Ekonomija POSLODAVCI, POSLANICI I ANALITIČARI O IZJAVI MINISTRA FINANSIJA DA ĆE BITI ZADOVOLJAN AKO DO KRAJA GODINE ZADRŽIMO OVAJ FOND ZARADA

Realan je strah od smanjena plata

Realna je bojazan da može doči do smanjenja zarada u javnom sektoru, naročito ukoliko izostanu prihodi od turizma u mjeri večoj od očekivane. To su, između ostalog, kazali Pobjedi predstavnici privrednih udruženja, političkih partija i analitičari, komentarišući nedavnu izjavu ministra finansija Darka Radunovića da će biti zadovoljan ako u ovim uslovima dramatičnog pada prihoda uspijemo do kraja godine da zadržimo ovaj fond zarada. Prosječna neto zarada u Crnoj Gori u prvom kvartalu bila je 524 eura.

Za bruto zarade na teret poslodovca prijedlogom ovogodišnjeg rebalansa budžeta, o kome će poslanici uskoro odlučivati, predviđeno je 498,5 miliona eura.

Iz Unije poslodavaca ocjenjuju daje ekonomska situacija u zemlji izuzetno teška a “u takvim uslovima, smanjenje broja zaposlenih i nivoa zarada i u privatnom i javnom sektoru, svakako je neminovna posljedica”.

“I pored Vladinih mjera podrške, kojima su obezbijeđena određena rješenja koja su značajno pomogla biznis zajednicu i njen oporavak, negativni efekti pandemije još se snažno osjećaju u ekonomiji. Privatni sektor je, za razliku od javnog, posebno ugrožen i teško se bori sa situacijom koja nije posljedica lošeg upravljanja, već nametnute krize. Kad nema prometa, nema ni prihoda ne samo za biznis, nego ni za radnike, ni za budžet države, što pokazuju i podaci nadležnih institucija. Zato postoji opravdana i realna bojazan da se može desiti scenario koji niko ne priželjkuje, a koji bi poslodavce spriječio da sačuvaju kontinuitet poslovanja i radna mjesta”, kažu u UPCG.

Prema informacijama koje dobijaju, navode, veliki dio preduzeća iz privatnog sektora bilježi loše poslovanje, što će rezultirati ne samo njihovim već i znatno manjim prihodima države, što vodi smanjenju broja zaposlenih i zarada u privatnom i javnom sektoru.

“Poslodavci su svjesni ograničenih budžetskih sredstava, dodatno opterećenih visokim spoljnim i unutrašnjim dugom. To znači da očekivanja poslčdavaca nijesu nerealna i oni ne traže milostinju, već samo pomoć države u mjeri koja je moguća, a uz rješenja koja mogu obezbijediti da se likvidnost i održivost biznisa očuva i po tom osnovu obezbijede što manje negativne posljedice i po preduzeća i zaposlene i državu”, kažu u UPCG.

Podsjećaju da je privatni sektor tokom vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom pretrpio brojne lomove.

“Ti lomovi se ovih dana, počev od ukidanja mjera zabrane poslovanja, polako saniraju. Dinamika ponovnog uspostavljanja poslovnih procesa i postizanja pune operativnosti za značajan broj privrednika još nije na nivou koji omogućava pun oporavak i sanaciju nastalog minusnog salda. Prema zvaničnim podacima, stopa registrovane nezaposlenosti na dan 4. maja iznosila je 17,41 odsto, dok je 15. marta bila 15,29, što je povećanje za 2,12 procentna poena”, navode oni.

Sa druge strane, na spisku CBCG objavljenom početkom juna nalazi se 18,4 hiljade kompanija sa blokiranim računom, a to čini oko 50 odsto CG privrede.

“O tome kakvo je stanje pokazuju i podaci iz istraživanja koje je UPCG realizovala uz tehničku podršku ILO i u partnerstvu sa EBRD, a po kojima je u toku trajanja kovid-19 krize više od 40 odsto privrednih subjekata u potpunosti prekinulo s radom, 35 odsto je djelimično poslovalo, a samo 23 odsto je bilo u potpunosti operativno (od čega je 13 odsto njih poslovanje organizovalo kroz rad od kuće). Da su mikro preduzeća najizloženija negativnim uticajima krize govori i to što je čak 53 odsto preduzeća iz ove kategorije u potpunosti prekinulo sa radom, dok je takav scenario imalo i 13 odsto velikih preduzeća (ona su zabilježila veću otpornost na ovakva dešavanja)”, podsjećaju iz poslodavačke organizacije.

Iz Montenegro biznis alijanse su kazali da je izjava ministra Radunovića realna priča.

“Teško je s nekom većom sigurnošću odgovoriti na pitanje o kretanju visine zarada u narednom periodu, jer razlozi nijesu ekonomskog karaktera. Potpuna je nepoznanica kako će se dalje odvijati situacija, jer najave ukazuju na opasnost od novog talasa korona virusa. Najnovija situacija i u Crnoj Gori nameće veliki oprez. Oprez i nesigurnost kako građana tako i privrednika je s razlogom prisutna. To će se negativno odraziti na turizam, investiranje i uopšte na smanjenje ekonomskih aktivnosti”, kazala je Bojana Kalezić, menadžerka MBA.

Pri takvom stanju stvari, navodi, izlaganje ministra finansija je, nažalost, realna priča s obzirom na sve ove okolnosti.

“I, na neki način, najavljuje mogućnost smanjenja zarada u javnom sektoru, ukoliko se iskomplikuje situacija u vezi pandemije, što bi se moglo očekivati i kada je privatni sektor u pitanju. U svakom slučaju, ovakav scenario za nas u MBA ne bi bio iznenađenje ili nešto što se nije moglo očekivati”, ocijenila je Kalezić.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment dr Vasilije Kostić je kazao da mu se čini da još nijesmo svjesni pred koliko se ozbiljnim ekonomskim izazovom nalazimo, pa smo skloni da stvarnost percipiramo po inerciji u skladu s dosadašnjim načinom života i dostignutim nivoom ličnog standarda, odnosno nepromijenjenim nivoom potrošnje.

“Pri tome mislimo da će sjutrašnjica nužno biti bolja od onoga što se dešava danas i da će se stvari riješiti same od sebe što je daleko od istine. Vjerujemo kako se nivo potrošnje neće smanjivati čak da ga treba uvećati (što samo po sebi nije loše) kada bi za to postojala mogućnost. Neki to političari zdušno i sad predlažu, što ukazuje na ozbiljan stepen odsustva razumijevanja situacije ili je posrijedi goli politički interes”, kaže Kostić.

Šta god da je i kako god bilo, odgovor na pitanje, kaže on, ne može da nas ohrabri ukoliko realno sagledavamo stvari.

“Više je nego realno, ako se tako može reći, da dođe do problema u isplatama zarada u javnom sektoru na projektovanom nivou i to ne samo u javnom nego i u privatnom sktoru. Ovdje se u suštini ne radi o štednji ( kako se ovakve situacije najčešće pogrešno nominuju) već je riječ o smanjenim mogućnostima u izvršenju budžeta. Ovo naglašavam jer bi svaki vid štednje u pravom smislu riječi sada bio kontraproduktivan po ekonomski oporavak. Štednja i preraspored, odnosno preraspodjela sredstava nije isto”, pojašnjava Kostić.

Što se privatnog sektora tiče – osnovni uzrok je, kako kaže, pad poslovne aktivnosti.

“Mislim da je ministar finansija (kao i uvijek) bio realan i saopštio jednostavnu istinu da će biti zadovoljan ukoliko se ostvare izdaci na nivou na kome su planirani. I ja ću takođe biti zadovoljan jer, objektivno posmatrano, uslovi su takvi. Šta bi inače bilo realno očekivati u situaciji očekivanog znatnog ekonomskog pada, a naročito turizma od koga dobrim dijelom zavisi punjenje budžeta”, kaže Kostić.

Sekulić: Zarade će ostati iste ako se korona ne vrati na jesen

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i poslanik DPS dr Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da zavisi od kovida-19 kako će se zarade kretati.

