Ekonomija

Reforma javne uprave mora pratiti savremene trendove razvoja

U okviru obilježavanja Nedjelje digitalnih vještina održana je panel diskusija na temu “eUprava u službi biznisa“ u organizaciji Ministarstva javne uprave i u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Na panel diskusiji učestvovali su državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dejan Abazović, državni sekretar Ministarstva ekonomije, Milan Srzentić, generalni direktor Čikoma, Vladan Tabaš, i izvršni direktor Komercijalne banke, Srđan Savić.

“Proces reforme javne uprave, koji smo započeli u Crnoj Gori, mora pratiti savremene trendove razvoja koji podrazumijevaju transformaciju, ne samo sistema i procesa rada u javnoj upravi, već i primjene u kulturološkom i sociološkom sagledavanju uloge građana i privrede u društvu. U tom smislu, inovativne ideje moraju predstavljati okosnicu daljeg razvoja, a savremene tehnologije su alat da se one sprovedu u djelo. Prihvatanje novih ideja i inovacija, kao i primjena informaciono-komunikacionih tehnologija donose veći nivo otvorenosti i transparentnosti javnih institucija, odnosno stvaraju efikasnu i servisno orjentisanu javnu upravu, koju karakteriše posvećenost pružanju usluga korisnicima”, naveo je Dejan Abazović.

On je kazao da će Ministarstvo javne uprave nastojati da doprinese u narednom periodu razvoju ICT-a u svim segmentima informisanja učenika, studenata, mladih stručnjaka, preduzetnika, poslodavaca i kreatora politika o nizu mogućnosti koje se nude kroz profesionalno bavljenje ICT ili korišćenje digitalnih tehnologija u sivm granama poslovanja, kazao je

“Elektronska komunikaciona infrastruktura je krvotok preko koga je jedino moguće pružiti elektronske usluge elektronskog poslovanja i mogu da kažem da smo u Crnoj Gori izuzetno zadovoljni trenutnim razvojem elektronske komunikacione infrastrukture“, kazao je državni sekretar, Milan Srzentić.

“Komunikacioni segment ICT sektora u Crnoj Gori je izuzetno dobro razvijen, dok je nešto malo manje razvijena IT privreda i to je jedan problem na kojem svi zajedno moramo da radimo kako bismo povećali broj preduzeća, kadrovsku zastupljenost, znanje i sposobnosti“, kazao je Vladan Tabaš.

On je istakao da je rad na informatičkoj edukaciji stanovništva neophodan preduslov kako bi se obezbijedila interakcija između građana i servisa elektronske uprave, odnosno države.

“Digitalna transformacija je evolutivni procesu koji naš način poslovanja i života iz ustaljenog načina polako prevodi u digitalni, da što više koristimo digitalne tehnologije kako bi regulisali svoja prava i obaveze ka državnoj upravi, biznisu i sebi samima“, kazao je Tabaš.

Izvršni direktor Komercijalne banke, Srđan Savić kazao je da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan i istakao da ulogu u transformaciji poslovanja u ovom sektoru imaju inovacije i nove tehnologije, kako bi se izgradili prilagodljivi i digitalno pripremljeni poslovni modeli koji će moći da odgovore na sve izazove.

Na panelu je, između ostalog, dat osvrt na trenutno stanje elektronskih usluga namijenjenih  privrednim subjektima, kao i dalje mjere za unapređenje.

Razmatrani su i preduslovi za uspostavljanje elektronskog poslovanja u cilju unapređenja u Crnoj Gori.

Fokus panelista je bio i na aktivnosti koje treba da sprovede Crna Gora kada je u pitanju promjena poslovnog ambienta, da bi ubrzala procese digitalne transformacije

Nedjelja digitalnih veština – All digital week je godišnja evropska digitalna kampanja koja uključuje i ohrabruje ljude da koriste nove tehnologije i internet uz pomoć vještina koje im pružaju pristup mnogobrojnim mogućnostima onlajn svijeta.

Organizuje se svake godine u martu pod pokroviteljstvom organizacije ALL DIGITAL koja predstavlja mrežu telecentara Evrope.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan Perovic
Gost
Jovan Perovic

A što ljudi u CG vole ove komore, agencije i ostala čudesa pa to ti je =) I ovo mora pratiti savremene trendove razvoja – ma hajde molim te 😀

E, da...
Gost
E, da...

Odlično ih prate. Mislim te trendove. Eno ih se tamo nabilo kao da još broje na drvene računaljke.

Send this to a friend