Ekonomija direktor aerodroma tivat Radovan Marić

Sanacijom poletno-sletne staze dodatno podignuta bezbjednost

Nakon šest noći radnici i mehanizacija „Asfalt betona“ iz Podgorice su, bez ikakvog ometanja saobraćaja, završili primarnu sanacija poletno-sletne staze Aerodroma Tivat.

Sanacija te staze već nekoliko godina je bila predmet diskusija, a prijedlozi su išli od djelimične sanacije do generalne rekonstrukcije.

Kada se došlo u situaciju da se i granična sanacija, koja je podrazumijevala da se radovi završe na 45 hiljada kvadrata ne mogu uraditi usljed određenih procedura sa svih nivoa, direktor tivatske vazdušne luke Radovan Marić je, iz svog pilotskog ugla, kako je kazao Skala radiju, predložio ono što je realno bilo moguće. A to je da se kroz plan održavanja sanira dio piste gdje se odvijaju udarna slijetanja.

Riječ je o pojasu od 600 metara, uključujući još 200 metara s početka praga piste u širini od 12 metara stajnog trapa, što predstavlja, po riječima Marića, jednu bezbjednu distancu za slijetanje i smanjenje progresivne brzine, kako bi se, sa dodatnom sigurnošću moglo manervisati, a da se ni na koji način ne ugrozi sigurnost odvijanja saobraćaja.

U narednom periodu, kaže Marić, trebalo bi proširiti te aktivnosti na cijelu površinu poletno-sletne staze, uz razmišljanje i o sanaciji platforme, koja takođe zahtijeva da dođe na red.

Taj posao, smatra Marić, mogao je da se uradi mnogo godina ranije, jer to nijesu nikakvi specijalni zahvati, već je to jednostavno noseći sloj, baš kao i put koji 40 godina nije presvlačen novim asfaltom.

Tako je i sa pistom koja je, bez obzira na potrebnu sanaciju, bila potpuno bezbjedna za odvijanje saobraćaja.

I tom intervencijom samo je dodatno podignut njen bezbjednosni aspekat, ističe direktor tivatskog aerodroma.

Što se tiče sezone koja je u toku, a ovih dana je i njen špic, tivatski aerodrom bilježi odlične rezultate. Za 24 dana u julu je povećan promet za devet odsto.

Od početka godine ovaj aerodrom bilježi trend rasta, pa se već prvih dana septembra može očekivati i milioniti putnik.

Marić ističe ogroman trud zaposlenih da bi se ispoštovali svi zahtjevi, jer se ljestvica iz godine u godinu podiže povećanjem prometa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duško
Gost
Duško

Maric iz pilotskog ugla….ne lupajte,voza je helikopter taj piste nije taka do čizmom..

Barbafrane1
Gost
Barbafrane1

Rade je bio dobar pilot.

Feštađun
Gost
Feštađun

Kada su to tako jednostavne stvari ,što ih nijeste završavali nego ste u nekoliko navrata od Agencije za CV kažnjeni sa poprilično velikim novčanim iznosom , a tek kada su vam priprijetili sa jačim mjerama, onda ste se rastrčali po Tivtu na čelu sa direktorom Orlandićem. Nimalo ozbiljno čuveni menadžeri koji rastu iz dana u dan !

Send this to a friend