“Vjerujem da neće biti potrebe za dodatnim smanjivanjem plata u javnom sektoru tokom ove godine. Naravno, uz uslov da ne bude drugog talasa virusa tokom jeseni i zime”, ističe Sekulić, podsjećajući da je državnim funkcionerima iz kategorija A i B zarada umanjena dva mjeseca po 50 posto.

UPCG: Ograničiti javnu potrošnju

U Uniji poslodavaca smatraju da je izuzetno važno da se ograniči javna potrošnja.

“Javni i privatni sektor moraju podijeliti teret krize zato je, u okolnostima koje predstavljaju prijetnju za opstanak oko 98 odsto privrednih subjekata, posebno važno ograničiti javnu potrošnju. Treba je svesti samo na ono što je u ovom trenutku nužno i opravdano. Neophodno je da se obustavi finansiranje svih projekata koji trenutno nijesu od suštinske važnosti i čija realizacija trpi odlaganje”, predlažu iz poslodavačke organizacije.

Zahvaljujući takvim uštedama, dodaju oni, omogućiće se usmjeravanje sredstava upravo na ono što je sada i neophodno, a to je podrška očuvanju privrede, a samim tim i očuvanju radnih mjesta i zarada i u privatnom i u javnom sektoru.

“Drugačije je nemoguće”, smatraju u UPCG.

Konjević: Gomilanje administracije uvećalo troškove do neodrživosti

Kako će se kretati prihodi biće dodatno jasnije u drugoj polovini jula kada se vidi koliki će pad od turizma biti-kazao je Raško Konjević, poslanik, zamjenik predsjednika SDP i član skupštinskog Odbora za ekonomiju.

U posljednje tri godine realne zarade su, kaže on, manje za oko tri odsto što se negativno odrazilo na ionako nedovoljno dobar životni standard.

“Novo smanjenje uslovilo bi jači pad životnog standarda. Fond bruto zarada povećan je za preko 80 miliona, iako je Fiskalnom strategijom koja je usvojena u Skupštini 2017. godine bilo predviđeno smanjenje do 2020. za preko 3 miliona eura. Povećanje za 80 miliona dovelo je do enormnog povećanja zaposlenih u javnoj administraciji iako je na snazi bio Plan optimizacije u javnom sektoru. Partije na vlasti probleme nezaposlenosti pokušale su da riješe bespotrebnim i najčešće partijskim zapošljavanjem i sada je potencijalno moguć problem finansiranja tih zarada u uslovima smanjenih prihoda”, smatra Konjević.

On kaže da i pored nekih dobrih napora Ministarstva finansija na jačanju fiskalne discipline, politika enormnog gomilanja administracije uvećala je troškove do nivoa neodrživosti.

“Ako vidite da je u pojedinim ministarstvima zapsoleno po ugovorima o privremenim poslovima i preko 260 osoba, po nalazu DRI, a ti ugovori treba da budu izuzetak, jasno je da je vođena loša politika koja sada ima problem sa finansiranjem u uslovima krize”, kaže Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Sad je svijetlo ugašeno.Kraj. The end. Konec.
Život prodje ,a bijeda osta.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

E bagro, smanjicete plate ljudima koji primaju od 200 do 500 a vama koji primate po 2000+ eura mjesecno? Sto vama ne smanjite za pola, opet cete imati vise nego osobe sa “prosjecnom” zaradom.

Mrgud
Gost
Mrgud

Da ste takvi bili u odbrani standarda svog i svih građana umjesto popovskog đe bi kraj bio. Zato avetinje branite popovske svetinje(hotele,zgrade..euri u prevodu). Ovi drugi branite svetinje ovih na vlasti.

Pjer
Gost
Pjer

Ovaj nazovi narod..sebicni
Bolje i ne zasluzuje

KPJ
Gost
KPJ

Nije problem lose upravljanje
Vec kriza
Blagos nama
Kako se upravlja vidimo vec 30 godina
Tako narode srecan vi bankrot
Koi je neizbjezan za mnoge

mrgud
Gost
mrgud

ti si sve tvoje zaposlio a ova sirotinja neka krepa . . . . zasto . . .

Vera
Gost
Vera

Mogli smo da budemo Monako zali boze lijepo more planine da smo zadrzali fabrike ali……..

Mrgud
Gost
Mrgud

..fabrike odoše zbog mladih i lijepih kojima godine počinju januarom i znaju kako. Šta ste tražili malo ste dobili.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ali Verica ostaje na 8 000..

Nepravda
Gost
Nepravda

Do izbora mozda i nece, a poslije to nam se zna.

Xander
Gost
Xander

Zato hoce sto brze da se odrze izbori.

Bnjj
Gost
Bnjj

I da se novi zaposle na budžet

OLUJA
Gost
OLUJA

Zapošljavanje je zabranjeno ima godina plagistre

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Da ali se i dalje zaposljavaju

Pumba
Gost
Pumba

Dobro je ako uopste i bude plata.

Marko
Gost
Marko

Da se smanji plata!!! Jeste evo 20 godina se nije povecala, a cijene rastu. Pogledajte potrosacku korpu, kad bi se po njoj hranili umrli bi od gladi za 5 dana. Od prosjecne plate se ne moze prezivjet ni 10 dana. Gradjani pustite se vjere i nacija, i protestvovanja zbog politicara no protestvujete zbog toga sto zivite zivot koji nije dostojan… Više »

Slavko
Gost
Slavko

A sta ima po pitanju plate smanjiti prosjecnom Crnogorcu?

Afrika
Gost
Afrika

Plate, penzije i pdv na plate preko 530€ neće biti smanjene do izbora, poslije toga ići će na 20 do 50% što nije nimalo malo smanjenje s obzirom da smo država tačnije narod koji grca u kreditima, neće biti čak ni otkaza u dostini preduzeća što javnih/državnih, to i privatnih, više je i pticama na grani jasna priča u Crnoj… Više »

Kam
Gost
Kam

Da su svih ovih godina povecavali plate,imali bi sad od necega i da smanje.Ovako svaka prica o smanjenju je smijesna.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Bravo za komentar!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Bravo za komentar, skroz tacno!

Ako
Gost
Ako

Sve sami ekonomisti.. axaxaxaxa

Aha
Gost
Aha

Ovo nema veze sa DPS i politikom. Ljudi u cijelom svijetu je tako. Ne lupajte gluposti. Bolje se okanite litija i gluposti e ćete i to malo turista sto krenu ovamo rascerati.

Mila K
Gost
Mila K

Neće biti samo smanjenje zarada, nego i značajno smanjenje broja zaposlenih. A “goli politički interes” je zakašnjelo otrežnjenje analitičara, a premijerovog uglednog ekonomiste.

OLUJA
Gost
OLUJA

Plagistar Bečić i vojvoda Mandić su rješenje za ekonomsku revitalizaciju?

Prc cetnici
Gost
Prc cetnici

Sve ok, vidim ovdje se diskutuje o ne cemu potpuno desetom.
Jedni pisu da je u srbiji gore, drugi da je bolje, a realno, nas treba najprije da zanima kako je nama. Da je dobro sa smanjenjem plata – nije! Da cu zbog toga postati srbin – necu!
I prestanite vise da izjednacavate cg s partijama. Nas crnogoraca ima u svim partijama.

Окле
Gost
Окле

Свако је свјесан да ће до смањења плата и отказа доћи и за то нам не требају никакве анализе. Једино што остаје јесте да ћее ДПС покушати то да одложи све док не прођу избори, а онда…

MIRASKO
Gost
MIRASKO

Smanjenje plata je neminovnost, jednostavno drzava dugoročno nema od čega da održi ovaj nivo a o povećanju je iluzorno govoriti.Sto se privatnog sektora tiče oni jedino ako hoće da otvore slamarice i da iz šteka koji kod mnogih ne da nije mali čak suprotno , odete održe ovaj nivo. Znajući ove gazde preče pribeći smanjenju broja radnika nego se uhvatiti… Više »

Prešo
Gost
Prešo

U Srbiji će na jesen podići plate zdrastvenim radnicima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto se uporno prosipa laž da je prosjek u Cg 524e.Zašto ne objavite medijalnu platu koja nije ni 400e.

