Ekonomija

Samo je sunce magnet za turiste

U durmitorskom kraju turistička sezona više zavisi od vremenskih prilika nego igdje drugo u Crnoj Gori, zbog toga je prošlo ljeto bilo rekordno, minula zima sa najviše skijaških dana, a ove godine su kišno proljeće, pa i početak ljeta s oblačinom razočarali žabljačke ugostitelje.

Istina, koliko god fali sunca, u poddurmitorskoj varošici je, ovih dana, kao u košnici i avgust je koliko-toliko ohrabrio turističke poslenike na Žabljaku.

Predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja Živko Taušanović kaže da je lani, u ovo doba godine, imao stotinu bungalova svaki bi izdao za dan, a ovog ljeta je sasvim druga priča.

“Predsezone gotovo da nije bilo na Žabljaku, prvi ljetnji mjeseci s kišom i nevremenom… Sad je bolja slika, ali avgust već izmiče, a ne znamo kakvo će vrijeme biti u septembru. Sezonu na Žabljaku mogu izvući jedino sunčani dani. Bilanse ćemo tek imati krajem ljeta”, kaže Taušanović.

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović Šarović vjeruje da će avgust i kraj ljeta da “izvuku sezonu”.

“Bio je loš jul, devet procenata gore posjećen nego lani, ali imamo, bar na osnovu prijavljenih gostiju, uspješnu sezonu. Ovih dana smo maksimalno popunjeni, pa imamo i 150 gostiju više nego lani u ovo doba. Hotelski kapaciteti su popunjeni, a stranaca je 80 odsto. Srba je najviše, Hrvata, Francuza, Belgijanaca, Italijana, Rusa… Evidentan je porast turista iz Njemačke i Velike Britanije. Ako bi se računala, statistički, cijela godina imamo više 20-ak odsto gostiju nego lani. Žabljak privlači avanturiste, bez obzira na vrijeme, a sunce turiste. Mi, u u svakom slučaju, imamo šta ponuditi”, riječi su Krgović-Šarović.

A predsjednika opštine Žabljak Veselina Vukićevića raduje to što su u posljednje vrijeme započeli radove na izuzetno važnim infrastrukturnim projektima milionske vrijednosti, koji će, uvjeren je, dugoročno doprinijeti turističkoj valorizaciji prirodnih potencijala durmitorskog kraja.

19 Komentara na "Samo je sunce magnet za turiste"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend