Ekonomija

Rekord u šumarstvu: Ostvaren prihod od 7,2 miliona eura

Ilustracija

Uprava za šume ostvarila je u 2019. godini rekordan prihod od 7,2 miliona eura, što predstavlja povećanje od 37 odsto u poređenju sa prihodima od prije pet godina.

Kako je saopšteno iz Uprave za šume, ostvareni rezultat je utoliko vrjedniji jer je ostvaren uz smanjeni obim sječe od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu ili za čak 36 odsto u odnosu na 2015. godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu, ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore.

“Rezultatima su doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora”, navode u Upravi.

Ocjenjuju da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017. godine da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore.

“Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je izvoz trupaca u prošloj godini manji za 56 puta nego u 2015. godini”, naglasili su u Upravi za šume.

Dodaju da su realna očekivanja da će se ostvariti rekordni rezultati i u cjelokupnom sektoru šumarstva i drvoprerade.

“Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona eura”, precizirali su.

Kako kažu, Uprava za šume planira da i u ovoj godini postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike, uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

“Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini gdje smo Godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini”, zaključuju u Upravi za šume.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Što se ne otvore fabrike namještaja

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Od tih 7,2 meleona, koliko ste izdvojili za posumljavanje tj zasad novih mladuca.. kao recimo sto je radilo sumsk9 one drzave sfrj.. lako je rako samo rezat..

MItar
Gost
MItar

mozda je zato yagadjenje, jer segaju ne pitaju

Pero
Gost
Pero

Pricajte o unistavanju suma u CG

Radoš
Gost
Radoš

A nemoj o tom

Send this to a friend