Ekonomija

Šćekić: Najnovija afera trajno poljuljala legitimitet Centralne banke

Dragoslav Šćekić

Najnovija afera, u kojoj bivši viceguverner Velibor Milošević u snimljenom razgovoru otvoreno traži novac od većinskog vlasnika Atlas banke Duška Kneževića kako bi on i članovi komisije koja je 2015. godine kontrolisala banku napravili fingirani izvještaj o tome, trajno je poljuljala legitimitet Centralne banke kao vrhovne institucije monetarnog sistema Crne Gore, ocijenio je danas potpredsjednik Socijalističke narodne partije, Dragoslav Šćekić.

Šćekić podsjeća da je Atlas banka još tada imala sve uslove da se u nju uvede prinudna uprava i na taj način umanji negativni efekat koji će skorašnje uvođenje stečaja u IBM banku i uvođenje prinudne uprave u Atlas banku imati po cjelokupni bankarski sistem u Crnoj Gori.

“S obzirom na to da je Centralna banka Ustavom Crne Gore definisana kao “samostalna organizacija, odgovorna za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema”, iznenađuje da SDT nije preduzeo hitne korake i započeo izviđaj o očiglednom “reketu” koji je visoki službenik državne institucije tražio od vlasnika jedne banke”, smatra potredsjednik SNP.

Međutim, kako dodaje, kao i mnogo puta do sada, Ustav i zakoni države ne važe za sve institucije i građane, pa se potvrđuje tvrdnja SNP-a da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koristi isključivo za obračun sa neistomišljenicima Demokratske partije socijalista, a da je potpuno nijem kada u skladu sa svojim ovlašćenjima treba da ispita očigledne koruptivne radnje visokih predstavnika regulatornih organa države.

“Zabrinjavajuće je i pokazuje stanje svijesti to što se pokušavaju zanemariti postupci finansijske štete po državu i građane i moralnu štetu da društvo može raditi šta hoće ako je dio jedne organizacije. Ako milionske štete koje bi mogle nastati nisu alarm i poziv na odgovornost, za državne organe, šta jeste? Nisu valjda to slučajevi gdje se ljudi hapse i sude za 2.000 eura? Stoga mi u SNP tražimo i dodatnu odgovornost, jer smo se u jednom trenutku ponadali da će VDT i SDT, biti nezavisni i raditi u opštem i interesu države. Nažalost, sada se vidi da to nije tako”, zaključio je Šćekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

E ako je ovo tacno,pa treba ih odrapit po 30 god zajedno sa knezevicem koji je ocigledno svuda prolazio sa mitom mada nije jedini.ovo mi je isto kao da su mi cetnici dosli na vlast

Beranacc
Gost
Beranacc

Brani Scekic Knezevica, jer je radio u Atlas banku, a i novac za kampanju je dobijao preko Atlas banke. Zbog svega toga sasa mora da potpisuje vec napravljene tekstove.

Savo
Gost
Savo

Teorija zavjere!?

Beranacc
Gost
Beranacc

Radis sa njime, pa ga pitaj 😊

Beranacc
Gost
Beranacc

I usput ga pitaj da li poznaje D.Š.

Vanja
Gost
Vanja

Koliko je lijep ovaj, toliko je i pametan, ko posle govori da SNP nema kadrove?!?

Ufff
Gost
Ufff

A bježi…ti si nasao da komentariseš

Oki
Gost
Oki

Neka Scekicu vasa politika devedesetih nam bombe navellla na zemlju…neka casti postenja…bolje biti lopov nego ratni zlocinac

Ojha
Gost
Ojha

Cim nije po volji, ajmo u devedesete

Beranacc
Gost
Beranacc

Pitaj ga koliko je on novca dobio preko Atlas banke za svoje kampanje u Beranama. Direktorica je potpredsjednik Snp-a. Ko je donosio dolare…

Drezik
Gost
Drezik

Tacno…i prije su mirisale svakakve stvari ali sad je kulminiralo…

Send this to a friend