Ekonomija BANKARI NAKON PRVOG TALASA KORONE VRATILI NAKNADE ZA PODIZANJE GOTOVINE

Sa tuđih bankomata do tri odsto provizije

U većini banaka ne očekuju da će doći do promjena naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u zemlji, koje se kreću do tri odsto vrijednosti transakcije, a minimum od dva do pet eura. Jedino u Prvoj banci smatraju da se u narednom periodu može očekivati postepeno smanjivanje tih naknada, imajući u vidu globalne procese digitalne transformacije bankarskog sektora, piše Pobjeda.

Podsjetimo da su u prvom taksu kovida-19 banke ukinule naplatu ove naknade, ali su je vratile.

Hipotekama banka, po pregledu naknada dostavljenom CBCG, podizanje novca sa tuđih bankomata svojim klijentima naplaćuje tri odsto, minimum tri eura.

Iz banke su Pobjedi kazali da je podizanje gotovine na njihovim bankomatima besplatno za fizička lica, korisnike debitnih kartica izdatih od strane Hipotekarne banke.

Pojasnili su da visinu provizije za podizanje gotovine klijenata drugih banaka sa bankomata Hipotekarne banke određuju druge banke.

Kazali su da Hipotekama banka ima 39 bankomata, od čega je jedan broj uređaja postavljen u saradnji sa Univerzal kapital bankom, sa kojom imaju dugogodišnju poslovnu saradnju u ovoj oblasti.

“Zato za korisnike debitnih platnih kartica Hipotekarne banke i Univerzal kapital banke, podizanje gotovine je besplatno na bankomatima Hipotekarne banke, ali i Univerzal kapital banke”, objasnili su iz ove banke.

Prilikom određivanja visine naknade za podizanje gotovine sa drugih bankomata Hipotekama banka, kao i za druge usluge, uzima u obzir niz faktora.

“Procjenom situacije, banka donosi i privremene mjere o ukidanju ove vrste provizija za svoje klijente, a što je bio slučaj tokom prvog talasa pandemije korona virusa, kada su klijenti Hipotekarne banke u periodu od par mjeseci bili oslobođeni plaćanja provizije za podizanje novca sa bankomata drugih banaka”, pojasnili su iz banke.

U Univerzal kapital banci podizanje novca sa tuđih bankomata, kako stoji u tarifama dostavljenim CBCG, svojim klijentima naplaćuju tri odsto, minimum tri eura.

U Prvoj banci, kako su Pobjedi kazali, podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka klijentima naplaćuju dva odsto, odnosno minimum dva eura. Na njihovim bankomatima za njihove klijente je besplatno.

“Prva banka ni sa jednom bankom nema ugovor o besplatnom podizanju novca klijenata drugih banaka”, istakli su iz ove banke.

U CKB, kako se navodi u pregledu naknada koje banke redovno dostavljaju Centralnoj banci, podizanje novca na tuđim bankomatima naplaćuju 1,99 eura plus jedan odsto.

I u ovoj banci smatraju da će provizije ostati na sadašnjem nivou.

“CKB trenutno nema sklopljenih ugovora sa drugim bankama za besplatno podizanje sredstava na našim bankomatima. Određivanje provizije za podizanje gotovine karticama drugih banaka na našim bankomatima je u nadležnosti banke čiju karticu klijent koristi i CKB na to nema uticaja”, objasnili su iz CKB.

Podgorička banka, koju je nedavno kupila CKB, odnosno OTP, podizanje novca sa drugih bankomata, po pregledu tarifa dostavljenom CBCG, naplaćuje 2,5 odsto, a minimum 4,5 eura.

Iz Erste banke su pojasnili da korisnici Erste debitnih platnih kartica kada podižu gotovinu na bankomatu druge banke u Crnoj Gori, plaćaju proviziju koja iznosi 2,5 odsto od vrijednosti transakcije, a minimalno 3,5 eura.

