Ekonomija

Sa TIKA-om o obnovi Stare varoši i izgradnji pješačkog mosta

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) podržaće projekat obnove Stare varoši u Podgorici, dogovoreno je u Ankari tokom susreta gradonačelnika Ivana Vukovića i potpredsjednika ove agencije Birola Četina.

<<<Podgorica i Ankara od danas gradovi pobratimi<<<

“Stara varoš, u smislu istorijske vrijednosti, kulturnog identiteta i na simboličkoj ravni, veza je između Turske i Crne Gore. Ne postoji prepoznatljiviji simbol Podgorice od Sahat kule i upravo vi ste nam pomogli da restauriramo i  nju i Trg Bećir bega Osmanagića, na čemu smo vam veoma zahvalni, ali isto to sada želimo da učinimo sa Starom varoši u cjelini“, rekao je Vuković.

On je konstatovao da je najveći problem to što je stari dio Podgorice na neki način izolovon, jer ne postoje pješački koridori kroz samo naslje, ističući da je izgradnja novog pješačkog mosta preko Morače, između Stare varoši i Sportskog centra “Morača” put ka trajnom rješenju tog problema.

“Ako bismo motivisali ljude da koriste taj pješački koridor oživjeli bismo Staru varoš i na taj način obezbijedili uslove za funkcionisanje zanatskih radnji, malih galerija, prodajnih salona i suvenirnica koje bi bile otvorene u narednom periodu, a za model bismo imali i neke gradove iz regiona poput Sarajeva i njegove Baš čaršije“, saopštio je gradonačelnik.

Potpredsjednik Četin je istakao da je TIKA spremna da stavi na raspolaganje svoju ekspertizu za izradu projekta restauracije cjelokupne Stare varoši.

“Smatram da bi projekat kojim bi se osposobilo više prodajnih mjesta za male proizvođače koji se bave domaćom proizvodnjom imalo dobrog efekta na unutrašnju trgovinu Crne Gore i spremni smo podržati takvav projekat, budući da imamo pozitivna iskustva iz više država“, istakao je Četin.

Tokom susreta razgovaralo se i o velikom potencijalu saradnje u turizmu. Gradonačelnik Vuković je istakao da je Podgorica sve popularnija među turistima, te da se bilježe ozbiljne stope rasta na tom polju.

“Ankaru je prošle godine posjetilo oko 500.000 turista, a Podgoricu skoro 170.000, iako se radi o neuporedivo manjem gradu, tako da govorimo o ozbiljnom potencijalu“, zaključio je Vuković.

Broj projekata koje je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju realizovala u Crnoj Gori je blizu 200, a ukupan iznos pomoći po toj osnovi u raznim oblastima je preko 20 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vujović D.
Gost
Vujović D.

Ne bih vam dao zbog vracanja one metalne insralacije ni centa.

Tomos
Gost
Tomos

Fala za pomoć, ali ima li potrebe da se pomaže lokomotivi ekonomskog razvoja jugoistočne Evrope.
I ako imapotrwbe, ima li ko drugi sem oni…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kasno je sad kad su starovarosani sami sebi kuce nadograđivali i mijenjali ambijent.I to nam nisu uradili sjevernaci ili neki došljaci vec sami podgoricani.
Kao i uostalom vecinu Mirkove varoši i dio prekomorace.
Trebao je o ovome misliti gospodim Mugosa.
To više nije mopguće, nazalost

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nekad mi je bilo krivo, sada naprotiv

Vali
Gost
Vali

…i ja zelim obnovu Aja Sofije jer oko nje ima nelegalno podignutih objekata i unutra je oskrnavljena. Da li ce TIKA pravolsavcima izaci u susret da se vrati prvobitni izgled prije otomasnke invazije?

Starovarosanin
Gost
Starovarosanin

2/2
Narkomani i kriminalci koji slobodno diluju na ulicama Stare varoši naočigled i građana i policije, neadekvatno asfaltirane ulice, samo su neke od stvari kojima dugo nije pridavana pažnja. Manite se megalomanskih projekata, razgovarajte sa nama, riješite nam konkretne probleme…

Starovarosanin
Gost
Starovarosanin

1/2 Projekat izgradnje pješačkog mosta treba da vam bude na dnu prioriteta kada je u pitanju restauracija i očuvanje kulture, istorije i arhitekture nekadašnje Podgorice. Gradonačelniče Vukoviću, kada ste posljednji put obišli sve ulice Stare varoši? Kuće stare i po nekoliko stotina godina propadaju, obrušavaju se, dok niču nove od kojih je većina izgrađena bez dozvole. Gradnja je neplanska, nedosljedna,… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Pretpostavljam da se obrušavaju upravo jer su stare, i treba da ih obnove oni čije su, i ko ih koristi. Onako kako uostalo rade građani širom Crne Gore sa svojim starim porodičnim kućama…

Dajbogtipomogo
Gost
Dajbogtipomogo

Kao da prosimo ! Proslog mjeseca smo oburdali dobar hotel. Uredjenje tzv. stare varosi moze se ucinjeti jedino buldozerom. Poslije toga moze da se sagradi jos starija !!!!

RS3
Gost
RS3

Tako je i u Ankari,revitalizovano,,istorijsko jezgro,tzv.,,Hamamoglu,,.Poravnali,pa nanovo,po projektu…

Yupi
Gost
Yupi

Umijemo li i mozemo li mi sto sami obnovit bez donacija i prosenja sa strane?

Send this to a friend