Ekonomija

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru

ilustracija

Za revitalizaciju elektrodistributivne mreže, naredne godine će biti izdvojeno 32,2 miliona eura, a prema dinamičkom planu, konkretni radovi, odnosno uvođenje izvođača u posao, moglo bi početi već u februaru naredne godine, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže.

Od tog iznosa 3,9 miliona će biti uloženo u primarnu mrežu, u sekundarnu, koju čine nadzemni i kablovski vodovi, 11,8 miliona, dok će investicija u obnovu srednjenaponske i niskonaponske mreže iznosti 12,1 milion eura.

“Planom je predviđeno da se za mjerna mjesta izdvoji 1,6 miliona, ostale investicije će koštati 1,8, dok će iznos osnovnih sredstava biti 888.101 eura”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je, nakon posljednje sjednice Vlade, da će investicija u naponsku mrežu u naredne tri godine iznositi 81,6 miliona eura. U drugoj godini sprovođenja plana biće izdvojeno 26,9, a 2021. godine 22,3 miliona eura.

“Realizacijom planiranih investicija očekuje se povećanje kapaciteta u cilju priključenja novih potrošača, dostizanje tehničkih standarda, odnosno poboljšanje naponskih prilika, povećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja potrošača, kao i smanjenje gubitaka električne energije”, navodi se u dokumentu.

Plan aktivnosti revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske nadzemne mreže u distributivnom sistemu pripremio je i izradio Crnogorski elektro-distributivni sistem (CEDIS).

“U odnosu na prethodni višegodišnji prosjek, plan ulaganja u najvidljiviji segment, tačnije niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu, uvećan je oko četiri puta, od čega skoro 60 odsto čine ulaganja na sjeveru”, piše u programu.

U naredne tri godine planirana je revitalizacija oko 487 kilometara srednjenaponske mreže i 990 kilometara niskonaponske.

“Istovremeno, planirano je da se kroz trogodišnji investicioni plan izvrši izgradnja oko 60 stubnih trafostanica kako bi se skratile duge niskonaponske mreže”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Osnovni ciljevi programa su poboljšanje kvaliteta isporuke struje korisnicima elektrodistribu-tivnog sistema, odnosno obezbjeđenje istih uslova korišćenja, bez obzira na geografsku lokaciju korisnika. Obnovom mreže će se ubrzati i dovođenje srednjenaponske i niskonaponske mreže u adekvatno stanje, ali i unaprijediti institucionalni okvir za efikasnu realizaciju redovnih razvojnih aktivnosti i uklanjanje administrativnih barijera.

Ukoliko bi se sve to ostvarilo, već u septembru RAE bi odobrila ažurirani trogodišnji plan investicija, dok bi krajem tog mjeseca došlo do izmjene plana javnih nabavki.

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend