Ekonomija

Saznajte koje mjesto zauzima Crna Gora na listi inovacija

Ilustracija

Najinovativnija država na svijetu je, prema Globalnom indeksu inovacija, Švajcarska. Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 zemalja, a Crna Gora zauzima 45. mjesto.

Za pozicioniranje na ovoj listi autori izveštaja ocjenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje, tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država”.

Kada je riječ o zemljama u regionu, Hrvatska je zauzela 44. mjesto, Srbija 55, Sjeverna Makedonija 59, BiH 76 i Albanija 83.

U vrhu su, poslije Švajcarske, Švedska i SAD.

Zanimljivo je da je Kina (14. mjesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mjesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mjesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim dijelom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka).

Opšti zaključci izvještaja su da je svijet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usljed oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvjesnosti.

S druge, vedrije strane, svijet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije.

Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend.

Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dvije stvari: ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne povećavaju ili bilježe slab rast, i sve više protekcionizma je usmjereno na tehnološke sektore i dijeljenje znanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Policajci istoričari, hit-ponuda!

awetinja
Gost
awetinja

Ako se radi o inovacijama u kriminalu, rekao bih visoko 👍

marius
Gost
marius

Pa relativno se u ovoj oblasti visoko kotiramo, a sve zahvaljujuci ovim nasim hotelijerima, koji su izmislili radna mjesta dje radis po vas dugi dan, a za relativno malo para. To nikom jos nije poslo za rukom.Mozda Hrvatima, a i oni su tu po inovacijama odma pored nas.

suva smokva
Gost
suva smokva

Najveca inovacija , 100% pokrivenost plaža i pristanista mobilijarom.

Send this to a friend