Ekonomija

SD: Koncesiona dokumenta i dalje nezakonita, ne štite interes države

SD

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da koncesiona dokumenta koja je Vlada na današnjoj sjednici usvojila, iako bitno unaprijeđena u odnosu na prethodna koja su razmatrana i nekoliko puta na njihovo insistiranje vraćana na doradu sa vladinih komisija i same Vlade, do kraja ne štite interes države i u nekim elementima su i dalje nezakonita.

<<<Marković: Aerodrome ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje<<<

“Činjenica je da su usvojena dokumenta potpuno različita od onih koja su javnosti prezentovana prije godinu, što jasno pokazuje i dokazuje da su Socijaldemokrate bile apsolutno u pravu sve ovo vrijeme kada smo konkretnim argumentima koje smo u kontinuitetu iznosili pokazali svu njihovu prethodnu nezakonitost i nedostatnost”, tvrde u ovoj partiji.

Međutim, kako dodaju, iako unaprijeđena u odnosu na prethodna, uvjereni smo da su u pojedinim elementima i dalje i nedostatna i nezakonita.

“U tom smislu ukazujemo na činjenicu da je usvajanjem ovako definisanog koncesionog akta prekršen član 9 stav 4 Zakona o koncesijama i član 29 Zakona o državnoj imovini, jer nije urađena procjena vrijednosti nepokretnosti, što je jasna zakonska obaveza.  Naime, procjena tržišne vrijednosti resursa, odnosno tržišne vrijednosti sopstvenog kapitala privrednog društva Aerodromi Crne Gore, koja je na naše insistiranje nedavno realizovana od strane Ekonomskog fakulteta, koristi se isključivo radi utvrđivanja minimalne koncesione naknade u skladu sa članom 61 Zakona o koncesijama”, napominju oni.

To je, kako dodaju iz SD-a i u samoj analizi na strani 3 pomenute analize nedvosmisleno konstatovano.

“Koncesionim aktom je takođe obuhvaćeno i nekoliko stotina hiljada metara kvadratnih imovine u Tivtu, koja nije u vlasništvu države, što cijenimo da je takođe nezakonito. S tim u vezi, upitno je da li je prekršen Zakon o koncesijama koji kroz svoju definiciju koncesije jasno predviđa da predmet koncesije može biti samo ono sto je u vlasništvu koncedenta, tj. države, što u usvojenom koncesionom aktu definitivno nije slučaj. Koncesionim aktom se, dakle, predviđa tzv. faznost postupka davanja koncesija, iako Zakon ne prepoznaje takvu mogućnost”, navode iz SD-a.

Kada je riječ o ugovoru, SD smatra da je Nacrt ugovora o koncesiji, koji je napisan na svega 15 strana, nedopustivo generalan, što čitav proces čini nedovoljno transparentnim, zbog čega interes države nije zaštićen.

“Umjesto ovog pristupa, uvjereni smo da bi nacrt ugovora već u ovoj fazi morao sadržati sve ključne odredbe, te da u daljem postupku radi zaštite državnog interesa ne bi smio biti predmet suštinskih, nego tehničkih manjih izmjena, sto ovdje nije slučaj”, tvrde u ovoj partiji.

SD stoji čvrsto na stanovištu da zona ekskluziviteta od samo 150 kilometara, koja je kao takva ubjedljivo najniža u regionu, ne štiti nacionalni interes u dugom roku, jer, kako naglašavaju,  lako kao država možemo biti “moneta za potkusurivanje” koncesionara koji u koncesiju imaju okolne konkurentske aerodrome, samo ako im finansijska računica to pokaže.

“S tim u vezi se mora postaviti pitanje kako su aerodromi Podgorica i Tivat konkurencija aerodromima u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, a oni našim aerodromima nijesu?! Posebno zabrinjava ignorisanje činjenice iz posljednjeg Izvještaja EK o Crnoj Gori u kojem je država decidno upozorena da koncesije treba da budu u saglasnosti sa predstojećom regulativom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, koja inače još nije donešena”, napominju oni.

Socijaldemokrate, iako jedini politički subjekt koji se ozbiljno i odgovorno bavio ovom problematikom, će, kako ističu, pratiti dalji tok realizacije ovog projekta i ukazivati na sve njegove nedostatnosti u želji da državni interes bude zaštićen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

tri rijeci se mogu izvuc iz jedne. “Dosljedno”. Dosljedno-Dno-No. Mada ste mogli i ranije ali sad je pravo vrijeme da dokazete i pokazete vasu dosljednos ili ovo drugo.

Teo
Gost
Teo

Izadjite iz Vlade sad

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Daj da ovi Ranjovi đaci izađu jednom iz vlasti,najveći foliranti na političkoj sceni CG.

Apis
Gost
Apis

Toralna cenzura na ovom sajtu

Kiren
Gost
Kiren

Treba sve prodati, Nurkovicu hvala ti za navijek.

Mirko Baća
Gost
Mirko Baća

DNO PARTIJA!

Austa
Gost
Austa

Nego bogoti…kako je glasio slogan SDa na prosle izbore- “Dosljedno…”.Sad vas pitam…izlazite li iz Vlade Cg? Dosljedno a?

Tadija
Gost
Tadija

Dobro de, i što ćemi sade.

Kontraš
Gost
Kontraš

Izađite iz vlade i vlada pada, a potom neka nova vlada odluči što će raditi sa aerodromima. Ne može malo ovako, malo onako. Hoćete kao SDP, 20 godina u vlasti, a tobože protiv svake ozbiljnije odluke. To tako ne funkcioniše, znam da vam je žao aerodrome, ali iz partijskih a ne državnih interesa.

Pero CG
Gost
Pero CG

Jel izlazite iz vlade?

paklenik
Gost
paklenik

Koncesija je odlicno resenje

Free Boka
Gost
Free Boka

Podrska Osmanu da isttrraje

Free Boka
Gost
Free Boka

DA dosledno prate dalji tok realizacije projekta…

Free Boka
Gost
Free Boka

Samo nastavite dosledno da pratite dalji tok realizacije projekta .

Teo
Gost
Teo

Botu malo vise kreativnosti

Send this to a friend