koji se odnose na
saobraćajnu infrastrukturu”, istakao je on.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković kazao je da se češće se čuje ideja o potrebi uspostavljanja zajedničkog
tržišta na prostoru Zapadnog Balkana.

“U tom smislu je potrebno pospješiti trgovinsku razmjenu regiona koja mora biti praćena intenzivnim razvojem infrastrukture, te efikasnim i bezbjednim saobraćajnim vezama, kako bi, u krajnjem, čitav region postao privlačniji za tranzitne saobraćajne tokove”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori su potrebne investicije koje će omogućiti pametan održiv i inkluzivan rast, što je nezamislivo bez razvijene infrastrukture.

“Sve ovo je neophodno u cilju da se Crna Gora dodatno promoviše kao prostor privlačan za nove investicije kojih nema bez kvalitetnih i bezbjednih saobraćajnih veza. Na putu ka daljem privrednom rastu i razvoju Crna Gora ostaje otvorena
prema svim potencijalnim partnerima u vezi sa realizacijom naših najznačajnijih projekata iz domena putne infrastrukture kakav je autoput Bar-Boljare, koji je dio proširenja koridora Bliski istok–Istočni Mediteran i Jadransko-jonske saobraćajnice koja je dio proširenja Mediteranskog koridora”, naveo je Nurković.

Naglasio je da Vladina lista prioritetnih infrastrukturnih projekata obuhvata i 12 iz sektora saobraćaja, ukupne procijenjene vrijednosti 3,38 milijardi eura.

Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora Monteputa, kazao je da je ovoj kompaniji povjeren odgovoran i izazovan posao upravljanja izgradnjom najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Crne Gore, autoputa Bar-Boljare.

“Posebno raduje činjenica da relevantne međunarodne institucije u kontinuitetu Crnu Goru prepoznaju kao stabilan i poželjan investicioni ambijent koji, između ostalog, organizovanjem ovakvih događaja treba da bude dodatno promovisan. Danas ovdje ne skrivamo zadovoljstvo zbog činjenice da konačno, bez dileme, svi prepoznajemo značaj povezivanja i zajedničke perspektive Zapadnog Balkana, čiji su temelji osnažene ekonomije zemalja regiona i njihova privredna saradnja koju treba dodatno podstaći stranim direktnim investicijama i održivim regionalnim projektima”, rekao je Žurić.

Prema njegovim riječima, danas nije bitno da li ste mali ili veliki, već jeste li dobro povezani i koliko se brzo kapital prema vama može alocirati.

Naglašava da su veliki projekti iz putne infrastrukture, osim što doprinose povećanju brzine i bezbjednosti u saobraćaju,sjajni primjeri integracija i stvaranja nove vrijednosti.

“Među njima je, možda, najbolji primjer projekat autoputa Bar Boljare koji će unutar naše države integrisati regione i omogućiti njihov ravnomjeran razvoj, povezati Beograd sa Lukom Bar. On će biti prepoznat kao projekat koji je u realizaciji involvirao najveći broj kompanija u Crnoj Gori omogućavajući do sada nedostupan transfer znanja i tehnologija – naglasio je on.

Osim ekonomskog rasta realizacija ovakvih projekata je prilika za snaženje ukupnog privatnog sektora pospješujući na taj način
otvaranje novih radnih mjesta.

“Uvijek i svugdje su infrastrukturne investicije bile pokretač privrednog rasta i razvoja. Vjerujem da se i Crna Gora nalazi na dobrom putu da na svom primjeru potvrdi ovu činjenicu”, zaključio je Žurić.

Send this to a friend