Ekonomija Poboljšanje sistema vodosnabdijevanja u opštinama Kolašin i Rogatica uz podršku Evropske unije

Šćepanović: Zajedničkim rješenjima odgovorili na izazove

Sa današnje konferencije/ Foto: Opština Kolašin

Projektom smo zajedničkim rješenjima, odgovorili na zajedničke izazove, na način koji će zadovoljiti naše sadašnje potrebe za vodom, bez ugrožavanje potreba budućih generacija, a to jeste održiv način koji je u duhu održivog razvoja, kazala je predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović na završnoj konferenciji projekta prekogranične saradnje koja je danas održana u tom gradu.

Završna konferencija projekta prekogranične saradnje „Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima Opština Kolašin i Rogatica” održana je danas u Kolašinu.

“Kroz ovaj projekat uspjela se povećati efikasnost javnih službi u oblasti vodosnabdijevanja nadogradnjom objekata i kupovinom opreme, te izgradnjom kapaciteta osoblja i primjenom savremenih standarda u vodosnabdijevanju na cijelom području opština Kolašin i Rogatica”, saopšteno je iz Opštine Kolašin.

Ovim projektom, kako se navodi, su u Opštini Kolašin sanirani postojeći i izgrađen jedan novi vodozahvat što je rezultiralo smanjenjem neprihodovane vode, a takođe je uspostavljen sistem redovnog vodosnabdijevanja pitkom vodom stanovnika na teritoriji cijele opštine.

“Sa druge strane, u Opštini Rogatica je izgrađen novi sistem vodosnabdijevanja kojim je obuhvaćena nova pumpna stanica, bazeni za vodu, kao i novi cjevovod u dužini od dva kilometra. Pored toga, donešen je i niz dokumenata kojima su uspostavljene nove procedure u vodovodnim preduzećima u opštinama Kolašin i Rogatica, a sa ciljem boljeg upravljanja vodnim resursima”, pojasnili su iz te lokalne uprave.

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović je u svom obraćanju rekla da je “neprocjenjiv” značaj razmjene iskustava, znanja, unapređivanje vještina i jačanje veza između urbanih i ruralnih područja.

„Ovaj projekat, ne samo što je ojačao našu saradnju u procesu pristupanja Evropskoj uniji i dostizanju evropskih standarda u oblasti vodosnabdijevanja, već nas je ujedinio i u rješavanju zajedničkih problema, koje najčešće ne može samo da riješimo, iako su ti problemi lokalne prirode”, kazala je Šćepanović.

Kako je pojasnila, veliki gubici na mreži, neracionalna potrošnja vode i smanjivanje vode na izvorištu, glavni su uzroci koji dovode do čestih ograničenja u pojedinim prigradskim naseljima, posebno u ljetnjoj sezoni.

„Ovim projektom smo zajedničkim rješenjima, odgovorili na zajedničke izazove, na način koji će zadovoljiti naše sadašnje potrebe za vodom, bez ugrožavanje potreba budućih generacija, a to jeste održiv način koji je u duhu održivog razvoja”, rekla je Šćepanović.

Govoreći o važnosti projekta, Milorad Jagodić načelnik Opštine Rogatica saopštio je da je “potrebno nastaviti sa korišćenjem mogućnosti prekogranične saradnje”.

„Kako bismo došli do određenih sredstava, koja su nam, kako se pokazalo veoma potrebna i na jednoj i na drugoj strani”, dodao je Jagodić.

Prema njegovim riječima, Rogatica spada u sredine koje imaju zadovoljavajuću izdašnost izvorišta.

„Međutim dovođenje vode do svih domaćinstava, još nije riješena do kraja, a da to građani osjete na najkvalitetniji način, dok je ovaj projekat samom realizacijom donekle riješio taj problem i pomogao, jer sada imamo bolje i kvalitetnije vodosnabdijevanje”, saopštio je Jagodić.

Zamjenik Nacionalnog IPA koordinatora, Bojan Vujović naveo da kroz takve tipove projekata dva prekogranična područja aktivno rade, rješavaju svoje potrebe u oblasti infrastrukture, a na neki način, kako je kazao, “već sad, u periodu prije pristupanja EU približavaju konkretno građane Kolašina i Rogatice, ispunjavanju evropskih standarda u oblasti vodosnabdijevanja”.

„U okviru tri poziva ovog programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u posljednjih sedam godina ugovorili smo 20 projekata ukupne vrijednosti više od 8,5 miliona eura”, rekao je Vujović i dodao da je dosta projekata završeno, dok se dio njih još realizuje.

Kako je kazao, sa novom finansijskom perspektivom za period 2021-2027 iznos sredstava za prve dvije godine je viši od 80 miliona eura za nove projekte.

On je najavio da se ovih dana intezivno radi i na pripremi velikog višemilionskog projekta za Opštinu Kolašin koji će doprinijeti daljem odvođenju otpadnih voda i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Na taj način mislim da će EU ulagajući sredstva u tu oblast pokazati da moramo raditi na usvajanju bitnih evropskih standarda, kada moramo imati kontrolu ne samo nad onim što je vodosnabdijevanje, već i da otpadne vode tretiramo u skladu se EU direktivama”, rekao je Vujović.

Šefica Sektora za EU fondove u Ministarstvu evropskih poslova Irena Bošković smatra da prekogranični projekti nijesu samo značajni u smislu povezivanja sa institucijama preko granice, već i u smislu sprovođenja konkretnih rezultata na terenu.

„Sama činjenica da smo u okviru IPA II imali više od 250 projekta kroz različite programe, govori da je dosta toga urađeno i u dijelu, ne samo ove teme kojom se bavi projekat zaštite životne sredine, već i u ostalim oblastima”, kazala je Bošković.

Ona je saopštila da već dugo sarađuju sa projektnim timom iz Opštine Kolašin koji, prema njenim riječima, “odlično rade na terenu i da je dosta korisnih projekata sprovedeno”.

Iz Opštine Kolašin podsjećaju da je projekat započet 1. februara 2020. i traje do 31. jula 2022. , a implementiraju ga lokalna uprava i Rogatica.

Kako su precizirali, ukupna vrijednost projekta iznosi 577.296,00 eura.

“Evropska Unija je dodijelila grant u iznosu od 486.661,00 eura, dok je preostali iznos sufinansiranje opština Rogatica i Kolašin”, zaključuju iz Opštine Kolašin.

Send this to a friend