Ekonomija

Saradnja Crne Gore i Kosova: Gradiće tunel između Plava i Rožaja i putni pravac Plav-Dečani

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva inteziviraće aktivnosti u vezi sa usaglašavanjem i potpisivanjem Sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Kosova i u skladu sa tim dogovoreno je da se dokument, na nivou pomoćnika ministara, usaglasi i parafira u toku narednog mjeseca, a u julu mjesecu da se obavi i potpisivanje konačnog teksta Sporazuma, dogovoreno je na sastanku crnogorskog ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i ministra infrastrukture kosova Pal Lekaja u Prištini.

Ministar Nurković je kazao je da je današnji susret sa Lekajem samo kontinuitet razgovora dva ministarstva i potvrda da su na dobrom pravcu.

Kada je u pitanju putna infrastruktura Ministar Nurković je iskoristio priliku i uručio ministru Lekaju idejno rješenje tunela koji će povezivati dvije drzave od Rožaja do Peći. Iskazan je obostrani interes i podrška za realizaciju ovog projekta, koji bi doprinio boljoj putnoj povezanosti između Crne Gore i Kosova i dogovoreno je da se fromira tehnička komisija koja će usaglasiti kontaktnu tačku i ostale logističke detalje.

“Danas smo razgovarali o više projekata koje treba zajednički da realizujemo u narednom periodu. Prvi i nadam se najznačajniji projekat i za Crnu Goru i za Kosovo biće izgradnja tunela između Peći i Rožaja. O tom projektu smo počeli priču prije godinu i po dana, koju smo digli na nivo Vlada i za koju smo dobili podršku premijera obije države pa se nadam da će biti u agendi obíje Vlade što se tiče putne infrastrukture. Drugi projekat o kojem smo razgovarali je izgradnja putnog pravca između Plava i Dečana, odnosno o povezivanju Crne Gore i Kosova još jednim putnim pravcem”, istakao je Nurković.

U dijelu željezničkog saobraćaja izražena je potreba izgradnje saobraćajne infrastrukture između dvije države, prije svega željezničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-Peć. „Institut za građevinarstvo“ doo Podgorica završio je izradu Studije opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica s Kosovom (izgradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje ucrtana je u Prostorni plan Crne Gore do 2020). Smatra se da bi pruga pomogla izvozne aktivnosti pljevaljskog Rudnika uglja, ali i uvozu rude s Kosova, čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

“Takođe smo razgovarali o željezničkom povezivanju Crne Gore i Kosova, mi smo prije nekoliko godina uradili idejno rješenje od Bijelog Polja, koje je željezničko čvorište, do Berana i granice sa Kosovom i to ćemo idejno rješenje dati kolegama iz Kosova, koji će dalje raditi idejno rješenje za njihovu teritoriju”, naglasio je Nurković.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Car
Gost
Car

Braca Albanci i crnogorci, Milo i Tachi, samo napred ceka vas svetla buducnost😂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Srbija! Srbija! Srbija!

Alen
Gost
Alen

Albanci sa Kosova su nam prijatelji za razliku od Srba

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kako kome, svako bira prijatelje

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Svaka čast za saradnju sa Kosovom. Samo naprijed bez mitova, lelekačke epike, velikosrpskih i rusofilskih predrasuda.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Svaka ptica svome jatu

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ćao drugari, samo vam je lelek za mitovima ostao. Gubitnici ste bili i ostali. Stranci ste u sopstvenoj zemlji.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Hvala vam! Valjace nam taj put kada za dogodine u Prizrenu! Amin!

Send this to a friend