Ekonomija

Šaranović: Vlada će dug nacionalnog avio-prevoznika svaliti na građane

Danilo Šaranović

Okolnost da se u posljednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio morala je nadležne natjerati na odgovornost kako bi Crna Gora ovom trendu odgovorila na pravi način. Međutim, u državi u kojoj je turizam primarna privredna grana, a u čijoj neposrednoj blizini se nalaze dva aerodroma sa milionskim prometom putnika (Dubrovnik i Tirana) i dva sve konkurentnija aerodroma (Mostar i Priština) ne postoji odgovornost, ali, očigledno, postoji ogromno neznanje, saopštio je danas poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

“Čini se da su to dva ključna uzroka zbog kojih je nacionalni avio-prevoznik najpoznatiji gubitaš u državnom vlasništvu, a Aerodromi ništa drugo do najatraktivniji državni poslodavac za partijske uhljebe”, ističe Šaranović.

Podsjeća i na to da se već godinama ne okončava istražni postupak zbog javno saopštenih sumnji od strane Uprave policije da su u kompaniji Montenegro Airlines učinjene zloupotrebe na štetu njene imovine koje se mjere milionima eura.

“Neznanje u kombinaciji sa višedecenijskim partijskim uhljebljijvanjem ključno su doprinijeli da MA sebično čuva poziciju omiljenog Vladinog gubitaša.  Višegodišnjim dodjeljivanjem državne pomoći, na nezakonit način i u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, na šta je Evropska komisija više puta ukazivala, nijesu uspjeli popraviti stanje u ovoj kompaniji”, ukazuje poslanik Demokrata.

Kako navodi, i pored nezakonitog državnog pomaganja sa oko 20 miliona u posljednje tri godine, neplaćanja poreza i doprinosa u posljednjih šest godina – stanje se ne popravlja.

“Naprotiv, nastavlja se kontinuitet lošeg poslovanja pa se resorni ministar pohvalio “najboljim” finansijskim izvještajem MA u posljednjih 10 godina, prema kojem je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od “samo” 1.97 miliona eura”, naglašava Šaranović.

Pored toga, dodaje, ministar je kazao i da imaju na raspolaganju dvije opcije – pomaganje ili stečaj, a svima je jasno da je nacionalni avio-prevoznik doveden u gotovo bezizlaznu stiuaciju i da Vlada nema plan za MA.

“Kako su nas nadležni na to navikli, nesumnjivo smo na tragu donošenja loših odluka, pa će najočiglednji scenario biti preuzimanje duga MA, prodaja podobnom konzorcijumu koji će, vrlo vjerovatno, po povoljnoj cijeni preuzeti kompaniju. Nakon toga, logičan slijed stvari je otpuštanje radnika i prodaja imovine kompanije”, poručio je Šaranović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cika miki
Gost
Cika miki

Prvo vi saranovicu vratite plate ovom narodu koje godinama uzimate a ne dolazite u skupstinu mars

Duško
Gost
Duško

Sto imas od skole Šaranoviću te sve znaš…ako mogu pogadjat,po komentarima predpostavljam viša smećarska!

Fileopg
Gost
Fileopg

ovakvom pričom Demokrate i Aljeksa vode partiju sve niže i niže već su ispod 15% podrške građana… vama prvijema je država uhljeb za poslanike i odbornike koji nikad nogom ne kročiše na posa a svaki mjesec sa narodne blagajne u džep tisnu po skoro dve hiljade€.

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Šaranoviću, iznio si primjedbe, ali ne i rješenje problema. Kad kritikuješ, onda iznesi i stav kako misliš da treba da se radi.

lasta
Gost
lasta

Nisam ukapirao. Koje REŠENJE g. Šaranović predlaže? Prvo, jasno mu je valjda, ako se ovim iole uputio se u materiju, da nacionalni avio prevoznik ne može poslovati pozitivno. To prvo. Drugo, to nije ni smisao postojanja nacionalne avio kompanije. Treće, moguće opcije su: – Opstanak uz redovitu pomoć države, na razne načine (slučaj svuda u ex YU i gotovo u… Više »

Pol
Gost
Pol

Sve po narodu!Tako nam i treba!

milos
Gost
milos

dok je ovaca bit ce i novaca . . .moj narode sve cemo platit . . .htjeli ili ne . . .

mojsilović
Gost
mojsilović

Šta je ta crkavica spram rate kredita za autoput, ništa ama baš ništa. Samo svaljuj mi to nećemo ni osjetiti,nama je svake godine Turizam u porastu, Talijanima prodajemo struju papreno a isto tako i gorivo točimo po Primorju istim tim Turistima papreno. Penzije rastu plate isto u porastu ja ne znam čemu ovolika buka oko avio prevoznika.

Mina
Gost
Mina

I ovaj je strucnjak,bez staza.Dje se god okrenes,vidis mediokritete,pa izgleda da su se pametni ucutali,i cekaju svoje vrijeme.Nadaju se nekim promenama,koje ce stvari u drustvu pistaviti na pravo mjesto,gdje ce se vrednovati znanje i strucnost,a ne partijska pripadnost i odanost.

bizmismen Prnjo
Gost
bizmismen Prnjo

Stručnjaci DPS-a bez staža postaju premijeri, poslanici, direktori… zato nam ovako i ide.

Saranovic
Gost
Saranovic

Saranovicu nemas pojma. kakvu si skolu skolovan sine. Prosipas neku pricu pogledaj prvo neke druge stvari.
Svaka avio kompanija u svijetu je vecinom gubitas, rijetko koja posluje u plus, samo bi ti malo da letis cini mi se. Svi mi u Montenegrro, svima Montenegro Airlines smeta, trn u oku. Sram VAs bilo. Crna Gora nek vam je prioritet a ne obrnuto.

Haris
Gost
Haris

“državni poslodavac za partijske uhljebe” reče parazit sa kravatom koji svakog njeseca uzimaju od građana po 2.000,00€ za NErad aaahahahahahahaha

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

Da plaćam MA ..a nikad nisam avionom ni do Beograda letio..Eee sudbino..

Send this to a friend