Ekonomija

Regionalni vodovod uskoro član Evropskog udruženja

Direktor Evropskog udruženja vodovoda Milo Fiasconaro poručio je da će ova krovna asocijacija u Evropskoj uniji na prvom sljedećem sastanku Upravnog odbora, kao punopravnog člana primiti JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ zbog izvanrednih rezultata i značaja koje preduzeća ima po politiku vodosnabdijevanja u Crnoj Gori.

“Ovo najveće udruženje javnih vodovoda u Evropi, koju je 2008. godine osnovalo šest kompanija iz tri evropske zemlje. APE danas ima više od 60 članova iz 12 zemalja, među kojima su vodovodni sistemi najvećih evropskih gradova poput Pariza, Milana#, kazao je Fiascinaro na današnjoj konferenciji koja je održana povodom 22. marta, Svjetskog Dana voda.

Ove godine, ovaj datum je  obilježen na Žabljaku organizovanjem 1. Međunarodne konferencije na temu „Vizija održivog upravljanja vodovodnim resursima u XXI vijeku“, koju pored Regionalnog vodovoda  organizuju i internacionale asocijacije Međunarodno udruženje vodovoda u slivu rijeke Dunav i Evropska benčmarking saradnja, a uz podršku Svjetske banke, Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore, i opština Žabljak, Nikšić i Tivat.

Na konferenciji se vodi rasprava na nekoliko globalnih tema: pristupni pregovori i Poglavlje 27, regulacija vodovodnih preduzeća u Crnoj Gori i regionu, njihova transformacija i agregacija, benčmarking i finansijska efikasnost, te regulacija smanjenja gubitaka vode.

Konferenciji prisustvuje više od 80 predstavnika vodovodnih preduzeća, regulatora, nadležnih institucija i prestižnih međunarodnih organizacija iz 12 država Evropske unije i regiona.

Konferenciju je u ime Vlade Crne Gore zvanično otvorio državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović, da se ovim danom ukazuje neophodnost traženja rješenja kojim će se odgovoriti na izazove u ovoj oblasti.

“Vlada Crne Gore usvojila je pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, i sada je u fazi usaglašavanja zajedničke pozicije u Evropskoj komisiji. Tim povodom, posebno želim da pozdravim našeg prijatelja i konsultanta u procesu pregovora,  Helmuta Bloha, koji će pomoći Crnoj Gori da uspješno sprovede pregovarački proces, a vjerujem potom i zatvori sva pitanja koja postavlja Poglavlje 27”, istakao je Radulović.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević istakao da je, zahvaljujući Vladi Crne Gore i Regionalnom vodovodu tokom 2017. godine, riješen veliki problem u vodosnabdijevanju, zbog čega je taj grad zabilježio rekordnu turističku sezonu.

“Vlada Crne Gore je posljednjih desetak godina riješila skoro sve infrastrukturne pretpostavke za ubrzani razvoj Žabljaka i sada je biznis zajednica na potezu da prepozna šansu i što prije pokrene izgradnju velikih hotela na Žabljaku”, dodao je on.

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić je zahvalio međunarodnim partnerima koji su odličili da se skup organizuje u Crnoj Gori i istakao da je Žabljak opština koja potvrđuje da Crna Gora zna kojim putem treba ići.

“Prije 27 godina, upravo na Žabljaku, usvojena Deklaracija o proglašenju Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu. Budući da zaštita životne sredine nema alternativu, čuvajući prirodu mi čuvamo i vodne resurse koji sve više postaju strateški resurs Crne Gore kojim moramo na održiv način upravljati”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stojan
Gost
Stojan

To Vesko zatvori I’m skroz ulicu pa nek se onda zale.

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Zabljak se unistava iz dana u Dan, prodali glavnu ulicu koja je u vlasnistvu Drzave ,da bi je prodali za izgradnju zgrade I izgradili trafostanicu bez ijednog papire. Sramota za Zabljacku vlast.

Saranac
Gost
Saranac

Stavili pare u dzep, prica se da nisu glasali gradinacelnika pa ih kaznjava, glasace Drugi put ili ce I’m I Drugi ulaz u ulicu zatvorila, pa onda helikopterima uskacu u ulicu.

Blaki
Gost
Blaki

Treba da ih je sramota .Puna usta hvale za je dan od 25 najljepših zaliva na svijetu a Boka je najveća Septička jama .
Što ne uradite nešto da bude još veća.?????

Realno
Gost
Realno

Regionalni je bio velika stvar za primorje. Kada će prestati da naplaćuju prcenat od investitora, obzirom da su radovi završeni?

Hajs
Gost
Hajs

Lako je biti gospoda i šepuriti se po sastanaka novcem gradjana

Send this to a friend