Ekonomija

SC Morača raspisao konkurs za rekonstrukciju rasvjete

Sportski objekti doo, raspisao je tender za izradu Glavnog Projekta rekonstrukcije rasvjete u velikoj dvorani SC “Morača” Podgorica.

Svrha projekta je, kako su kazali iz Glavnog grada, modernizacija sportske rasvjete u skladu sa međunarodnim propisima i standardima, a u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i uštede električne energije, u vrijednosti od 9.000,00 eura.

U tenderskoj dokumentaciji predviđeno je da projekat mora podrazumijevati demontažu postojećeg sistema osvjetljenja velike sale SC Morača i lagerovanje demontirane opreme na mjestu koju definiše Investitor. Takođe, treba uložiti poseban napor da se elementi instalacije osvjetljenja što bolje uklope u postojeće arhitektonsko okruženje.

Projekat sportskog osvetljenja sale treba da bude urađen u skladu sa važećim preporukama međunarodnih sportskih asocijacija, EHF za rukomet, FIBA za košarku, FIVB i CEV za odbojku kao i preporuci GAISF (General Association of International Sports Federations) i zahtevima EN 12193 “Sports Lighting”.

Projektnim rešenjem treba obraditi sljedeće sportske programe: rukomet, košarka, odbojka i boks. Sportsko osvetljenje, takođe, treba da obezbedi uslove za održavanje sajamskih i drugih manifestacija zabavnog karaktera. Projektom rekonstrukcije rasvjete moraju se zadovoljiti vizuelni zahtjevi svih korisnika sportskog objekta, dakle takmičara, službenih lica, gledaoca i medija.

Projektom je potrebno predvidjeti projektore sa energetski efikasnim LED izvorima svetlosti. Kako bi se minimizirali troškovi održavanja, predložene svetiljke treba da imaju minimalni vijek trajanja od 50.000h. Novi sistem osvjetljenja treba da zadovolji fotometrijske zahtjeve u skladu sa standardima i propisima.

Uključivanje/isključivanje LED svetiljki treba da bude omogućeno: manuelno preko prekidača (rezervni sistem rada) i pomoću računara korišćenjem odgovarajućeg softwera za kontrolu sistema osvjetljenja (glavni sistem rada).

Projekat treba da obezbijedi rješenje za software-sko upravljanje sistemom rasvjete tako da korisniku omogući kreiranje pojedinacnih režima zavisno od događaja koji se održavaju u Sali a koji se odnose na održavanje, treninge (u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija), zatim sportske manifestacije bez TV prenosa (u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija) kao i sportska manifestacija sa TV prenosom (u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija), takmičenja, (u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija) i koncerte.

M.B.

 

 

Send this to a friend