Ekonomija

Rekordan broj učesnika na Kopaonik biznis forumu, u fokusu reformski izazovi

Tema ovogodišnjeg dvadesetrećeg Foruma je “Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu”, a akcenat rasprave biće stavljen na ekonomske posljedice nove realnosti, državne reforme i reformske izazove. 

Najvažniji događaja ove vrste u Srbiji – takozvani “srpski Davos” organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srbije. 

“Više od 20 godina Kopaonik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a ponosni smo što je ove godine oboren rekord i što ćemo na jednom mjestu tokom tri dana imati njih 820. Biće to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi i razmijene mišljenja, kako bismo došli do izvodljivih i efikasnih politika. Radićemo aktivnije na uvezivanju sa regionom i podizanju konkurentnosti Balkana u želji da zajedno kao tržište budemo atraktivniji investitorima, a samim tim i napravimo bolje uslove za život“, naveo je predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Tokom tri dana Foruma biće organizovano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija, a zaključci će biti sumirani u dokumentu “Kopaonik koncezus”.

“Kao i uvijek, Kopaonik biznis forum će i ove godine biti mjesto razgovora relevantnih ljudi iz svijeta politike, privrede i ekonomske nauke, kako bi se promijenila Srbija na putu dostizanja vrijednosti i perfomansi Evropske unije”, rekao je selektor Foruma Dragan Đuričin.

Ovogodišnji partner Foruma je kompanija MasterCard.

“U ime kompanije MasterCard, želim da se zahvalim organizatoru na tome što su prepoznali jedinstveni set ekspertize, tržišnih uvida i mogućnosti koje naša kompanija posjeduje i može da podijeli sa svim učesnicima ovog eminentnog događaja. Nadam se da ćemo nakon Foruma pretočiti zaključke diskusija u praktične aktivnosti i da ćemo imati jasniji pravac daljeg razvoja tržišta”, izjavila je Jelena Ristić, direktorka prodaje za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji MasterCard.

Crnu Goru na Forumu predstavljaju ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović i predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković. 

Učesnici:

Posebni gosti 23. Kopaonik biznis foruma biće: predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministarka  državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar privrede Željko Sertić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ministar energetike Aleksandar Antić.

Među učesnicima biće i Branimir Gvozdenović, ministar turizma i održivog razvoja Vlade Crne Gore, predsjednici Privrednih komora Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore, kao i Ljubo Jurčić, predsjednik HDE, Dragan Mikerević, predsjednik Udruženja računovođa i revizora, Goran Svilanović, generalni sekretar za regionalnu saradnju.

Učešće su potvrdili i ambasadori SAD-a, Njemačke, Austrije, Italije, najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava.

Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija – EBRD, EIB, IFC, WB, IMF, predsjednik Fiskalnog savjeta, gradonačelnici Beograda i Sremske Mitrovice.

Gost i učesnik biće i predsjednik SANU Vladimir Kostić, a specijalni gost biće Džordž Sajmon, predsjednik divizije za Centralnu i Istočnu Evrope u kompaniji MasterCard.

Forum će prvi put biti brendiran, a vizuelni identitet osmislio je dizajner Slavimir Stojanović.

Send this to a friend