“Erste banka ne naplaćuje proviziju za korišćenje naših bankomata korisnicima platnih kartica koje je izdala druga banka u Crnoj Gori ili inostranstvu. Trošak takve transakcije Erste banci plaća banka koja je izdala platnu karticu”, naveli su iz Erste banke.

Adiko banka podizanje novca na bankomatima drugih banaka naplaćuje tri odsto.

“Ali je za sve Adiko klijente korisnike naših paketa računa podizanje gotovine na svim bankomatima u zemlji i inostranstvu besplatno. Unutar Adiko mreže bankomata ova usluga je besplatna”, kazali su iz banke koja nema sklopljene ugovore sa drugim bankama o besplatnom podizanju novca.

U NLB podizanje novca na bankomatima drugih banaka naplaćuju tri odsto, a minimum pet eura, kako se navodi u pregledu dostavljenom CBCG, sa izuzetkom pojedinih kartica.

“Korisnici NLB Zlatnog paketa svojom NLB masterkard gold debitnom karticom imaju mogućnost neograničenog besplatnog podizanja novca na bankomatima svih banaka u zemlji. Korisnicima Mastercard debitnih kartica u okviru Klasik plus paketa omogućena su besplatna tri podizanja novčana bankomatima svih banaka u zemlji. Posebna pogodnost omogućena je na mreži Money Get bankomata, na kojima klijenti NLB banke mogu podizati gotovinu svojim NLB viza karticama pod istim uslovima koji važe za podizanje gotovine na NLB bankomatima. Osim ovih povoljnosti, korisnici NLB debitnih kartica mogu besplatno podizati novac sa NLB bankomata u zemlji i regionu Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo”, kazali su iz ove banke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Kome odgovara kriza, samo sakalima od bankara.

Role je king
Gost
Role je king

Banka je zla rabota

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Banke opstaju samo od odrzavanja racuna i odrzavanja kartica ,za eacun 4-5e a za karticu 2e. To znaci da svaki mesec od 6-7e uzimaju pa puta 20000 kartica a malo li je ….banke su legalni k…tasi

Prč
Gost
Prč

Vazda ista rabota.knaj ko ima njemu uzmi manje a onaj koji mrci njemu izmi vise jer je njih i njavise.sporne su te minimalne naknade i bezobrazne.onaj ko uzima 100e nnemu naplatite 3e a nekoj nesreci koja ce da podigne 10e i njemu skinete 3e

Miroslav
Gost
Miroslav

Nije tačno da su banke ukinule ovu taksu tokom marta i aprila, odnosno tokom prvog talasa epidemije covid 19! Ovo se da zaključiti na osnovu izvoda stanja računa klijenta.

Diaspora
Gost
Diaspora

To samo na balkanu mogu da rade. Zivim u inostranstvu i podizanje sa bankomata bilo koje banke je besplatno.

Darko
Gost
Darko

Ove Banker su lopovske institucija ja Sam stavio moratorium na kredit na tri mjeseca,I sad za sledecjih seat godina placam dodatnih cetristo eura od prvobitnog iznosa

Prč
Gost
Prč

To je ono sto je rasko konjevic govorio u skupstinu,da su sa onim dlukama u vezi kredita gradjani prevareni.u principu preimenovali troskove.

Salinitet
Gost
Salinitet

Svuda u regionu je isto, dignite pozadine se dokotrljajte do bankomata banke u kome imate račun, i ne plaćate ništa .

Miroslav
Gost
Miroslav

A što je trebalo raditi kada je bio zabranjen saobraćaj između gradova tokom marta u aprila a u onom u kojem stanujem nema bankomata Addiko banke?

Gordon
Gost
Gordon

Članak je članak, ali stanje na terenu je sasvim drugačije. Pojedine banke uzimaju i 10%.

Daka plavnički
Gost
Daka plavnički

Lopovi ,nidje u evropu ne uzimaju proviziju. Sram vas bilo.

Send this to a friend