OLUJA
Gost
OLUJA

A kolika je medijalna plata u Srbiji?

Bnjj
Gost
Bnjj

Ostavi se Srbije, što to nas boli briga koliko je u Srb, Meksiko, Maroku.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

OLUJA ne zivimo u Srbiji i vjeruj mi uopste me ne zanima kolika je njima plata. Jer je nama lose treba da se vadimo sa pricom vidji kako je u Somaliji.

Aha
Gost
Aha

250 e

requiem
Gost
requiem

medijalna i prosječna plata nisu isti podatak, i ako je medijalna 400€ (a ne znamo ni ja ni ti je li to tačno), ne znači da prosječna nije 524€. Nemoj legitiman zahtjev (traženje prikaza medijalne plate) da tražiš osporavanjem vjerovatno tačnog podatka prosječne plate. Dodatno, nisam čuo da se medijalna bilo gdje zapravo objavljuje, nije to izmislila CG, već se… Više »

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Sta naprica druze?

Bnjj
Gost
Bnjj

Requiem Mostat računa na osnovu ankete.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е црне државе кад јој једна епидемија уништи економију. Додуше нама је економија била на издисају и без тога и то је видио свако осим полтрона и ботова.

Aok
Gost
Aok

U Srbiji je zadnjih 5 godina bilo na snazi smanjenje plata i penzija od preko 10%! A i sad kad su ih vratili, i dalje šijemo i Srbiju i Rusiju i po platama i po BDP-u po glavi stanovnika! Znaci imamo fore, ćiriličaru neobrazovani.

Ko je kriv?
Gost
Ko je kriv?

Srbi su krivi

OLUJA
Gost
OLUJA

Ne nego su svi drugi krivi, od Slovenaca, preko Hrvata, Bugara (nož u leđa), Rumuna (špijunska afera), Mađara (žičana ograda), Bošnjaka, Kosovara, Albanaca, Crnogoraca… svi su krivi iz ovog dijela svijeta što ne mogu sa Srbima, jedino su Srbi ispravni.

Окле
Gost
Окле

Олуја, ја не знам о чему ти то. Србија има врхунске односе са:Грчком, С. Македонијом, Бугарском, Мађарском и БиХ (Реп. Српска) у прнципу немају добре односе са Хрватском и ЦГ. Док Хрватска нема добре односе са никим из комшилука:Мађарска, Словенија, БиХ па чак ни са Италијом (Истра и Далмација) једино имају коректне односе са ЦГ, а и то је дискутабилно… Više »

Putnik
Gost
Putnik

Ala mu ga spusti, onako doktorski. Bravo za komentar 👍

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovaj Radunović vješt političar, najbolje da ga ne puštaju da daje bilo kakvu izjavu.

Prc cetnici
Gost
Prc cetnici

Pa smanjite sefovske plate, dje smanjujete nama ovaj jad od 420e

Bnjj
Gost
Bnjj

420e mnogi sanjaju, satnice u Cg su ispod 2€.

OLUJA
Gost
OLUJA

A zato znači onoliki broj sezonaca iz Crne Gore ide u SRBIJU da radi, je li plagistre? Ili će bit da je obrnuto?

Putnik
Gost
Putnik

Isto sto i mladi iz zapadne Evrope idu da rade po karipskim otocima…radis,kupas se,zezas se i kad sezona zavrsi, ides doma. Video svojim ocima na British Virgin i na Barbadosu.

karantin
Gost
karantin

Kako li ce tek biti posle izbora kad Pobjeda i CDM ovo pišu prije izbora?

Dejan
Gost
Dejan

DF, Demokrate i SPC će hraniti narod po crkvenim kuhinjama, od onoga što su pokrali.

Janko Ct
Gost
Janko Ct

Prehraniće nas SPC duhovnom hranom. Kad vam đeca ogladne, povedite ih na litije da večeraju svetosavske ideologije.

Mladen
Gost
Mladen

Zahvalite se SPC ako dođe do smanjenja plata. Izabrali ste litije a ne normalan zivot.

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

ne mlati…kakve veze crkva i lijtije imaju sa smanjenjem plata…

Send this to a friend