Ekonomija

SD ministru Radunoviću: Na računu Aerodroma 21 milion eura

Foto: CdM

Socijaldemokrate su reagovale na navode ministra finasnija Darka Radunovića, koji je danas saopštio da su koncesije najbolje rješenje za JP Aerodrome Crne Gore,  jer je u posljednih deset godina u državni budžet iz Aerodroma Crne Gore uplaćeno svega 6,3 miliona eura.

Kako tvrde u SD, trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi.

<<<Za deceniju iz Aerodroma u budžet uplaćeno samo 6,3 miliona eura, koncesije najbolje rješenje<<<

Regovanje SD-a prenosimo u cjelosti:

Uvaženi ministre, radi objektivnog i preciznog izvještavanja javnosti, dužni smo predstaviti ispravku Vaših navoda, odnosno sljedeće činjenice:

Tek 2013. godine država je donijela zaključak da  se 70 odsto dobiti Aerodroma Crne Gore uplaćuje u budžet, te stoga nije relevantan podatak o prilivima budžeta u periodu proteklih 10 godina, s obzirom da on obuhvata period od 2009. godine kada ta obaveza nije postojala.

Kada govorimo o rezultatima poslovanja Aerodroma Crne Gore, inače najuspješnijih u regionu, bitno je sagledati sve činjenice. Dobit ACG u periodu od 2003. do 2017. godine iznosila je 39 miliona eura, a 55 miliona eura dato je nacionalnom avioprevozniku, Montenegro Airlines-u. Podsjećamo, sudbina nacionalnog avioprevoznika, u slučaju koncesije, bila bi neizvjesna. U istom periodu isplaćeno je 70 miliona eura obaveza prema državi, 5,3 miliona eura na sponzorstva, a 3,6 miliona eura za low cost kompanije. Trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi. Aerodrom u Podgorici 2017. godine zabilježio je najveći rast u regionu, i to od 20 odsto. U prvom polugodištu 2018. godine zabilježen je rast od 25 odsto, a broj putnika u istom periodu povećan je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na kraju nas, uvaženi ministre Radunoviću, ne čudi ni informacija da IFC podržava model koncesija, uzevši u obzir da će oni od ovog posla zaraditi najmanje milion eura. Pa ipak, kada govorimo o finansijskom poslovanju ACG i prilivima u budžet, bitno je obratiti pažnju na sve, a ne samo na jedan pokazatelj. Sagledavši ih, pitamo Vas samo jedno – koja se još kompanija može pohvaliti ovakvim rezultatima?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend