Ekonomija Održana sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

Region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere

Zabrinuti smo zbog činjenice što region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere. Nažalost, politička situacija na Zapadnom Balkanu ne dozvoljava poslovnoj zajednici napredak i željno očekivano kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji bi doprinio konkurentnosti preduzeća, ocijenili su predsjednici komora članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog
Balkana na sjednici Upravnog odbora u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, Komorski investicioni forum i njegove članice – privredne komore -nastavljaju sa aktivnostima, ostajući na putu realizacije ciljeva i projekata od kojih će benefite imati upravo poslovna zajednica.

“U narednom periodu prioriteti KIF-a biće kreiranje paketa proizvoda i usluga koje će biti koncipirane na način da kompanije u njima prepoznaju svoj interes, a Komorski investicioni forum kao pouzdanog partnera. Između ostalog, u planu je formiranje zajedničkih institucija, zajednički nastup na tržištima, kao i jačanje saradnje sa relevantnim institucijama i organizacijama, kako u regionu, tako i u Evropskoj uniji, ali i drugim tržištima.”, navode u PKCG.

Da je KIF na dobrom putu, dodaju u Privrednoj komori, potvrđuje i činjenica da je partner EBRD-u, Evropskoj komisiji, RCC-u CEFTA Sekretarijatu, GIZ-u, ADA-i, te partnerskim komorama WKO-u i DIHK-u.

Sjednici Upravnog odbora prethodio je sastanak mreže nacionalnih koordinatora Komorskog investicionog foruma, kao i sa predstavnicima CEFTA Sekretarijata, te GIZ-a.

“Upravni odbor pozdravlja početak zajedničkog upravljanja graničnim prelazom Tabanovci-Preševo između Srbije i Sjeverne Makedonije 1. avgusta, što će u velikoj mjeri doprinjeti bržem protoku ljudi i robe, te izražava nadu da će isti projekat biti realizovan i u ostalim ekonomijama regiona”, naglasili su u Privrednoj komori.

Najavili su i učešće predsjednika komora članica KIF-a na predstojećoj konferenciji „Izazovi izvoza“, koja se održava 29. avgusta u Sarajevu u okviru projekta „100 najvećih“, kao i gala ceremoniji dodjele priznanja „100 najvećih“ 18. septembra takođe u Sarajevu.

Sjednicu je vodio predsjednik Upravnog odbora Marko Čadež, a u njenom radu, u ime Privredne komore Crne Gore, učestvovali su predsjednik Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator KIF-a Balša Ćulafić.

Send this to a friend