Ekonomija

Šćuric: Za millione koje daje na Air Montenegro Crna Gora mogla dobiti desetine niskotarifnih linija

Foto: Air Montenegro

Piše

Alen Šćuric, hrvatski analitičar

Kojeg smisla ima Air Montenegro? Za što je država izdvojila ogromnih 30 miliona eura i sada će kroz subvencije izdvajati još više miliona eura svake godine? Kompanija leti samo Podgorica-Beograd i to vrlo slabo, tu ju je Air Serbia potukla do nogu i ima duplo više letova.

Kompanija je ovog ljeta letjela tek dvije linije iz Tivta (Banja Luka i Istanbul), te dvije iz Podgorice (Frankfurt i Ljubljana), osam nedjeljnih letova. Ove zime imala je tek dva nedjeljno leta, po jedan iz Tivta za Istanbul i jedan iz Podgorice za Ljubljanu. Ovi letovi su povećani na dva nedjeljno oko Nove godine, uz uvođenje Frankfurta sa dva nedjeljno leta koji se sad ponovo ukinuo. Dakle dva do šest nedjeljno letova! Simbolično i prestrašno.

Zar je stvarno moguće da Air Montenegro ne leti cjelogodišnje letove za Frankfurt, Paris, Rim, Amsterdam? Zar je moguće da tokom ljeta nema bar svakodnevne letove iz Podgorice za Frankfurt, 4 nedjeljno leta za Minhen i Rim, da ne leti za Paris, Amsterdam, Copenhagen, Bruxelles, te iz Tivata sezonski za Milano, Stockholm, Helsinki, Oslo, Gothenburg, Hamburg, Stuttgart, Minhen, Frankfurt, Dublin, Prag?

I da, ostali prevoznici su uzeli sve što je bilo najbolje. Austrian ima velik broj letova za Beč, Turkish za Istanbul, Chair za Zurich, Air Serbia za Beograd, LOT za Varšavu, ukrajinske kompanije su poharale linije prema Ukrajini, Ryanair, Wizz Air i easyJet imaju brdo letova. No, to ne staje. Ove godine Transavia će ukrasti potencijalnu liniju za Paris, Wizz Air za London i Rim, Eurowings za Stuttgart. Ostalo je jako malo toga što bi Air Montenegro mogao letjeti.

I čemu onda služi ta kompanija? Za 30-tak letova ljeti i 20-tak zimi na tek šest linija ljeti i četiri zimi? Za to Crna Gora izdvaja tolike desetke miliona eura? Koja je to logika i pamet? Sa tim novcem Crna Gora je mogla dobiti više desetina linija Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta i Eurowingsa dugi niz godina. A to bi bilo daleko bolje i pametnije po Crnu Goru, to bi akumuliralo bitno više putnika i turista.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
boro
Gost
boro

Njima je samo interes unistavanje svega crkogorskog, i ekonomsko unistenje drzave , ali neće jos dugo

Dugi
Gost
Dugi

Montenegro Airlines duguje putnicima sto nisu vratili pare za karte za milione. A ovi drugi su propali prije sto su poceli.

Bokelj
Gost
Bokelj

Jeste a i za milione koje su dali za Montenegro Airlines

Kenan
Gost
Kenan

Da leti za Nl bilo bi nas putnnika sigurno ovako nam muka da idemo na let u njemacku pa idemo autom za CG….

Nikk
Gost
Nikk

Ne treba nama naša avio kompanija to je rupa bez dna već low cost đe za 30€ mogu poć u bilo koji evropski grad i preko kojih će nam ljeti dolaziti gosti

Bata
Gost
Bata

Pa, Crnogorci su mislili da im je bez Srbije mnogo bolje!
Nama u Srbiji je mnogo bolje bez njih. Letujemo na lepsim morima.
Sto je najvaznije u BEG ih je sve manje na vidjenim funkcijama.

Novak
Gost
Novak

Odlično vam ide, svaka čast! Ajde sad pali

Petar
Gost
Petar

E zamisli jos i da povjerujem da nisi bot.

Iva
Gost
Iva

Vratite Montenegro Airlines!

Ivo
Gost
Ivo

Raspala Vlada, raspala i kompanija.

Send this to a friend