Ekonomija

Savjetodavci na terenu sa domaćinima: Pomoć za ostvarivanje podrške iz Agrobudžeta

Nakon što je Agrobudžet za 2019. godinu predstavljen velikom broju proizvođača po opštinama, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavili su ovih dana predstavljanje ovogodišnjih mjera podrške i po mjesnim zajednicama.

Savjetodavci odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i stočarstvu danas su održali niz radionica za poljoprivredne proizvođače sa područja Opštine Kolašin – u Gornjoj Morači, Dragovića Polju i Gornjem Lipovu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj je da se na terenu kroz neposrednu komunikaciju sa proizvođačima sa seoskih područja pojasne sve mjere podrške za koje su proizvođači konkretno zainteresovani, kako bi se uspješno prijavili i ostvarili podršku, kako u dijelu dobijanja premija, tako i bespovratne podrške za investicije u unapređenje proizvodnje.

“Okupljenim proizvođačima u navedenim kolašinskim selima savjetodavci su detaljno pojasnili mogućnosti i uslove za ostvarivanje podrške u oblastima koje su ih konkretno zanimale, a to su uglavnom premije za stočarstvo, premije za preradu mlijeka na gazdinstvu, podršku voćarstvu, organskoj proizvodnji i druge. Proizvođači su upoznati sa dinamikom objavljivanja i preostalih javnih poziva za koje su izrazili interesovanje, kao što su pozivi za bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije, navodnjavanje, nabavku stoke, opreme za unapređenje kvaliteta mlijeka i drugih. Pojašnjene su im procedure, potrebna dokumentacija i rokovi za prijavu za podršku”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kontinuirano prisustvo predstavnika Ministarstva na terenu, ne samo u cilju informisanja o Agrobudžetu, nego i svim drugim politikama koje sprovodi ovaj Vladin resor, najavio je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prilikom predstavljanja ovogodišnjeg Agrobudžeta, krajem januara u Rvašima.

“Pored svih adresa na kojima smo bili i na kojima ćemo i dalje biti, najvažnije i najčešće adrese našega rada biće adrese na kojima se vrijedni domaćini i preduzetnici nose sa problemima u potrebi da poboljšaju svoju konkurentnost, da osvoje nove standarde i održive prakse, da se poboljšaju infrastrukturni i drugi uslovi za život na selu, da se otvore nova radna mjesta, a postojeća učine održivijim i kvalitetnijim, ili najkraće – da se ide naprijed. Te adrese su od Ulcilja do Pljevalja, od Katunske do Riječke nahije, od Banjana do Vraneške doline, od Kosanice do Bihora… Dakle, širom Crne Gore“, kazao je tada Simović.

Narednih dana, predstavljanje mjera podrške za ovu godinu nastaviće se u pojedinim mjesnim zajednicama na području bjelopoljske i mojkovačke opštine, a potom i u drugim opštinama.

Tags
Send this to a friend