Ekonomija

Reforme i investicije ključni faktori razvoja regiona

Rezultati reformi koje države Zapadnog Balkana sprovode u kontekstu procesa evropske integracije, u sinergiji s novim investicijama u razvoj infrastrukture, ključni su faktori za stabilan i održiv razvoj regiona, poručeno je na konferenciji u Beogradu.

Na regionalnoj konferenciji „Ulaganje u evropsku budućnost Zapadnog Balkana“, koja je u organizaciji Evropske investicione banke i Evropskog pokreta u Srbiji održana u petak u Beogradu, u ime crnogorskog Ministarstva evropskih poslova prisustvovao je savjetnik u Direktoratu za evropske fondove Bojan Vujović.

On je, na panelu „Reforme i evropska integracija Zapadnog Balkana“, poručio da je Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji kao važnom aspektu procesa evropske integracije, ali i mehanizmu koji omogućava sprovođenje važnih regionalnih infrastrukturnih projekata.

Vujović je, kako je saopšteno iz MEP-a, istakao da je Crna Gora, posredstvom finansijskih instrumenata u okviru Berlinskog procesa iskoristila više od 80 miliona EUR bespovratne podrške Evropske unije (EU).

To je, dodaje on, važan podsticaj dinamičnijem ekonomskom rastu crnogorske ekonomije.

“Pored razvoja infrastrukture, reformske mjere koje EU podržava u okviru Agende povezivanja doprinose usvajanju važnih evropskih standarda i omogućavaju građanima regiona da kroz konkretne koristi unaprijede životni standard“, naglasio je Vujović.

Kako se navodi u saopštenu, učesnici konferencije su se saglasili da su reforme koje države regiona sprovode u okviru procesa pristupanja važne, kao i da je podrška EU presudna za uspjeh procesa koji je složen i zahtjevan po pitanju ulaganja, ali i administrativnih kapaciteta.

Kako je saopšteno, razmjena iskustava i dobre prakse na nivou regiona preduslov je za kvalitetan nastavak procesa, posebno kada je u pitanju vođenje pregovora i korištenje sredstava iz fondova EU.

„Takođe, države regiona su jednistvene u ocjeni da je potrebno ubrzati sprovođenje infrastrukturnih projekata, uz pojednostavljenje procedure za prijavljivanje i odobravanje projekata od EU“, kaže se u saopštenju.

B.M.

Send this to a friend