Ekonomija

Šaranović optužio nekoliko kompanija da su izvršile ekološki genocid na Morači

Nekontrolisanom eksploatacijom šljunka iz korita Morače učinjen je zločin prema prirodi u produženom trajanju, a rijeka je  devastirana do te mjere da je teško razaznati šta je njen prirodan tok, kazao je danas poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

On je saopštio, da samo onaj ko obiđe lice mjesta može vidjeti kakav je ekološki genocid izvršen nad životnom sredinom i rijekom Moračom, a ovakvom devastacijom riječnih tokova, ribljeg fonda i priobalnih područja, načinjena je šteta za čiju će sanaciju, procjenjuje se, biti neophodne stotine miliona eura.

Poslanik Šaranović podsjetio je crnogorsku javnost da je u aprilu prošle godine uveden moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz crnogorskih rijeka, koji je, navodno, prema priznanju same Vlade, trebalo da zaustavi višedecenijsku devastaciju. Međutim, nakon duže od 20 mjeseci od uvođenja moratorijuma, za rezultat imamo manje prisustvo malih koncesionara, čime je omogućen prostor velikim igračima da, pod plaštom regulacije riječnih tokova i tzv. uklanjanja viška materijala iz riječnih korita, eksploatišu milione kubika šljunka i pijeska. Ova eksploatacija društvenih dobara, kako kaže,  u ogromnom dijelu, vrši se nelegalno i bez naknade državi.

“Prije nekoliko dana, obavili smo razgovor sa mještanima naselja u donjem toku rijeke Morače i obišli teren na potezu između naselja Botun i Ponari. Ono što je i najvećem laiku vidljivo su nesagledive posljedice nekontrolisane eksploatacije šljunka, ali i to da je u dužini od par kilometara rijeka Morača devastirana do te mjere da je teško razaznati šta je njen prirodan tok. Posebno je važno napomenuti da se sve ovo odvija u okviru sanitarne zone vodoizvorišta Bolje-sestre koje je udaljeno manje od hiljadu metara, a sa kojeg se pijaćom vodom snabdijeva najveći dio crnogorskog primorja“, naveo je Šaranović.

Kako je poslanik Šaranović rekao,  obilaskom samog terena na nekoliko lokacija,  identifikovane su građevinske mašine koje su eksploatisale šljunak uz samu obalu, ali i postrojenja za preradu pijeska u vlasništvu 4 kompanije dobro poznate javnosti: ,,Čelebić“, ,,Genex“, ,,Montenegropetrol“ i ,,Cijevna komerc“. Pojedine od ovih kompanija nalaze se na listi najvećih poreskih dužnika, dežurni su pobjednici na tenderima, a za neke od njih se vežu i afere koje su dobro poznate javnosti.

On je istakao da je teško naći očigledniji primjer od prezentovanog, koji dokazuje kako najodgovorniji funkcioneri vlasti, motivisani političkom i svakom drugom korupcijom, duže od decenije ćute o genocidu nad Moračom i teško popravljivom devastacijom životne sredine. Na ovaj način, privilegovani građevinari, pored enormnog bogaćenja, obezbjeđuju i potrebne milione za tajne predizborne fondove DPS-a. Poznate su njihove metode predizbornog pritiskanja zaposlenih, uz posebno naglašavanje okolnosti da ,,ako nema DPS-a na vlasti, neće biti ni ovih privilegija, ni naših preduzeća“.

“Sve na šta smo danas ukazali  dešava se decenijama unazad, a posebno je intenzivirano u posljednjoj, nakon nabavke moćne mehanizacije koja se, jednim dijelom, vidi i na prikazanom snimku“, kazao je Šaranović.

Dakle, dodaje on, nebrigom vlasti i njenom neraskidivom spregom sa tajkunima, a sve na štetu građana i naših prirodnih bogatstava, u potpunosti je opravdana tvrdnja da je, nažalost, odredba Ustava, prema kojoj je Crna Gora ekološka država, ništa drugo do mrtvo slovo na papiru.

“Poglavlje 27 jesmo otvorili, ali ga ova vlast, kao osvjedočeni saučesnik u devastaciji životne sredine, neće i ne može zatvoriti“, zaključio je Šaranović.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Martina
Gost
Martina

Koje ovi mlijecnik

Velimir
Gost
Velimir

OPET OVAJ MALI PLACE,
DOKLE VISE!?

kika
Gost
kika

Za mladog političara da nauči da se genocid ne može napraviti nad rijekom zato što rijeka nije narod. Naime, značenje riječi genocid dolazi od: grčkog genos = pleme, rod, narod + latinskog occidere = ubiti.

Mali budo
Gost
Mali budo

A kakva je Cijevna, tamo su isto haos napravili no se niko ne obrce

Unucic
Gost
Unucic

Zamisli da Pajo Radulovic brani zivotnu sredinu ? Aloooo Pavle Radulovic !!! Bravo Saranovicu

Send this to a friend