Ekonomija

SD dostavio Skupštini Prijedlog izmjena zakona: Traže ukidanje akciza na plastičnu ambalažu

Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate su danas Skupštini dostavile Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o akcizama radi stavljanja u skupštinsku proceduru kojim traže da se ukinu akcize na proizvode od plastike koji se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića, saznaje CdM.

Razlog predlaganja ovakvog zakonskog rješenja, kako se navodi u Prijedlogu, jeste činjenica da bi sadašnjim zakonskim rješenjem porasle samo cijene domaćih proizvoda, ali ne i uvoznih, što bi stvorilo nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima.

SD je detaljno obrazložio svoj prijedlog.

Skupština Crne Gore je nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu. Uvođenje ove akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, i to samo domaćih proizvoda ne i uvoznih, jer akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku.

Na taj način, kako se navodi, akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plaslične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, joguil, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama. Zbog ovoga bi npr. boca domaće vode bila pet do deset centi skuplja od iste takve iz uvoza.

Time se dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima. Slabljenjem domaćih proizvođačkih kompanija i njihove prodaje doći će do povećanja ionako velike uvozne zavisnosti Crne Gore, izgubiće se radna mjesta, prihodi po osnovu poreza i doprinosa i dr.

Osim toga, u prethodnih godinu dana domaći proizvođači su bili suočeni sa rastom troškova ambalaže za 35 do 40 ođsto, jer se većina količina ambalaže za evropsko tržište proizvodilo u Ukrajini, dok su im dobavljači najavili novi rasl cijena od oko 18 odslo za treći kvartal ove godine.

Zato je, piše u dokumentu, neophodno da se od akcize izuzmu proizvodi od plastike koji se koriste kao ambalaža u proizvodnji, odnosno industriji hrane i pića.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realan
Gost
Realan

Ukinite plastiku. Glavni razlog smeca su pogotovo plasticne kese. Jos kada dune vjetar, pa se zakace za drvece. Ruglo! Ekoloska drzava? Imamo “zelenu” vladu, red je da uradi ovaj potez!

Neznam vija
Gost
Neznam vija

Ukinite placanje kesa u trgovine
Kradu nas na oci i ukucaju vam kesu 0.03 centa i ako je ne trazite
Cao

Mirko
Gost
Mirko

Ne. Treba ukinuti kese. Nosi ceger, nije 100 kila u njega.

eco-friendly
Gost
eco-friendly

ja bih, da se pitam, stavio cijenu kese na 20 centi. Nosite cegere.

Njegoš
Gost
Njegoš

I ja bih da se pitam stavio gorivo 10€ litar, što ste zapeli samo za kese.

Send this to a friend