Ekonomija

Restrukturirano više od 21 miliona eura kredita

CBCG

Restrukturiranje dugova, zaključno sa 8. februarom, iznosilo je 21.465.932 eura, od čega je restrukturirano 28 kredita pravnih i 14 kredita fizičkih lica, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke CBCG.

U tom periodu, a u skladu sa Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, potpisani su i sporazumi o ulasku u taj proces, odnosno inicirana su restrukturiranja kredita fizičkih lica.

“Tome treba da uslijedi kompletiranje restrukturiranja, ili odustajanje od njega u roku od 60 dana u iznosu od 4.784.078 eura. Sporazumi su potpisani za šest kredita, od čega četiri za kredite pravnih, a dva za kredite fizičkih lica”, kazali su iz CBCG.

To znači da su, ukupno, restrukturirani krediti, potpisani sporazumi i inicirana restrukturiranja 8. februara iznosila 26.129.239 eura.

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama koji je donijet prije tri, a izmijenjen prošle godine, ima za cilj uređivanje uslova i načina oduživanja kredita koje preduzetnici, pravna i fizička lica imaju prema finansijskim institucijama i drugim povjeriocima. U tom smislu, ponovo se uređuju dužničko-povjerilački odnosi između korisnika kredita i banaka. Finansijsko restrukturiranje se sprovodi dobrovoljno, saglasnošću povjerilaca i korisnika kredita. Dužnik se smatra podobnim za tu aktivnost ukoliko je u finansijskim teškoćama i ako je privredna aktivnost koju obavlja održiva.

U CBCG tvrde je prošlogodišnja izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, imala značajne povoljne efekte pospješivanja dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja.

Osim smanjenja loših kredita, primjena zakona je imala i pozitivan preventivni efekat.

“Taj uticaj se ogleda u restrukturiranju određenih kredita iz “B” kategorije čime je spriječen prelazak u niže klasifikacione kategorije koje se smatraju lošim kreditima, odnosno C, D i E kategorije”, naveli su u CBCG.

Send this to a friend