Ekonomija Delegacija Poreske uprave Republike Srbije u posjeti kolegama iz Crne Gore

Regionalna saradnja od ključnog značaja za napredak u razvoju poreskih uprava

Regionalna saradnja od ključnog je značaja za napredak u razvoju poreskih uprava, istaknuto je na sastanku delegacija Poreske uprave Crne Gore i Srbije.

Imajući u vidu strateški cilj Poreske uprave Crne Gore vezan za uspostavljanje poreske policije, kao i činjenicu da Poreska uprava Republike Srbije ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, posjeta delegacije iz Srbije je prilika za razmjenu informacija o zakonskom okviru, funkcionalnim zahtjevima i benefitima postojanja ove organizacione cjeline za otkrivanje i sankcionisanje različitih oblika privrednog kriminala, a posebno poreskih prevara.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša predstavio je aktivnosti sprovedene tokom prethodnog perioda kroz sveobuhvatnu reformu, koja osim modernizacije osnovnih poslovnih procesa, kao što su naplata, upravljanje dugom i kontrola, podrazumijeva i funkcionalnu reorganizaciju i realizaciju izuzetno vrijednih i značajnih projekata u saradnji sa stranim ekspertima.

“Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne bilateralne saradnje koju ostvaruju poreske uprave Republike Srbije i Crne Gore, a naročito imajući u vidu proces evropskih integracija koji nameće potrebu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i jačanje administrativnih kapaciteta za funkcionisanje unutar evropske zajednice”, saopšteno je iz PU

Direktorica Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković istakla je značaj regionalne saradnje za nalaženje rješenja za zajedničke izazove s kojima se suočavaju poreske uprave zemalja balkanske regije zbog istorijski sličnog konteksta u kojima iste posluju.

“Istakla je važnost poreskih uprava u sistemu upravljanja javnim finansijama, ali i velika očekivanja u dijelu obezbjeđivanja prihodne strane budžeta i finansiranje infrastrukturnih potreba države i društva u cjelini”, saopšteno je iz PU.

Osim poreske policije, tokom posjete delegacija Poreske uprave Srbije prezentovaće svoja iskustva u oblasti inspekcijskog nadzora, kao i sprovođenja cjelokupne reforme i transformacije Poreske uprave, u skladu sa trendovima razvoja informacionih tehnologija i rastuće potrebe za digitalizacijom servisa za poreske obveznike.

Tokom radne posjete biće dogovoren okvir za dalju bilateralnu saradnju između poreskih uprava Republike Srbije i Crne Gore, a ista će doprinijeti i definisanju daljih aktivnosti na ispunavanju zakodavnih, organizacionih i logističkih preduslova za uspostavljanje poreske policije u Poreskoj upravi Crne Gore, u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije i sankcionisanja krivičnih djela u oblasti privrednog prometa.

Send this to a friend