Ekonomija

Saradnja sa Grčkom put do boljih ekonomskih prilika

Ministri ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, u okviru radne posjete Grčkoj danas su se sastali sa zvaničnicima i privrednicima Grčke, gdje je naglašeno da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose koji su osnov za snažniju ekonomsku saradnju.

Spajić je istakao da Crna Gora ima sjajnu priliku da privuče investitore na najvišem nivou, kakvu do sad nikad nije imala.

“Ekonomija Crne Gore je atraktivna za investitore raznih profila”, naglasio je Spajić.

Prema njegovim riječima porezi se moraju plaćati i tu nema nikakvih izuzetaka.

“Porezi su jedino pravo mjerilo patriotizma i naravno svi mi želimo da se pravila primjenjuju na druge, a da se ne primjenjuju na nas. Jednostavno to neće biti moguće sa novom Vladom Crne Gore koja neće praviti izuzetke ni za koga”, istakao je Spajić.

Kako ističe, takođe molim parlamentarce i sve učesnike u političkom diskursu Crne Gore da budu odgovorni i da ne budu populisti.

“Vidimo po primjeru Grčke koja je u krizi posegla za populizmom koji nije prošao. I na vlast su došli ljudi koji su znaveni, poznaju dobro ekonomiju i koji imaju dobar odnos sa privrednicima, investitorima, kao i sa radnicima. Tako da taj balans je vrlo bitan. Ne može se privreda ubijati, a u isto vrijeme očekivati da ekonomija raste, da imamo zapošljavanja. Populizam ne prolazi na dugi rok, tako da očekujemo maksimalnu odgovornost od svih učesnika na političkoj sceni Crne Gore”, kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima veliko i značajno iskustvo Grčke biće korisno Crnoj Gori na putu ozdravljenja javnih finansija i ekonomskog oporavka.

“Sa ministrom finansija Christos Staikourasom razgovarao sam i o višedecenijskim problemima koji su državu doveli do ivice bankrota, ali koji su blagovremeno izbjegnuti. Saglasni smo da krizu treba iskoristiti za ubrzanje reformi jer to je jedini put da ovo ne bude privremena, već trajna pobjeda”, kazao je Spajić.

Ministar Milatović je iskoristio priliku da tokom sastanka sa ministrom turizma Grčke, Harisom Theoharisom istakne da ove dvije države imaju veliki prostor za saradnju u oblasti turizma imajući u vidu da ova privredna grana ima značajan udio u BDP-u ove dvije zemlje.

“Kriza sa kojom su se suočile ove dvije turističke destinacije u protekloj godini, pokazala je značaj intenzivnije saradnje i koordinisanog pristupa za prevazilaženje iste”, ističe Milatović.

Ministar Theoharis najavio je početak turističke sezone za 14. maj, kao i pet linija odbrane u cilju olakšanog ulaska turista, kada će i našim građanima biti omogućen ulazak.

Milatović je poručio da su pred Crnom Gorom tri zadatka u narednom periodu kada je u pitanju ekonomski razvoj.

“Prvi se tiče oporavka turističke sezone i oporavka turističkog prometa. Brojke i čini mi se one scene sa našega mora prethodnih dana pokazuju da smo na dobrom putu. Drugi zadatak se odnosi na pridobijanje što kredibilnijih investitora koji hoće da investiraju u Crnu Goru i dodatno doprinesu razvoju ekonomske aktivnosti u zemlji. Treći zadatak je da obezbijedimo što povoljnija sredstva kako bismo nastavili razvojne projekte u oblasti energetike i saobraćaja”, navodi Milatović

Izrazio je zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti grčkih privrednika za razvojne projekte u Crnoj Gori.

Saglasili su se da obije zemlje očekuju besprekoran rad na zaštiti turista i građana, kao i na to da je zajednički moto „I zdravlje i ekonomija“.

Milatović i Spajić izrazili su podršku kandidaturi Grčke za izvršni odbor UNWTO, sigurni da će svojim iskustvom doprinijeti razvoju turizma u cijeloj Evropi.

Ministar za razvoj i investicije, Adonis Georgiadis dao je dobre primjere pomoći građanima koje je Vlada Grčke sprovela u toku prethodnog perioda, ali i najavio da se očekuje postepeno umanjenje doprinosa za porez i socijalno osiguranje.

“Na polju investicija Grčka se poprilično oslanja na podršku EU fondova što je još jedan od razloga našeg puta ka EU integracijama”, rekao je Georgiadis.

Nakon toga, ministri su se sastali sa predsjednikom Grčke konfederacije turizma (SETE) Yannisom Retsosom, sa kojim su razmijenili mišljenja o zdravstvenim protokolima, epidemiološkoj situaciji i procesu imunizacije stanovništva, i konstatovali da se ista odvija zadovoljavajućom dinamikom.

“To je ujedno i pokazatelj riješenosti Crne Gore da predstojeća turistička sezona ispuniti naša očekivanja. Zaključili smo da je pandemija povezala naše zemlje i da će naša saradnja samo jačati s obzirom da je to još jedan preduslov za stabilizaciju ekonomskih prilika nakon krize”, kazao je Milatović.

Retsos je upoznao Milatovića sa trenutnom zdravstvenom situacijom u Grčkoj, te da Grčka u predstojećoj sezoni očekuje 50 odsto prihoda iz 2019. godine.

Na toj liniji dogovoren je i nastavak saradnje u cilju razmjene iskustava dvije države u pravcu daljeg razvijanja kvalitetnijeg turističkog proizvoda, a prvi korak tome je i najava sastanka turističkih udruženja ovih zemalja.

Nakon ovih sastanaka ministri Milatović i Spajić će večeras govoriti na Delfi ekonomskom forumu o značaju članstva Crne Gore u EU.

Send this to a friend