Ekonomija

Savjetodavci u Tuzima: Pomoć proizvođačima da unaprijede kvalitet proizvoda

Podrška koju je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja opredijelilo ovogodišnjim Agrobudžetom za unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvima i kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda bile su tema radioniceodržane u Tuzima.

Radionica je organizovana kao posebna tematska, nakon što je cjelokupan Agrobudžet predstavljen ranije u toj opštini.

Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva razgovarali su sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima o higijeni na farmi, čuvanju mlijeka i ishrani muznih grla, kao i mogućnostima i načinu ostvarivanja podrške u obliku premija za mlijeko koje predaju mljekarama i premija u slučaju da mlijeko prerađuju na gazdinstvu.

Za mlijeko za koje daju otkup proizvođači imaju mogućnost da dobiju osnovnu premiju u iznosu od 6 centi po litru, uz dodatno povećanje premija za maksimalno četiri centa za mlijeko koje je u skladu sa EU kriterijumima kvaliteta. Zbirno, sa maksimalnom podrškom od deset centi po litru i iznosom koji dobijaju od mljekara, crnogorski farmeri mogu ostvariti otkupnu cijenu mlijeka koja je među najvećom u regionu i Evropi. Dodatno, oni koji prerađuju mlijeko na svom gazdinstvu imaju pravo na osnovnu premiju od 6 centi po litru.

Da bi što više naših proizvođača ostvarivalo maksimalnu cijenu mlijeka i imalo priliku da se na tržištu izbori kvalitetom, Ministarstvo opredjeljuje i posebnu podršku za dostizanje propisanog kvaliteta mlijeka.

Kroz javni poziv omogućeno im je da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto, odnosno 70 odsto, za nabavku opreme i sredstava za mljekarstvo (automatskih muzilica, adekvatnih kanti za mlijeko, laktofriza i druge opreme i sredstava za dezinfekciju. Dodatnih 10 odsto podrške imaju mladi poljoprivrednici. Upotrebom savremene mljekarske opreme na farmi obezbjeđuje se proizvodnja mlijeka i mlječnih proizvoda visokog kvaliteta.

Send this to a friend